Welkom in Miami: Straatfotograaf Luis Garcia schiet met Lomography Color Negative 800

Luis Garcia aka strongblue is een straatfotograaf uit New York. We hebben onlangs zoveel wegen gekruist dat we gewoon met hem moesten gaan zitten om over zijn werk te praten. Hoewel hij normaal dwalend door Manhattan te vinden is, maakte hij onlangs een reis naar Miami om de stad te verkennen op Lomography Color Negative 800 film. Dit is wat er gebeurt als je een straatfotograaf uit New York op het strand in Miami loslaat.

Luis Garcia met Lomography Color Negative 800

Welkom bij het Lomography Magazine! Kun je wat over jezelf vertellen?

Hoi. Mijn naam is Luis, ik ben een straatfotograaf. Ik kwam naar NYC toen ik 11 jaar oud was, woonde altijd in Manhattan, maar nu woon ik in Brooklyn. Ik hou van espresso en de kleur blauw.

Wat fascineert je aan straatfotografie en hoe kwam je er in terecht?

Ik heb altijd van fotografie gehouden, maar in mijn vroege tienerjaren wist ik niet eens van de hele straatfotografie-beweging of over fotografie in het algemeen. Mijn eerste camera was een Avantix-filmcamera, die niet al te lang duurde omdat digitaal rond dezelfde tijd sterk opkwam. Op straat fotograferen fascineerde me altijd. Hoewel de meesten van ons dezelfde dingen doen, dezelfde foto's maken en bijna alles er hetzelfde uitziet, enz. Fotografen die straatfoto's de moeite waard maken om te stoppen en in te zoomen op je scherm; dat is wat me fascineert en me naar buiten laat gaan om de volgende foto te vinden. Ik denk dat ik altijd een archief van dit soort foto's heb, hopelijk zullen ze goed ouder worden en zal ik terugkijken en blij zijn dat ik er was om te getuigen en te documenteren.

Waar komt de naam "strongblue" vandaan?

Strongblue komt van toen ik een kind was dat opgroeide met mijn grootouders. Ik kom uit een heel klein stadje en in mijn jeugd bestond het woord voor jeans niet echt, of dat ze het niet wisten. Hun naam voor jeans was fuerte azul wat zich vertaalt in sterk blauw, wat sterk denim betekent. Elke keer als mijn oma wilde dat ik een spijkerbroek droeg, zei ze me in het Spaans om mijn te dragen fuerte azul. Dat is waar de naam oorspronkelijk vandaan komt, maar eigenlijk hou ik ook van de kleur.

Wie zijn de kunstenaars of fotografen die je volgt en wiens werk je inspireert?

Er zijn absoluut een aantal mensen die me echt inspireren en ik word altijd enthousiast om hun werk te zien. Maar als ik moest kiezen, zou ik kiezen voor Chris Voss en Brian Karlsson als mijn favoriete straatfotografen. Ik vind het echt leuk dat hij plezier heeft bij het maken van foto's, het verkennen van fotograferen met flits, weinig licht, overdag, binnen, overal! Ik ben geen fan van mensen die altijd bij hetzelfde blijven. Ik vind het belangrijk om jezelf uit te dagen en het onbekende te verkennen, dingen die soms ongemakkelijk of moeilijk te vangen zijn, ik denk dat dat het opwindend maakt.

Luis Garcia met Lomography Color Negative 800

Als het gaat om het fotograferen van vreemden op straat, lijk je vrij moedig en niet bang om mensen van streek te maken en hun reacties vast te leggen. Een type fotografie dat behoorlijk controversieel is. Wat vind je van de morele kwestie ervan?

Ik vind het belangrijk om de mensheid als fenomenen te ervaren, om fotografie als spiegel te gebruiken. Ik denk ook dat het effectiever is om vergeving te vragen dan om toestemming. Ik let niet veel op wat mensen zeggen of hoe ze reageren, ik maak gewoon mijn foto en blijf doorgaan! Het is soms vreemd voor mij omdat mensen vergeten dat ze 24/7 worden opgenomen overal waar ze komen, wat ze zeggen, wat ze kopen, hoe ze eruit zien, het wordt allemaal zonder twijfel opgenomen

Hoe rechtvaardig je jezelf meestal als iemand naar je schreeuwt na het nemen van zijn foto? Hoe ga je om met deze situaties?

Het is echt een gok daarbuiten, ik moet constant de emoties en persoonlijkheden van mensen lezen, maar zelfs als je hier rekening mee houdt weet je het nooit; de persoon waarvan je denkt dat die je omdraait, kan gewoon glimlachen en andersom. Ik heb een paar intense momenten gehad als de confrontatie escaleert of mensen mij volgen. Ik behandel het met een glimlach of mijn visitekaartje. Als dat niet werkt, is het misschien tijd om ze uit te nodigen voor een kopje koffie.

Je maakte een reis naar Miami om alles met Lomography Color Negative 800 te fotograferen - waarom Miami en waarom die specifieke film?

Lomography Color Negative 800 is de perfecte snelheid voor alle situaties. Ik ben dol op de kleur die film produceert. Ik vind het ook leuk dat de cartridge zwart en wit is. Het komt overeen met mijn grijze en zwarte Ricoh GR1s waar je de filmsnelheid op de cartridge kunt zien. Waarom Miami? Wie wil er niet naar Miami? Ik bedoel, sinds mijn eerste bezoek enkele jaren geleden, was ik onder de indruk van de mix van mensen daar. Het is zo'n stad van bestemming, je kunt overal mensen vinden en op die manier doet het me een beetje denken aan NYC, maar met een Caribische sfeer. In Miami spreekt iedereen Spaans, wat mijn eerste taal is, en het voelt als een manier om te communiceren en mensen daar te benaderen.

Luis Garcia met Lomography Color Negative 800

Hoe denk je als filmfotograaf over social media zoals Instagram en alles wat er op deze platforms gebeurt?

Social media is echt tricky, aan de ene kant vind ik het een geweldig platform om contact te maken met foto-vrienden en je werk en foto's te delen, maar tegelijkertijd voel ik dat het klieks en selectief wordt, mensen ondersteunen en geassocieerd met bepaalde volgers en het wordt meer een gedachteloze actie van "like for like" en "follow for follow". Minder mensen stoppen eigenlijk om naar de foto's te kijken, maar in plaats daarvan denken ze dat als: oh dit deel van mijn bende, ik ga door en vind het leuk omdat ze mijn foto's ook leuk vinden_. Uiteindelijk wordt het een groot spel, iedereen wil de meeste likes, de beste volgers, een bereik van 100K, etc. Door dat te doen weet je niet wie echt is of niet. Het voelt als een wedstrijd, maar de realiteit is dat het uiteindelijk gewoon een groot spel is; iedereen probeert te spelen en te winnen. Ik denk dat er waarde is in likes en volgers, maar het is onzeker hoeveel die valuta wordt gewaardeerd.

Welk advies heb je voor mensen die een vergelijkbare route met straatfotografie willen volgen, maar misschien te bang zijn voor confrontatie?

Zet ten eerste nooit je camera 'uit', zelfs niet als je naar het toilet gaat. Wees dapper, denk niet te veel na over wat mensen zullen zeggen of hoe ze zullen reageren, en blijf in een veilige zone. Lees de emoties en het karakter van mensen en maak gewoon de foto. Of je doet het of je komt zonder foto's terug naar huis. En vergeet niet dat straatfotografie niet alleen foto's van mensen is, maar je moet ook een heel canvas invullen.


Volg Luis door de straten van New York op zijn Instagram!

written by birgitbuchart on 2019-08-29 #gear #people #places

Lomography Color Negative 800 ISO 35mm

400 ISO still not fast enough? The Lomography Color Negative 800 35mm film will bring you fantastic results at all lighting conditions.

Add to Cart

More Interesting Articles