Filmrol recensent Abiyoga Pamungkas test de Berlin Kino

Vraag een willekeurige filmfotograaf waarom ze analoog schieten en ze zullen - zpnder aarzeling- zeggen dat het de onvoorspelbaarheid is wat ze zo aantrekt. Met verschillende films krijg je verschillende effecten en deze effecten verschillen ook weer per fotograaf. Andere variabelen zijn of de film vers is of verlopen, of het buiten zonnig is of bewolkt, of je wel of geen flots gebruikt, enzovoorts.

Alhoewel filmrol recensies subjectief zijn, kan het wel een globaal idee geven wat we van een specifieke film kunnen verwachten. Abiyoga Pamungkas, beter bekend als @tetapanalog op Instagram, is altijd nieuwsgierig geweest naar de diversiteit van film. Deze nieuwsgierigheid bracht hem naar een persoonlijk project, waarbij hij zoveel mogelijk films ging testen. Wij gaven hem de Berlin Kino 35 mm film om te proberen en vroegen hem hoe zijn liefde voor analoge fotografie ooit is ontstaan.

Credits: Abiyoga Pamungkas/@tetapanalog

Allereerst: hoe ben je begonnen met analoge fotografie?

Ik kreeg ooit 10 filmcamera's van mijn oma, en de meesten waren nog in goede conditie. Ik heb ze een voor getest en ik was erg verrast door de resultaten — hoe konden deze freaking oude dingen nou zulke coole foto's geven? Ik was natuurlijk een beginner, dus niet alle foto's waren goed gelukt. Sommigen waren over- of onderbelicht, maar hey, je moet ergens beginnen!

Een zelfportret met vrienden

Nadat ik wist welke camera m'n favoriet was, nam ik deze overal mee naartoe en nam ik eigenlijk overal foto's van. Ik bewaar de negatieven en scan deze in om ze te digitaliseren. In Jakarta and Bandung ontmoette ik heel veel vrienden door analoge fotografie. De analoge community daar is erg actief met allerlei soorten events, fotowandelingen, labs en verkooppunten. Dit hielp zeker in het onderhouden van mijn analoge hobby.

Credits: Abiyoga Pamungkas/@tetapanalog

Wat inspireerde je om het @tetapanalog film project te starten?

Eerst was @tetapanalog een tweede account, wat ik met 4 vrienden startte. We gebruikten allemaal analoge camera's en op dit account postten we onze foto's. Uiteindelijk nam ik het account over en kreeg ik een idee. Ik zag veel mensen die aan een analoge hobby begonnen maar geen idee hadden wat voor film ze moesten gebruiken. Ik koop graag verschillende soorten film en wilde mijn ervaringen graag delen. De interactie met de volgers is het allerleukste, ze vinden het echt leuk om te discussiëren in de comments of via de chat. Ik heb al heel veel films getest en wil dit blijven doen, zowel nieuwe als verlopen film, alles eigenlijk!

Credits: Abiyoga Pamungkas/@tetapanalog

Kan je ons wat meer vertellen over de foto's die je gemaakt hebt met de Berlin Kino?

Nadat ik de Berlin Kino van Lomography heb gekregen besloot ik een fotoshoot te doen met een nieuw concept. Door mijn foto's hoop ik te vertellen wat er in mijn hoofd zit.

Wat zijn je eerste indrukken van de Berlin Kino?

Allereerst mijn complimenten voor de verpakking. Het is een verse nieuwe film met een unieke verpakking. De canister is ook mooi, simpel met een witte achtergrond en oranje letters. Ik was heel tevreden met de film na mijn eerste rolletje. Het heeft een snelheid van 400 ISO, maar je kan het zelfs met een instelling van 3200 ISO gebruiken! En verschillende ontwikkelaars geven verschillende effecten. Ik heb Kodak HC-110 gebruikt met een ontwikkeltijd van 9 minuten bij @hipercatlab.

Credits: Abiyoga Pamungkas/@tetapanalog

Het resultaat was contrastrijke zwart-wit beeldenmet een retro-look en ook een mooie zichtbare korrel. De zwarte gedeeltes zijn echt pittig! Berlin Kino kan worden gebruikt als een go-to film voor creatieve projecten, zolang je weet wat je visie is. Omdat het een panchromatische film is, kan hij elke kleur detecteren en deze in een grijze of bijna zwarte kleur vastleggen. Je kan ookkleurenfilters gebruiken om andere golflengten en diepere kleuren te vangen. Kortom, deze film is absoluut een must-try. Nadat je het eenmaal hebt gebruikt, raak je verslaafd!


Volg @tetapanalog op Instagram om meer van zijn reviews te zien. WIl je de Berlin Kino ook proberen? Ga dan naar de online shop!

2019-05-15

Mentioned Product

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Capture life’s most elusive moments in everlasting monochrome charm with this rare black and white cine film.

More Interesting Articles