De geheimen voor een goede dubbele belichting onthult!

Ik begon ooit met Lomography met een Holga TIM (Twin Image Maker). Ik wilde graag dubbele belichtingen maken, maar tot mijn ontzetting kwamen mijn foto's nooit uit zoals ik wilde. Meestal waren ze ol te licht zodat je nauwelijks kunt zien wat er op de foto staat, of ze eindigen gewoon als een puinhoop van twee foto's. Hier is een voorbeeld van een overbelichte dubbele belichting. Dit gebeurt wanneer je je film blootstelt aan te veel licht. Het beeld is vervaagd is en er is nauwelijks een contrast is tussen de twee afbeeldingen:

Zoals ik zei, dubbele belichtingen geven vaak de mooiste resultaten, maar er is meer dan alleen twee keer een foto maken. Hier zijn wat tips om rekening mee te houden:

Belicht je film op de juiste manier

Dubbele belichting is precies wat het zegt, je stelt je film twee keer bloot aan licht. Om ervoor te zorgen dat je de film niet overbelicht moet je je camera goed instellen. De meeste Lomography camera's hebben "zonnig" "half bewolkt" en "bewolkt" instellingen. Dit is je diafragma. Je diafragma is het gat dat licht in je camera laat om de film te belichten. "Zonnig" is het kleinste diafragma en "bewolkt" de grootste, om meer licht door te laten. Zet hem dus op een kleiner diafragma voordat je dubbele belichtingen gaat maken. Op bewolkte dagen zet je hem op "zonnig" en op hele donkere dagen zet je hem op "half bewolkt" of "bewolkt.

Je maakt je misschien zorgen omdat de meeste Lomography-camera's slechts drie diafragma-instellingen en één sluitertijdinstelling hebben (de tijd dat de sluiter wordt geopend om licht binnen te laten). Wat als het erg zonnig is en je niet langer naar het volgende kleinere diafragma kunt schakelen? Maak je geen zorgen, want film kan een zekere overbelichting tolereren. Dit betekent dat zelfs als je je film overbelicht, je film niet helemaal wit wordt, en nog een zekere mate van detail behoudt. Houd er rekening mee dat zwart-witfilm de meeste overbelichting kan verdragen. Kleurnegatief films kunnen een grotere hoeveelheid overbelichting tolereren in vergelijking met diafilm.

De foto hierboven is genomen op een zonnige dag toen ik in de haven van Misamis Oriental, Filippijnen was. Omdat er geen "erg zonnig" diafragma is voor mijn Holga, kon ik het diafragma niet meer op het volgende kleinere formaat instellen. Hierdoor heb ik mijn film overbelicht. De boot was roestig, maar de roest is op de foto nauwelijks zien. De foto lijkt ook een beetje te licht. Maar over het algemeen ziet de foto er nog steeds goed uit, omdat mijn film een bepaalde mate van overbelichting aan kan.

Een foto meer dominant dan de andere

Nu je het principe kent van het correct belichten van je film, kun je gaan spelen met deze diafragma-instellingen. Als je wilt dat je eerste foto duidelijker en dominanter is dan de tweede foto, moet je twee verschillende diafragmaformaten instellen. Neem bijvoorbeeld een foto met een "bewolkt" instelling en maak vervolgens uw tweede foto met de "zonnig" instelling. De foto gemaakt met de "bewolkt" instelling zal dominanter zijn dan de foto genomen met de "zonnig" instelling; deze zal meer op een spookachtig beeld lijken.

Nu kan je echt creatief gaan doen. Hierboven is een foto van een Tuk-tuk, een populair transportmiddel in Bangkok, Thailand. Het is de perfecte manier om door de drukke straten te komen.

Munich Airport? Nee hoor, ik ben er nog nooit geweest. Deze foto is gemaakt op het Bangkok Suvarnabhumi’s vliegveld. Ik nam een foto van het vliegveld en heb m'n diafragma aangepast en daarna een bord gefotografeerd waar “Munich Airport” op stond.

Bereid je foto voor

Zoals ik zei, dubbele belichtingen is meer dan twee foto's maken. Er is wat planning en voorbereiding voor nodig. Heb je de winnaar gezien van de Multiple Exposure Rumble? Dit waren geen toevallige dubbele belichtigen. Hier moet je rekening mee houden:

Probeer je in te beelden hou je foto eruit komt te zien. Vraag jezelf, hoe kan ik foto A met foto B combineren om tot foto C te komen? Probeer te voorkomen om twee hele drukke foto's te combineren want dan krijg je dubbele drukte.

Wat een zooitje!

En als je toch twee drukke foto's wilt combineren, hou je dan aan de vorige tip, waarbij een foto dominanter is dan de andere.

Let op de donkere gedeeltes

Let goed op de zwarte gedeeltes en schaduwen in je foto. Het is belangrijk om te benadrukken want dit is waarschijnlijk je belangrijkste wapen in je dubbele belichting arsenaal.

Laten we beginnen met de foto van mijn puppy, Boris. Boris is een boston terrier. Ze staan bekend om hun zwart-witte tekening, die aan een smoking doet denken. Kijk goed naar de foto hierboven, zie je dat de zwarte gedeeltes van Boris de details van de tweede foto doorlaten? Schaduwen en zwarte gedeeltes laten de tweede foto meer naar boven komen. In de foto hierboven zie je tegels en de houten vloer in de zwarte vacht van Boris.

Hoe kan je dit toepassen in jouw foto's? Met een klein beetje planning kan je de mooiste dubbele belichtingen krijgen.

De eerste foto hier is de foto van de man. Ik heb deze in een donkere kamer gemaakt, terwijl het rode licht op hem scheen. Hierdoor kreeg mijn eerste foto heel veel schaduw. Ik heb goed onthouden waar de schaduw in de eerste foto zat, maakte de tweede foto en voila! Een foto van half man, half tijger, met schaduwen.

De lichtere gedeeltes van de foto schijnen door

Hier is een foto van een man, gevangen in een blad. De foto van de man was ook gemaakt in een donkere kamer met rood licht en veel schaduw. De tweede foto is van het blad. Ik heb het blad laten schijnen door er een lamp achter te plaatsen. De aderen van het blad zijn daardoor heel licht en doorschijnend.

Dit waren mijn tips en tricks, ik hoop dat je er wat aan hebt! Ik hoop dat nieuwe Lomografen hierdoor minder film verpesten en creatiever te werk kunnen gaan! Onthou dat Lomography een experimentele vorm van fotografie is, beperk je dus niet door alleen deze tips te volgen maar daag jezelf uit zelf ook nieuwe dingen te proberen!

Heb je al geprobeerd lange belichtingen, flits fotografie en macro fotografie in 1 foto te combineren?

En als je zelf tips hebt voor dubbele belichtingen, deel ze dan hieronder!
---

Zorg ervoor dat je filmvoorraad altijd aangevuld is voor je dubbele experimenten. Ga naar de online shop of een van onze gallery stores!

written by paperplanepilot on 2019-05-15 #gear #tutorials

Mentioned Product

Holga 135

Holga 135

Get all you love about a Holga photograph in 35 mm with this plastic wonder.

Add to Cart

More Interesting Articles