Tipster: Oefenen met de regel van derden

Iedere fotograaf weet dat er altijd ruimte is voor verbetering en dat er geen ultieme formule is voor een fantastische foto. Fotografie als kunstvorm is altijd in beweging en afhankelijk van de keuzes van de fotograaf - de hoeken, frames, compositie technieken en meer. Allemaal zaken die we moeten begrijpen als we onze skills willen verbeteren.

Credits: reinertlee

Een gedeelte van dit concept is iets wat we waarschijnlijk allemaal wel eens zijn tegengekomen: "de regel van derden". Deze regel is een hulpmiddel bij je compositie, zie het als guideline, of een suggestie (en niet als het geheim om de beste fotograaf ooit te worden). In deze tipster bespreken we hoe je de regel van derden in je eigen werk kan gebruiken en hoe je beter wordt door de regel in te zetten.

1. De regel van derden is niet je onderwerp aan één kan van je frame plaatsen.

Credits: hodachrome

Dit is een veelgemaakte fout bij de regel van derden. De aanname is dat je het onderwerp aan één kant van je frame plaatst en je geen zorgen meer maakt over de rest van het frame. En alhoewel dit soms kan werken, de kans is groot dat het niet zo dynamisch is dan wanneer je wel andere compositietechnieken toepast. Kijk bijvoorbeeld naar deze foto van @hodachrome. Het is goed uit geplaatst en biedt een focuspunt door de bomen te gebruiken om de gezichtslijn van de kijker te verankeren. Er is ook gebruik gemaakt van symmetrie om de aandacht van links naar rechts op de foto te houden en vice versa. En het werkt goed, toch?

2. Gebruik symmetrie in je foto's.

Credits: cfehse

De regel van derden verdeeld je frame in drie gelijke kwadranten. Zie het als rasterlijnen die je in je hoofd ziet in plaats van in je camera. Deze lijnen helpen je bij het kaderen van de foto. Je kan je onderwerp zelfs in het midden hebben en de regel van derden alsnog als leidraad gebruiken. Dit voorbeeld van @cfehse laat zien hoe je dit het beste doet. De pijlers aan beide zijden van het frame plaatsen de aandacht van de kijker in het midden. Er is geen negatieve ruimte die de manier waarop we naar het beeld kijken zou hebben veranderd.

3. Ontdek de negatieve ruimte van de foto.

Credits: bccbarbosa & warning

Met negatieve ruimte bedoelen we het gebied in de foto dat geen onderwerp bevat. Het moet vrij zijn van afleidingen om de aandacht op het onderwerp en andere delen van het beeld te houden. Dus gebruik deze ruimte verstandig. Maak je foto zo dat de negatieve ruimte er niet helemaal leeg of lawaaierig uitziet, anders verstoort het de hele balans van de foto. De negatieve ruimte laten voor wat hij is kan visueel goed werken, zoals deze twee voorbeelden van @bccbarbosa en @warning ons laten zien.

4. Gebruik contrast om je onderwerp er meer uit te laten springen.

Credits: disdis

Zoals we aan het begin van deze tipster zeiden, moet de Regel van Derden een leidraad zijn en dat betekent dat je niet bang moet zijn om verschillende dingen uit te proberen en onderweg te improviseren. Combineer symmetrie, lijnen en negatieve ruimte met contrast om de foto dynamischer en aantrekkelijker te maken. Deze suggesties kunnen samenwerken als ze goed worden gedaan en je kunt dat alleen doen als je oefent en bewuster bent in je fotografie. Deze foto van @disdis is een goed voorbeeld van dit soort oefeningen. Er is symmetrie, de negatieve ruimte werd goed gebruikt en er is dat contrast dat door die lichtstraal ontstaat. Al deze elementen werkten samen om een geweldige foto te maken.


En hoe zit het met jou? Hoe gebruik jij de regel van derden? We horen het graag in de opmerkingen!

written by cheeo on 2019-08-01 #tutorials

More Interesting Articles