Kurt Fletcher: Psychedelische scènes met LomoChrome Purple

Maak kennis met Kurt Fletcher van de Britse band Raptor, die onlangs filmfotografie ontdekte en met zijn Fisheye 2 camera een aantal fantastische foto's heeft gemaakt.

Hi Kurt, kun je wat over jezelf vertellen?

Hey Lomography! Mijn naam is Kurt, ik ben 23 jaar oud, hou van muziek, fotografie en ik speel in een psychedelische rockband uit Bristol genaamd Raptor . De band bestaat uit mijn broer Adam op de drum, Nick Osborne (die net officieel is toegetreden) op de bas en mezelf op gitaar en zang.

Je hebt onlangs Lomography ontdekt en werd verliefd, hoe is dat gebeurd?

Vroeger had ik een Nikon L135AF die ik op tournee nam met ons door het VK. Nadat ik er een paar films had geschoten wist ik dat het niet zou lukken, we wilden een albumhoes maken voor onze nieuwe LP en ik wilde iets korreligs en ongewoons. Ik kwam per ongeluk Lomography tegen, denk ik, ik kan me niet precies herinneren waar ik het heb gehoord, maar zodra ik foto's zag die mensen namen was ik verslaafd. Als een grote fan van rare, oude eigenzinnige gitaren trokken de plastic, retro styling van de camera's me echt aan. Met Lomography voelde ik eindelijk dat ik iets had gevonden waarmee ik kon werken.

Waar heb je mee geëxperimenteerd?

Met de Fisheye 2 camera en wat LomoChrome Purple 35 mm film. Ik hou van de manier waarop de groothoeklens beelden aan de randen vervormt. Ik ben al heel lang gefascineerd door bolle spiegels, weet je - die ze in winkels hebben voor de veiligheid. Toen ik met mijn vriendin Ria naar Bristol ging, kocht ik een hele grote, brede bolle spiegel en hing die aan de muur. Ik was geobsedeerd door hoe je bijna de hele kamer er doorheen kon zien, de jongens vonden het ook geweldig. Ik denk dat dat de ontstaansgeschiedenis was van het idee dat de albumhoes zou worden.

De LomoChrome Purple film is verbluffend. Toen ik de Fisheye kreeg, gebruikte ik de normale 35mm kleurenfilm en maakte ik enkele testopnamen om aan de camera te wennen. Ik heb wat onderzoek gedaan en struikelde over infrarode film. Ik vond dat het op de omslag werd gebruikt, een van mijn favoriete albums van Frank Zappa, genaamd Hot Rats. Na het vinden van kleur was infraroodfilm vrijwel onmogelijk te verkrijgen toen ik LomoChrome tegenkwam. Het was overal uitverkocht, behalve voor een kleine winkel in het noorden waar ik er eindelijk een paar kon bemachtigen. We hebben ongeveer drie keer testshots en ideeën gemaakt om de film en de camera te testen. We hebben geprobeerd normale opnamen te maken, meerdere belichtingen, lange belichtingen, gewoon alles om ideeën op gang te krijgen. De LomoChrome Purple creëerde deze trippy, buitenaardse landschappen en toen de zon uit was, werden deze effecten versterkt... dit deed ons beseffen dat we een heldere dag nodig hadden om hele harde resultaten met de kleuren te krijgen.

Tegen de tijd dat dit allemaal gebeurde was het eind oktober, dus het werd steeds moeilijker om een shoot rond het weer te regelen. Na weken gingen we door in november en nog steeds geen kans op eventuele foto's! We hadden eerder Ashton Court bezocht, een enorm landgoed in Bristol. Het groen en de bomen maakten het perfect om te fotograferen met LomoChrome Purple! Adam wilde naar Brandon Hill gaan om er nog meer te nemen. Eindelijk, een warme, zonnige zondag kwam midden november, dus we zijn vroeg opgestaan. We gingen rond en improviseerden met mijn vriendin, die alle foto's nam. We begonnen bij Ashton Court en gebruikten één filmrolletje - liepen naar Brandon Hill om een ander te filmen en namen ze vervolgens mee om die dag te worden ontwikkeld .... Het heeft lang geduurd voordat we het goed hadden gedaan, maar we zijn super trots op de resultaten.

Wat is de aantrekkingskracht van filmfotografie voor jou?

Ik hou van de korrel en het geluid dat het kan creëren. Lichte fakkels, wazigheid, souping, ik ben in alles creatief dat niet echt op een generieke foto lijkt. Een foto met originaliteit en karakter betekent veel voor mij, je weet nooit hoe de film gaat reageren en dat is een deel van de magie voor ons. Het kan een beetje een gok zijn en de resultaten kunnen onverwacht zijn, dus het dwingt je om een beetje meer na te denken over een project. Ik denk dat dat een goede zaak was, het deed me meer nadenken over compositie en hoe film werkt en reageert met licht. Het feit dat je slechts 36 opnames hebt, betekent dat je het goed moet doen!

Denk je dat deze afbeeldingen op de een of andere manier passen bij je muziekstijl?

Zeker, het psychedelische effect van de Fisheye 2 & LomoChrome combinatie past echt bij ons geluid en onze vibe. Het hele album werd opgenomen, gemasterd, gefotografeerd en ontwikkeld in Bristol en geperst tot vinyl in Londen - dus het is echt leuk dat alles in eigen beheer en heel dicht bij huis is gedaan. Het album werd opgenomen met behulp van vintage, analoge versnellingen, dus het was een leuk leerproces om die manier van fotograferen te vertalen. De kwaliteit van de afbeeldingen ziet er verbazingwekkend uit op 12-inch LP-hoezen. Adam liet me recent een radio-interview zien met Kevin Parker van Tame Impala, hij zei dat de Lonerism-albumomslag is genomen met een Lomography camera waarvan we dachten dat het een heel cool toeval was ... we houden van die plaat!

Welke analoge camera/film zou je het volgende willen proberen?

Ik heb onlangs een LomoKino opgehaald die ik heb uitgeprobeerd, we zijn momenteel bezig met het filmen van muziekvideo's! We willen ooit graag de Diana F+ uitproberen.

Check Kurt's band Raptor via hun website en zie meer geweldige foto's via hun Instagram-paginaraptortheband

2019-04-13 #people

LomoChrome Purple Film 100-400 35mm

This unique color negative film will astound you by transforming natural tones of your photo into new eye-popping hues. A revival of the psychedelic infrared look from the Kodak Aerochrome film we all love, this film guarantees astounding photographic results.

Add to Cart

More Interesting Articles