Vrouwen in analoog — Aia Solis

Choosing a career is already difficult on its own. Finding something that also fulfills you on the inside is even more difficult. Photographer Aia Solis is blessed enough to hit that balance between finding a career and pursuing her passion. In this interview, she shares with us what she thinks is the role of women in photography, what makes her tick and the story about how she took a leap of faith. Let her honesty and beautiful images inspire you today.

© Aia Solis

Hallo, Aia en welkom bij het online magazine! Stel jezelf voor aan onze lezers.

Hoi! Ik ben Aia. Ik ben een geregistreerde verpleegster die fulltime freelance-fotograaf is geworden. Ik fotografeer sinds 2012 professioneel.

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen? Wat vind je er leuk aan?

Ik begon aan fotografie toen ik op mijn vierde jaar van de middelbare school zat. Ik begon met de eerste digitale camera van onze familie (een paarse Canon Ixus) en nam foto's van alles. Op mijn 18e verjaardag vroeg ik in plaats van een feestje om een instap-DSLR. Op dat moment begon ik de fotografie echt beter te leren kennen. Ik ben lid geworden van fotografiegroepen, forums en ging mee met fotoreizen en portrettenessies.

Ik was een parttime verpleegster toen ik bruiloften begon te fotograferen met mijn toenmalige vriend. Onze studio ging drie jaar door. Ik stopte met mijn verpleegkundige baan een paar maanden voordat we uit elkaar gingen. Ik was verdwaald! Ik kon niet sparen voor mijn eigen camera, wat een van mijn grootste fouten was. Ik besloot dat ik fotografie wilde nastreven, en dat is het moment waarop ik The Picture Company vond. Daar heb ik basisbelichting geleerd en mijn vaardigheden op het gebied van portretfotografie verbeterd. Uiteindelijk nam ik een sprong van vertrouwen en ging ik full-time fulltime aan het werk, toen ik voor mijn allereerste full-frame camera spaarde.

Mijn favoriete ding over fotografie is hoe het me helpt dingen uit te drukken die ik niet in woorden kon zeggen, want ik ben nooit goed met woorden.

© Aia Solis

Wat doe je als fotograaf voordat je een foto maakt?

Ik denk dat ik er niet echt naar op zoek ben, maar meer als het eerste dat mijn aandacht trekt: het licht, de lijnen en patronen, en hoe het op het onderwerp/de onderwerpen vallen.

De wereld waarin we momenteel leven heeft een gezonde mix van analoge en digitale invloeden. Hoe voel je je over hen? Wat vind je leuk aan zowel analoge als digitale fotografie?

Ik hou van analoge fotografie. Ik heb altijd iets gehad voor de complexiteit van het proces en hoe het me echt in contact brengt met mijn foto. Digitale fotografie maakt het verwerken van beelden een stuk eenvoudiger, dus voor mij is het een noodzaak.

Wat is je favoriete film en camera? Waarom?

Als ik de luxe had om een film te kiezen, zou ik altijd fotograferen met positieve films. Hahaha!

Portra 160 en 400 en Pro 400H voor portretten.

Voor zwartwit hou ik van Kodak Tri-X voor zijn korrel en contrast!

En Ultrafine Xtreme 400 omdat het zeer betaalbaar is.

Vanaf het moment dat ik fotografeer zijn mijn Mamiya 645e en mijn Seagull 4b favoriet. Ik wens nog voor steeds een betrouwbare point-and-shoot! Iets waarmee ik op straat kan werken zonder intimiderend te lijken.

© Aia Solis

Je huwelijksfotografie is ook iets dat mensen niet mogen missen. Het heeft die smaakvolle balans tussen creativiteit en emotie. Hoe heb je ontdekt dat je dat gebied van fotografie wilde nastreven?

Ik ben een hopeloze romanticus. Ik houd van liefde.

Wat is het meest uitdagende onderdeel van het fotograferen van bruiloften? Wat is je brandpuntsafstand om die prachtige momenten vast te leggen tussen de fotosessies?

Op dit moment heb ik alleen een Sigma 35-kunst en een Samyang 85 mm, een handmatige lens. Ik ben nog steeds aan het sparen voor een 135 en een 16-35. Het meest uitdagende onderdeel van het dekken van een bruiloft is het voldoen aan de verwachtingen van je klant.

Geloof je dat de kwaliteit van je uitrusting bepalend is voor de kwaliteit van je inhoud? Waarom?

Nope. Helemaal niet. Maar het zal het zeker gemakkelijker maken om je visie te produceren als je betere uitrusting hebt. Een geweldige foto is voor mij niet alleen visueel bevredigend, maar laat je ook iets voelen.

Wat zou je als fotograaf willen zeggen met je foto's?

Ik wil gewoon uitdrukken hoe ik me voel en hoe ik de dingen meestal waarneem. Ik wil dat het gevoeld wordt.

© Aia Solis

Is het zijn van een vrouw in de wereld van fotografie een probleem of uitdaging? Zo ja, hoe heb je ze overwonnen?

Mijn lengte stelt problemen en uitdagingen meer dan mijn geslacht. Haha! Ik heb echt het gevoel dat het een voordeel in dit vak.

Wat denk je dat de rol van vrouwen in de fotografie is in deze tijd?

Om een andere kant van het verhaal te laten zien. Om zaken aan het licht te brengen die vooral vrouwen treffen.

Wat inspireert je?

Als we helemaal eerlijk zijn, motiveren mijn huur en rekeningen me om extra hard te werken! Hahaha! Mijn ultieme favoriet is Francesca Woodman; Ik identificeer me zo veel met haar foto's. Ik houd van de huwelijksfotografie van Elizabeth Messina op analoge wijze. Hannah Reyes Morales, Carolina Maez en Vivian Maier, om er maar een paar te noemen.

© Aia Solis

Wie is Aia Solis wanneer ze niet fotografeert?

Een slapper. Een trieste, boze, ongeïnspireerde, levenloze slapper! Hahaha!

Als je geen fotograaf was, wat zou je dan zijn?

Ik zou waarschijnlijk mijn verpleging hebben voortgezet. Een ER-verpleegkundige.

Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?

Zand tussen mijn tenen, de zee als mijn uitzicht, een fles koud bier in mijn hand en een sigaret in de andere, en de speakers op volle sterkte.

Nog laatste woorden?

Keep shooting!


Dank Aia voor dit interview in ons Magazine! Meer zien? Volg haar op Instagram.

written by Marc Ocampo on 2019-03-26 #people

More Interesting Articles