De vrouwen van de fotografie: Isabella Dias

Isabella Dias is een 20-jarige fotograaf en art director uit Belém, Brazilië. Ze is geobsedeerd door levendige kleuren, de contrasterende delen van de natuur en met het weergeven van mensen in een fantasierijke en magische sfeer: "Mijn foto's zijn bedoeld om je iets te geven dat zo magisch is, dat je diep omringt en raakt."

Credit: Isabella Dias

Hoe ben je verliefd geworden op fotografie?

Ik werd voor het eerst verliefd op fotografie tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school omdat al mijn vrienden geïnteresseerd waren in het maken van foto's en ik wilde daar ook deel van uitmaken! Daarom begon het als een manier om dichter bij mijn vrienden te komen en meer met hen gemeen te hebben. Fotografie werd mijn grootste passie en een manier om mezelf te uiten.

Hoe is het leven als vrouw in de fotografiewereld?

Het is bitterzoet, omdat ik, door een vrouw te zijn, voel dat ik meer de sensibiliteit heb om naar de wereld en naar mensen te kijken, waardoor ik ze op een meer ware en speciale manier in mijn foto's kan portretteren. Ik kan ook over zeer belangrijke onderwerpen spreken en een stem zijn om mijn gemeenschap te vertegenwoordigen. Dit is erg bevredigend voor mij.

Ik moet echter constant omgaan met de maatschappij, die mijn waarde als kunstenaar ter discussie stelt vanwege mijn geslacht, moet omgaan met intimidatie van mannen tijdens het werken, altijd mezelf moet bewijzen, omdat ik voortdurend wordt ondermijnd in vergelijking met mannelijke kunstenaars, zelfs als mijn werk is beter dan dat van hen, enz. ... Het is een constante strijd tegen de seksistische kunstwereld die altijd probeert mijn werk en het belang ervan uit te wissen. Maar ik vind de kracht om door te gaan en te weerstaan door de steun van de geweldige community van vrouwelijke kunstenaars wereldwijd.

Credit: Isabella Dias

Kun je opmerkelijke worstelingen of uitdagingen delen die je hebt meegemaakt toen je nog aan het begin was? Welke uitdagingen kom je nu tegen en hoe vergelijkt het zich toen?

Mijn grootste uitdagingen tijdens het begin is dat ik mijn visie als artiest absoluut niet volledig kan vertrouwen, aangezien ik hem nog steeds aan het ontwikkelen was. Ik was er niet helemaal zeker van wie ik artistiek was. Opzoeken wat je kunst is en de stijl ervan, hoe het eruit zal zien en eruit zal zien (terwijl je er ook je persoonlijke toets in kwijt kunt), is zo'n lastig en pijnlijk pad dat elke artiest moet nemen, en het was erg moeilijk om mij om het te doen.

In het begin moest ik ook weer een enorme uitdaging aangaan, namelijk mezelf bewijzen aan mijn ouders, omdat ze niet wilden dat ik kunst volgde als een carrière. Het was zo moeilijk en vermoeiend voor mij om ze constant te moeten laten zien dat ik het verdiende om te doen wat ik graag deed, en ik weet dat dit iets is waar veel artiesten ook doorheen moeten. Tegenwoordig, sinds ik veel gegroeid ben, heb ik een meer volwassen en sterke geest en ben in staat om uitdagingen veel beter aan te pakken dan ik deed toen ik begon. Vandaag staan de uitdagingen waar ik het meest voor sta op het opbouwen van een solide carrière en het financieel kunnen ondersteunen door wat ik doe.

Hoe overwin je deze uitdagingen?

Meer ervaring opdoen in de kunstwereld heeft me zeker veel geholpen bij het overwinnen van mijn uitdagingen. Ik probeer een open en heldere geest te behouden om zo veel mogelijk te kunnen leren om mijn uitdagingen het hoofd te bieden. Het mentaal groeien als individu heeft me ook veel geholpen en een geweldige steun gekregen van mijn vrienden en familie. Ook heb ik veel geholpen met toegang tot internet en alles wat het een artiest biedt.

Kun je ons vertellen wat je motiveert om te blijven doen wat je doet?

De manier waarop kunst me vanaf mijn kindertijd raakt, is mijn grootste motivatie. Het is dit speciale en een kleine magische effect in mij dat ik niet onder woorden kan brengen. Kunst zelf geeft me de motivatie om een beter persoon te worden en mijn leven met volle teugen te leven, dat is het altijd geweest. Kunst leert me waardevolle lessen en geeft me sensaties waarvan ik nooit dacht dat ik dat zou doen.

Credit: Isabella Dias

Naar wie kijk je op of ben je sterker?

Ik kijk omhoog naar de sterke en veerkrachtige vrouwen die voor me kwamen en maakte de weg vrij voor mij om te doen wat ik nu kan doen. Vooral WOC- en LGBT-vrouwen.

Seks en gender zouden niet de basis moeten zijn van iemands plaats in kunst en fotografie. Wat zou je advies zijn voor meisjes en vrouwen die nog steeds beginnen in de wereld van fotografie?

Laat de maatschappij je nooit vertellen dat jouw visie er niet toe doet. Het is belangrijk en het zal een verschil maken. Vertrouw op dat ding in je dat aandringt om te creëren, luister er alleen naar en leef ervoor. Laat ze je niet laten geloven dat je je moet verontschuldigen omdat je een artiest wilt zijn. Ook al ben je voortdurend ondermijnd en getwijfeld, ben je het meer dan waard. Wees niet bang om plaatsvervangend te leven voor je kunst en voor jezelf.

Credit: Isabella Dias

Ten slotte, wat vind je van het thema van de internationale vrouwendag van dit jaar? “Balance for Better”?

Ik geloof dat balans de sleutel is tot een beter leven, niet alleen als een gemeenschap in de samenleving, maar ook individueel, daarom hield ik van "Balance for Better" als een thema! Het is iets waar we altijd naar moeten streven en ik heb veel hoop dat dit een mogelijk doel is.
---

Volg haar op Instagram: isabelladiasx en check haar website hier!

2019-04-02

More Interesting Articles