Hoop op film: kinderen van vluchtelingen ontdekken analoge fotografie

1

Geforceerd de oorlog te ontvluchten en hun huizen te verlaten. Voor Iraakse en Syrische tieners die nu in Jordanië. wonen werd hun jeugd verstoord en verplaatst. Maar op hun foto's leggen de de schoonheid vast die ze in de buurt zien: olijfbomen, een glimlach, bloemen en lichtbanen.

In de herfst van 2018 deden achttien kinderen tussen de 12 en 17 mee aan workshops gericht op creatieve expressie in vluchtelingskampen in Amman, de hoofdstad van Jordanië.. De tieners leerden analoge camera's te gebruiken en film te ontwikkelen en af te drukken in workshops van 3 weken, georganiseerd door Marta Vidal in samenwerking met het Collateral Repair Project (CRP), een non-profitorganisatie die vluchtelingen bijstaat in Amman, en Darkroom Amman, een project dat zich richt op het promoten van analoge fotografie in heel Jordanië.

Met ongeveer een miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak is Jordanië een van 's werelds grootste vluchtelingen-ontvangende landen. Hoewel openbare scholen gratis zijn voor vluchtelingenkinderen, kunnen transport, boeken en andere uitgaven onbetaalbaar zijn, aangezien de overgrote meerderheid van de vluchtelingen in Jordanië onder de armoedegrens leeft. Weinig vluchtelingen hebben het recht om te werken in het land en met de hoge kosten van levensonderhoud hebben ze de meeste moeite om rond te komen. Veel vluchtelingenkinderen die in Amman wonen, gaan niet naar school.

Vanwege het gebrek aan mogelijkheden om hun leven in Jordanië te herbouwen, hopen veel vluchtelingen op hervestiging in een ander land waar ze kunnen werken of zich bij hun familie kunnen voegen. Ze wachten jaren, maar slechts enkelen van hen zullen ooit hervestiging vinden in het westen.

De workshops waren bedoeld om tieners de kans te geven hun artistieke talent te ontdekken en plezier te hebben in het ontdekken van de verschillende mogelijkheden van analoge fotografie. Deelnemers vonden nieuwe manieren om naar de wereld te kijken met een ultragroothoeklens en dubbele belichtingen en legden bewegingen vast met multilens camera's. "Ik had zoveel plezier, het is absoluut iets dat ik nog niet eerder heb gezien." zei Arweej, een van de deelnemers aan de workshop.

Actionsampler foto's

Fisheye foto's

La Sardina foto's

Collateral Repair Project voert tal van programma's uit gericht op noodhulp, onderwijs en traumaverwerking. De resultaten van de workshops werden tentoongesteld in het gemeenschapscentrum van CRP in Hashemi Shemali, een wijk in Oost-Amman dat al vele jaren een centrum voor vluchtelingen is.


Voor meer informatie over dit project ga je naar de CRP website en Darkroom Amman’s Facebook pagina. Check ook Marta Vidals's site om vergelijkbare projecten te vinden.

2019-02-06

One Comment

  1. haverh
    haverh ·

    Erg leuk project en nog bijzondere resultaten ook. Proficiat.

More Interesting Articles