Surrealistische perspectieven met Alexandro Pelaez en de LC-A+

We spraken met de Britse fotograaf Alexandro Pelaez over zijn reeks dubbele belichtingen die zijn gemaakt met de LC-A+ en het proces om deze surrealistische perspectieven te bereiken.

© Alexandro Pelaez

Hi Alexandro, kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben een fotograaf die aanvankelijk begon als grafisch ontwerper bij twee reclamebureaus in Florida, waar ik eind jaren 90 naar de universiteit ging. In 2001 verhuisde ik naar Londen waar ik mijn tweede BA deed bij Central Saint Martins in Design. Tijdens mijn studies bij CSM begonnen mijn projecten zich voornamelijk te concentreren op fotografie. Ik had tegelijkertijd verschillende banen; ik werkte in de computerruimte waar ik projecten van studenten drukte en hen hielp Photoshop en Illustrator te gebruiken, en tegelijkertijd werkte ik ook als assistent voor twee fotografen: sportfotograaf Andy Hooper en modefotograaf Tony McGee. Mijn passie voor fotografie ontwikkelde en groeide tegen die tijd. Na ongeveer vijf jaar als fotograaf-assistent te hebben gewerkt, ging ik zelfstandig werken als freelance fotograaf voor sportfotografie en portretten. Sindsdien en door de jaren heen heb ik kunnen werken aan verschillende fotografieprojecten met verschillende klanten in het VK, Letland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Vietnam, Hong Kong, Shanghai en de VS. Na 100% te hebben gefocust in mijn fotografiecarrière, ben ik bekroond door verschillende fotografiecompetities en instellingen.

Ik neem sinds 2012 deel aan verschillende groepstentoonstellingen in het VK en in het buitenland en had vorig jaar mijn allereerste solotentoonstelling in Herrick Gallery in Mayfair, getiteld “Londoners and Their Environments”. Ik exposeerde een reeks dubbele en meervoudige belichtingsbeelden die de unieke omgevingen en haar inwoners vastleggen, die uniek zijn voor Londen; de fascinatie van een stad die nooit slaapt en continu ademt uit zijn veranderende lagen van multiculturele ritmes. Ik ben erg gepassioneerd over wat ik doe en ben erg enthousiast over wat de toekomst voor mij in petto heeft!

Er zijn zoveel wegen die je kunt nemen in de fotografie, waarom zou je de LC-A+ kiezen om dubbel te fotograferen?

Mijn laatste twee vorige portretseries: “Heroes & Villains” and “Londoners” werden digitaal gemaakt met behulp van de meervoudige belichtingstechniek. Ik koos ervoor om de LC-A+ in de eerste plaats te gebruiken omdat ik op film wilde fotograferen en een beetje pauze wilde nemen van de op processen gebaseerde en digitale wereld van fotografie. Het is ook een zeer efficiënt en snel tempo wanneer ik op straat fotografeer. Wanneer je straatfotografie doet, moet je klaar zijn om de foto te maken voordat je dat perfecte of magische momentum verliest.

© Alexandro Pelaez

Wat wil je met deze foto's vastleggen?

Op mijn manier en stijl probeer ik de ware essentie van een stad of een gebied vast te leggen. Wat ik wil overbrengen is mijn perspectief van "wat je ziet is wat je krijgt" - door die unieke momenten vast te leggen wanneer ik een beeld vang. In Londen vang ik bijvoorbeeld graag het verkeer, de rode dubbeldekkers, de zwarte cabines, de fietsers, de Londenaren op weg naar en vertrek uit hun werk, de toeristen, de algehele energie en kleur die deze prachtige metropoolstad elke dag biedt. De dubbele belichting stelt me in staat om dat alles vast te leggen, maar ook om ze naar een ander niveau brengen waar ik creatiever kan zijn door dubbellaagse scenario's te maken die de kijker een magisch, bijna surrealistisch perspectief en een gevoel van onnatuurlijk futurisme geven.

Wat is je techniek, ben je erg georganiseerd en weloverwogen te werk of niet zo veel?

Het is veel werk en extreem moeilijk om twee verschillende gebieden of momenten vast te leggen die beide kunnen werken of er goed uitzien op hetzelfde frame. Ik probeer het heel eenvoudig en probeer eerlijk te houden, maar tegelijkertijd probeer ik die foto te maken, waar kleuren, perspectieven en onderwerpen kunnen worden uitgelijnd in het perfect uitgebalanceerde beeld - ik fotografeer vrijwel elke dag met mijn LC-A+ die ik altijd bij me heb, op zoek naar perfectie! Ik denk dat een van de weinige dingen waar ik buitengewoon goed georganiseerd ben in mijn leven is met mijn werk. Dit is iets dat ik heb geleerd als fotograaf-assistent, hoe meer je georganiseerd bent met je apparatuur, bestanden en negatieven, hoe gemakkelijker het is om alles wat je nodig hebt op je werk te vinden. Ik geloof dat ik diezelfde organisatorische vaardigheden in mijn foto's breng.

© Alexandro Pelaez

Wat zijn je plannen verder?

Dit jaar heb ik mijn tweede solo-tentoonstelling in Londen getiteld “Eclectic” in Bermondsey Project Space van 1 t/m 12 tijdens Frieze week, en samengesteld door Mara Alves. Er zal een paneldiscussie zijn op 9 oktober georganiseerd door Michael Barnett, hoofdredacteur bij STATE-F22 Magazine, waar we zullen praten over de show, mijn achtergrond en huidige en toekomstige inspiraties. De tentoonstelling toont een nieuwe reeks foto's met dubbele belichtingen die een afgeleide inspiratie tonen uit een breed scala aan bronnen, of het nu verschillende locaties of mensen zijn - met diversiteit, multiculturele wortels en blikken uit verschillende landen.

Alle beelden zijn gemaakt met mijn LC-A+. Deze tentoonstelling wordt ondersteund door Lomography, Aesthetica Magazine, All About Photo Magazine en Genesis. Mijn agent en curator en ik werken al ongeveer een jaar zonder tussenkomst om dit mogelijk te maken. Het is een project waar ik al meer dan drie jaar aan werk en ik ben blij dat het eindelijk het licht zal zien!


Bezoek Alex's website om meer van zijn werk te zien.

2019-09-18 #people

Mentioned Product

Lomo LC-A+

Lomo LC-A+

Be an analogue photography pro with the Lomo LC-A family. Get the signature ‘35mm Lomographic look’ with shadowy vignettes, eye-popping colors and saturation.The Lomo LC-A is the Russian classic with customizable aperture settings. The Lomo LC-A+ has awesome added tricks like multiple exposure capabilities, extended ISO range up to 1600 and a cable release thread!

Add to Cart

More Interesting Articles