Day And Night: Jaume Creus vangt kleur met de LC-A Minitar-1

Na het showen van Jaume Creus' waanzinnige nachtfotografie in dit artikel, uitte de Canadese fotograaf grote interesse om op een dag te fotograferen met onze Lomo LC-A Minitar-1 lens. En dus lieten we hem de lens testen om te zien hoe het voor hem en zijn fotografische stijl werkt. Jaume fotografeerde zowel overdag als 's nachts en deelt hier zijn resultaten en ervaringen met ons.

Jaume Creus me de LC-A Minitar-1 en Lomography Color Negative 35mm ISO 800 Film

Welkom terug bij het Lomography Magazine, Jaume! Kun je jezelf nog eens voorstellen?

Hey Lomography! Allereerst bedankt dat je me met deze geweldige lens hebt laten spelen! Mijn naam is Jaume Creus, ik ben een kunstenaar voor visuele effecten uit Barcelona, nu gevestigd in Vancouver, en in mijn vrije tijd denk ik dat ik een straatfotograaf ben.

Voor deze serie mocht je de Lomo LC-A Minitar-1-lens uitproberen. Waarom was je geïnteresseerd in het testen van deze lens en wat was je ervaring ermee?

Deze lens vestigde mijn aandacht vooral vanwege de grootte en het ontwerp. Ik hou van kleine camera's en kleine lenzen. Ik probeer altijd mijn uitrusting zo klein en licht mogelijk te houden. Ik ga ook altijd de straat op met mijn Leica M6 en een 35mm lens, deze lens is een 32mm en Leica M-Mount was een perfecte match voor mijn dagelijkse setup!

Wat werkte het beste met de Minitar-lens?

Deze lens is superlicht en de grootte verbaasde me, het ziet er letterlijk uit als een bodydop en past in mijn jaszak!
Scherpstellen met de geklikte focusknop (0,8 m / 1,5 m / 3 m / INF) is geweldig om snel mijn focus op gevoel in te stellen en dat is geweldig voor het maken van snelle openhartige foto's op straat. Ik moet zeggen dat het diafragma niet zo gemakkelijk te bereiken was en geen klikken had.
Leica-body's hebben 35mm frames en dat maakte me in het begin een beetje bang, omdat dit 32mm is. Maar het werkte echt goed voor mij omdat deze lens, net als de LC-A, scherp in het midden is en tegelijkertijd zacht en vignet aan de randen; het laat me kadreren met de 35mm lijnen met wat extra ruimte aan de randen, die hoogstwaarschijnlijk die zachte / vignet-look geven.

Jaume Creus met de LC-A Minitar-1 en Lomography Color Negative 35mm ISO 800 Film

Waar ben je naar op zoek als je op straat fotografeert?

Ik werk echt impulsief, maar ik zie dat ik wat patronen heb wanneer ik op straat fotografeer. Ik word bijvoorbeeld echt aangetrokken door levendige kleuren, tijdloos ogende mensen en plaatsen en de verlichting in de nachts.

De dag- en nachtopnamen zijn ongelooflijk levendig en kleurrijk. Hoe heb je die kleuren bereikt?

Zoals ik al zei, ik heb iets met kleurrijke situaties als ik aan het fotograferen ben. Ik heb ook de neiging om overdag een beetje onderbelicht te zijn om die kleuren een beetje levendiger te maken. Lomography Color Negative 35 mm ISO 800 is echter al een film met echt levendige en warme kleuren en je kunt het altijd nog verder pushen.

Hoe ga je om met je nachtelijke avonturen? Plan je eerder je shoot of begin je gewoon te lopen en kijk je waar je terechtkomt?

Ik heb nooit van plan en daarom hou ik van straatfotografie. Je hebt geen specifieke locatie of model nodig, je gaat gewoon wandelen. Ik denk dat ik dat het leukste vind aan buiten fotograferen; het vinden van nieuwe plaatsen, openhartige momenten en verschillende lichtsituaties die totaal willekeurig zijn en waar ik geen controle over heb.

Jaume Creus met de LC-A Minitar-1 en Lomography Color Negative 35mm ISO 800 Film

Werkend in de filmindustrie, vertelde je ons in je laatste interview dat je daar veel inspiratie uit haalt. Heb je een top 3 van visueel inspirerende films?

Dat is een lastige vraag, ik heb zoveel films in die lijst dat ik je er niet maar 3 kan geven !! Dit zijn mijn laatste 3 films die me recent hebben geïnspireerd en die allemaal op film zijn opgenomen: Once Upon a Time in Hollywood (Robert Richardson) / Blackkklansman (Chayse Irvin) / Bad Times at the El Royale (Seamus McGarvey).

Nog advies voor nachtelijke avonturiers?

's Nachts fotograferen kan in het begin lastig zijn, omdat lichtmeters in de war raken en je lensopening een grote rol speelt, omdat de ISO zo beperkt is. Sommige mensen gebruiken een statief, maar ik ben meer een handheld-schieter en ik neig niet onder de 1/60ste te gaan. Maar ik denk echt dat het beste advies is om naar buiten te gaan, te fotograferen en te experimenteren: je zult snel beginnen te begrijpen hoe de film en je camera op elke lichtsituatie reageren.

's Nachts fotograferen is een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse routine, dus ik beschouw het als een intiem moment, een manier om te ontspannen en los te koppelen. Je zou hetzelfde moeten doen! :)


Zie meer van Jaume's werk op Instagram en zijn website

written by birgitbuchart on 2019-09-06 #gear

Mentioned Product

Lomo LC-A MINITAR 1:2.8

Lomo LC-A MINITAR 1:2.8

It is our great pleasure to introduce the latest addition to the Lomo LC-A legacy, the Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens. Featuring the original optics from the Lomo LC-A, the Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens merges the LC-A heritage of shooting from the hip with the exquisite handmade craftsmanship of the Lomography Art Lens Family. Compatible across a large platform of analogue and digital cameras, the Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens offers freedom over the LC-A optics like never before!

Add to Cart

More Interesting Articles