Women X Photography: Interview met Delfina Carmona

Delfina Carmona praat met ons over de rol van vrouwen in de fotografie en de uitdagingen en adviezen die ze tijdens haar ervaring heeft opgedaan.

Ontdek de meest inspirerende kant van fotografie vanuit het oogpunt van haar persoonlijke verhalen en ervaringen.

¡Hi Delfina! Heel erg bedankt en welkom bij het Magazine. Laten we beginnen vanaf het begin. Kun je ons iets over jezelf vertellen en hoe je voor het eerst verliefd werd op fotografie?

Ik ben een professionele fotograaf en art-director. Ik werk al verschillende jaren in de omgeving en het was een lange reis om de plaats te bereiken waar ik nu ben. Daar ben ik heel blij mee. Ik werd verliefd op fotografie toen ik nog een tiener was, na veel andere dingen met betrekking tot kunst zoals theater en enscenering te hebben bestudeerd. Op een dag had ik een camera in mijn handen en ik realiseerde me dat ik alles op een heel eerlijke en pure manier kon weergeven met mijn gevoelens, al mijn toestanden en gedachten en dat was alles; het was het begin en het constante streven.

Hoe is het leven als vrouw in de fotografiewereld?

Gelukkig zijn we niet op hetzelfde punt waar we waren (niet zo lang geleden), ik denk dat we door het recht winnen of herstellen van de ruimtes die bij ons horen. In het verleden moesten vrouwen om te leven van fotografie, zoals in veel andere disciplines, zich verbergen onder mannelijke pseudoniemen. Tegenwoordig worden de bijbehorende ruimtes geopend, vinden vrouwen een nieuwe plek in de wereld. Ik kan werken aan wat ik graag doe, ik kan zeggen dat ik Delfina Carmona ben en ik wijd me toe aan fotografie en dat is niet iets kleins. Wij zijn bevoegd en in de strijd om te blijven overwinnen en gelijke rechten te verkrijgen op alle gebieden.

Kun je opmerkelijke worstelingen of uitdagingen delen die je hebt meegemaakt toen je nog aan het begin was? Welke uitdagingen kom je nu tegen en hoe vergelijkt het zich toen?

Uitdagingen in het begin, denk ik, zijn altijd hetzelfde in de geest van elke artiest. Mijn eigen stem vinden, hoe je al deze gevoelens in een foto kunt uitdrukken, hoe ik iemand kan laten resoneren en trillen met een boodschap door dit beeld, hoe je hiervan kunt leven. Vandaag geloof ik dat de uitdagingen hetzelfde zijn, misschien worden andere professionele kwesties toegevoegd, zoals leren om je eigen werk te valoriseren, leren een prijs te stellen voor wat je doet, anderen laten begrijpen dat je dat graag zou willen doe;, het is in veel gevallen niet mogelijk om gewoon voor het plezier te werken. En met betrekking tot het creatieve deel, probeer altijd actief te zijn, zonder mezelf te labelen en constant nieuwe stukken te maken.

Denk je dat deze artistieke beroepen meer ondergewaardeerd zijn of wordt aangenomen dat ze niet al te veel moeite kosten? Zoals je al zei, het concept van leven voor de lol is meer geworteld, denk je dat met dit soort beroepen de geest van inspanning terwijl je geniet van je baan wordt verbeterd, waardoor je kunt doen waar je van houdt?

Ik denk dat het niveau van inspanning dat aan dit werk is verbonden, vaak een beetje als elk ander wordt onderschat. Vele malen van buitenaf gezien, kan het worden gezien als iets eenvoudigs, alsof het gewoon wat foto's maken is en dat is het. Maar het kost veel persoonlijke inspanning, het maken van een stuk is een heel proces, de daaropvolgende editie van dezelfde. Om die reden is het noodzakelijk om te begrijpen dat de kunstenaar een prijs moet betalen voor wat overeenstemt met het werk.

Hoe overwin je deze uitdagingen?

Met eerlijkheid en respect, voor mij, voor mijn werk, voor anderen. Ik was altijd heel standvastig met mijn manier van denken, ik ben een vrouw met heel duidelijke ideeën over veel dingen en ik geef meestal niet toe als er iets in me opkomt. Maar ik ben ook volhardend met waar ik gepassioneerd over ben en ik denk altijd aan nieuwe dingen om te doen, te creëren, nieuwe uitdagingen voor te leggen en mezelf te verbeteren, dat is de basis van mijn werk.

Kun je ons vertellen wat je motiveert om te blijven doen wat je doet?

Kunst is mijn motor om te leven, foto's maken en universums maken is wat ik weet; het is de manier waarop ik mezelf kan uitdrukken en dat is de grootste motivatie die iemand kan hebben om iets te doen.

Naar wie kijk je op of waar haal je kracht uit?

Van veel bronnen. Ik word geïnspireerd door licht, door kleur, muziek, cinema. Woorden en mensen inspireren mij. Ik heb geen specifieke idolen, maar ik voel me elke dag geïnspireerd door het werk van veel mensen, vooral wanneer het echt is en wanneer ik de persoon achter mij zichtbaar kan maken, weet wat ze doen. De kracht komt van mij, van mijn persoonlijke verhaal en ervaring, van de dagelijkse ervaringen, de transits, de anekdotes.

Binnen dit brede raamwerk van mogelijkheden waar je je creativiteit voedt, voel je je meer geïnspireerd door het vrouwelijke beeld of denk je dat het niet iets is waar je je aandacht op richt tijdens het creëren?

Ja absoluut. Er is iets zeer krachtig en magisch in het vrouwelijke dat me volledig inspireert en vangt. De kracht en vrouwelijke energie zijn de motor van veel van mijn beelden en ook de vrouw is de hoofdrol van de meeste van mijn foto's, die over het algemeen zelfportretten zijn. Dit komt omdat ik het heel gemakkelijk vind om gevoelens en toestanden tot uitdrukking te brengen door mijn eigen lichaam en mijn persoonlijke gebaren. Vaak zijn het vrij persoonlijke concepten, dus het is niet gemakkelijk om het naar het model te sturen, zodat zij het kan zien zoals jij. Daarom plaats ik mezelf meestal in het midden van de actie, voor en achter de camera.

Sex en gender zouden niet de basis moeten zijn van iemands plaats in kunst en fotografie. Wat zou je advies zijn voor meisjes en vrouwen die nog steeds beginnen in de wereld van fotografie? Denk je dat het een kwestie is van gender of een individuele houding?

Mijn advies aan een meisje of vrouw die begint, is dat ze altijd eerlijk tegen zichzelf kan zijn. Dat ze moet leren lief te hebben en zichzelf te waarderen, echt haar persoonlijke creatieve kant wil hebben, intern naar zichzelf wil luisteren en trouw wil zijn aan wat er in haar begint te kloppen. Laat je niet overweldigen door iets of iemand, laat nooit iemand je vertellen dat je iets niet kunt doen. Dat de zoektocht altijd individueel en persoonlijk is, buiten de collectieve invloed om, je moet leren om in eenzaamheid te zijn, jezelf laten stromen, leren houden van de fout, kleine nederlagen, sterk worden, opnieuw beginnen. Magie bestaat, maar je moet het voeden.

Tot slot, wat vind je van het thema van de Internationale Vrouwendag van dit jaar, "Balance for Better"?

Ik ben er niet helemaal zeker van wat dit Balance-thema betekent, maar als het erop gericht is gelijke voorwaarden en rechten voor vrouwen te verkrijgen, ben ik er van overtuigd dat dit het juiste pad is. Gelijkheid van arbeids- en geldelijke omstandigheden, gelijke voorwaarden om te kunnen beslissen over ons lichaam, om ons veilig te voelen, om ons vrij te voelen, om zonder angst over straat te kunnen lopen, om te beslissen of we moeders willen zijn of om onze rechtmatige plaats in de samenleving te nemen, om te stoppen te worden gezien als een object van consumptie, voortdurend in de media, enz.

Wil je nog iets toeveogen?

Ik denk niet dat ik er veel aan toe te voegen heb. Ik waardeer de ruimte en de mogelijkheid om een beetje te laten zien wat ik doe en om mijn stem kenbaar te maken.


Ontdek meer over Delfina en haar werk op Instagram

written by maria-lomo on 2019-03-28 #culture #news #people

More Interesting Articles