De kunst en het leven van Andrei Tarkovsky

Er kan veel worden gezegd over kunstenaar Andrei Tarkovsky. De Russische filmmaker wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in de 20e-eeuwse bioscoop, en de uitsparingen van zijn geheugen en stijl leven voort door hedendaagse filmmakers. Eye Filmmuseum in Amsterdam opende afgelopen weekend hun nieuwe tentoonstelling: Andrei Tarkovsky.

Andrei Tarkovsky op de set van The Sacrifice; Andrei Tarkovsky, Nostalghia (1983); Andrei Tarkovsky, Bagno Vignoni, 1979-1982

Met het Khruschev-tijdperk verloor de artistieke censuur enigszins. Hierdoor kon Tarkovsky film, muziek en literatuur buiten Rusland consumeren en verkennen, meestal door Amerikaanse, Engelse en Japanse filmmakers, waardoor hij uiteindelijk de conformiteiten van de sociaal-realistische Sovjet-cinema kon doorbreken. Voor Tarkovsky was film het ideale medium voor het vastleggen van de realiteit van het leven.

Veel van Tarkovsky's oeuvre kan worden gezien als visuele poëzie. Een ware meester in het overbrengen en communiceren van gedachten, gevoelens en humanistische verhalen door zijn langzame, betekenisvolle takes, dromerige, schilderachtige composities (monochromatisch of kleur) op het bewegende beeld - veel van deze stijl misschien dankzij de invloed van zijn vader die poëet was, die ook gedichten vertaalde uit het Turks, Georgisch, Armeens en Arabisch.

Andrei Tarkovsky, San Gregorio, 1983, Italië, Polaroid; Andrei Tarkovsky, Vicino a Bagno Vignoni, 1979-1982, Italië, Polaroid; Andrei Tarkovsky, Dak, Myasnoye, jaar onbekend, Soviet Union, Polaroid

Zo wil de tentoonstelling van Eye de essentie van Tarkovsky's leven en werk inkapselen door zijn auteursfilmografie en persoonlijke fotografie te doorlopen. Met het concept van herinneringen als een van de kernelementen voor Tarkovsky, bestaat de tentoonstelling uit get privéfotografische archief van zijn dagelijks leven, documenten, scripts, brieven, evenals andere herinneringen van zijn zoon Andrei Andrejevich Tarkovsky.

Bovendien is een van de hoogtepunten van de tentoonstelling de bijbehorende vertoning van zijn films, meestal digitale restauraties zoals de The Mirror, Solaris, en zijn laatste film, The Sacrifice. Werken van andere regisseurs die Tarkovsky's kunstenaarschap hebben geïnspireerd en beïnvloed, zullen ook te zien zijn - dat van Sergei Parajanov en Robert Bresson - evenals van filmmakers die werden geïnspireerd door Tarkovsky zelf - auteur Lars von Trier en Alex Garland. De tentoonstelling is tot 6 december te bezoeken.

Andrei Tarkovsky, Stalker (1979)

De tentoonstelling loopt van 14 september tot 6 december in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, Nederland.
Afbeeldingen zijn afkomstig uit de persmap.

2019-09-20 #culture

More Interesting Articles