Klassiek Monochroom: Eerste indrukken van de Potsdam Kino Film

De hype rondom de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film gaat door nadat meer fotografen de krachtige panchromatische film hebben uitgeprobeerd. Geinspireerd door Duitse cinema uit de midden 20e eeuw, staat de Potsdam Kino film bekend om zijn elegante en uitbundige sfeer, zijn grote toonbereik en fijne korrel. Lees hier wat deze gevestigde fotografen over de film zeggen.

Model: Clara Eon; Foto's: Yoann Leveque (FR), Peter Bedrosian (USA), Daniel Schaefer (USA)

Gotham in zwart-wit door Peter Bedrosian

De Amerikaanse fotograaf Peter Bedrosian legt het dagelijks leven vast met zijn camera en is op zoek naar verborgen emoties. Bij het fotograferen met zwart-witfilm concentreert Peter zich meer op de relatie tussen het onderwerp en de omgeving. Toen hij voor het eerst de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film uitprobeerde, koos hij voor het altijd drukke straatbeeld van New York City. Peter vond het leuk hoe de Potsdam Kino erin slaagde om zoveel van zijn onderwerpen met toonbalans te vangen, zelfs met weinig licht en bewolkt weer. Hij zegt:

"Ik ben heel blij met de foto's. Ze hebben niet teveel contrast en zijn goed gelukt met weinig licht. Fotograferen met 100 ISO film is soms lastig met bewolkt weer maar hij deed het heel goed in een point-and-shoot camera."
Foto's: Peter Bedrosian (USA)

De tijdloze portretten van Yoann Leveque

Lomograaf Yoann Leveque experimenteert veel met portretten. Normaal gesproken zou hij zwart-wit film gebruiken voor documentaire foto's of voor experimenten maar met de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film wilde hij iets nieuws proberen. Met model Clara Eon voor zijn Petzval Bokeh 58 Bokeh Control Art Lens, deed hij een shoot met een sobere en neutrale sfeer. Tijdens de shoot was Yoann steeds in gesprek met Clara, waardoor de foto's zelfs nog openhartiger worden. Yoann was onder de indruk van het brede toonbereik en de verschillende grijstinten in de Potsdam Kino film:

"Dit was echt een verrassing! Ik heb echt genoten van de korrel en de verschillende tinten grijs. Ik was ook blij verrast door een onderbelichte foto met een prachtig esthetisch resultaat, wat ik zeker ga gebruiken voor mijn volgende tests met deze film."
Model: Clara Eon ; Foto's: Yoann Leveque (FR)

Documentaire kunst door Daniel Schaefer

Analoog fotograaf Daniel Schaefer is erg fan van de recente producten van Lomography en de B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film is hier geen uitzondering op. Hij houdt van simpel gestijlde foto's in zwart-wit en hij was nieuwsgierig hoe de Potsdam film het zou doen in koud weer. Dus op winterse dag in New York heeft hij wat foto's gemaakt van zijn fotogenieke vrienden in een lokaal park. Hij was onder de indruk van de Potsdam Kino film in het koude winterlicht:

"Om gebruik te maken van de helderheid van langzamere zwart-witfilms, zoals de Potsdam, koos ik voor het relatief schone en neutrale palet van de Contax G2, met de scherpe en specifieke optiek van de Zeiss 45mm f/2. En deze combinatie bleek een mooie manier om het karakter van de Potsdam 100 te demonstreren... Het zachte contrast van de Potsdam leent zich goed voor helder licht, de textuur blijft behouden in de open schaduwen terwijl de onderwerpen uitzonderlijk gedetailleerd blijven, maar niet agressief scherp worden. Kortom een fenomenale low-speed film voor de daglichtschieter die het beste uit dynamische frames."
Foto's: Daniel Schaefer (USA)

written by cielsan on 2019-02-01

Lomography Potsdam Kino B&W 35 mm

Freeze life's most meaningful moments in gorgeous greyscale with this powerful and poetic cine film.

More Interesting Articles