Panchromatische perfectie: eerste indrukken van de Potsdam Kino Film

De nieuwe zwart-wit emulsie van Lomography, de B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film is geen gewone emulsie. Kunstfotografen die de Potsdam Kino-film mochten uitproberen, vertellen openhartig over hun gedachten en gevoelens na het schieten van het eerste rolletje. De consensus? Het is de onverwachte winnaar van alle panchromatische films, dankzij het brede toonbereik, de veelzijdigheid en de filmische esthetiek, en dit alles in een film van ISO100. Maak kennis met deze film door de ervaringen van deze kunstenaars.

Foto's: Ida Tangeraas (VIE), Cristian Sicci (ITA), Tsutomu Umezawa (JP), Li Cheng En (TW)

Li Cheng En's Taipei in grijstinten

De Taiwanese Lomograaf Li Cheng En a.k.a. intothelostnights is een experimentalist in hart en nieren. Li gelooft dat de duisternis de dingen draagt en dat het licht er is om deze dingen te reflecteren. En met deze overtuiging heeft hij de B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film getest en zelf ontwikkeld. Zijn foto's van het dagelijks leven in Taipei verrasten hem door de scherpte, aangezien zijn stad zelfden transparant en solide zonlicht heeft. Li verteld: :

"Ik heb de film zelf ontwikkeld. Aangezien de ontwikkelaar die ik altijd gebruik niet in het kookboek stond, heb ik de tijden vergeleken met de tijden van de ontwikkelaar die aangeraden werd. Dit was een gok maar ik ben erg tevreden met het resultaat... Het is rijk in detail en de scherpte is goed en geschikt voor zonlicht."
Model: Ching An Hsieh (TW); Foto's: Li Cheng En (TW)

Tsutomu Umezawa: Monochromatisch en vluchtig

Tsutomu Umezawa, filmfotografe uit Tokio werkt op dit moment aan de serie It Girlie en gebruikt meestal kleurennegatieffilm. Maar voor ons maakt ze een uitzondering om de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film te testen. Ze is erg voorzichtig met licht en contrast en besloot de film te testen in haar huis en met haar familie. De resultaten hebben een vluchtige, mono no aware vibe en doen denken aan films van de legendarische Yasujirō Ozu. Dit is wat Tsutomu zegt over de film:

"De film heeft een groot toonbereik en geeft een dramatisch en exotisch effect. Het was erg leuk om hiermee te schieten."
Foto's: Tsutomu Umezawa (JP)

Ida Tangeraas' Klassieke Cinema

De filmfotografe Ida Tangeraas uit Wenen combineert kunst en documentaire in haar foto's en schiet bijna alleen maar zwart-wit. Voor Ida zijn zwart-wit foto's tijdloos, terwijl ze wel een verrassingseffect kan toevoegen. Als een groot fan van de donkere kamer testte Ida de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film, en ontwikkelde ze hem zelf. Haar foto's zijn geïnspireerd door de film B-Movie, Lust and Sound, een documentaire over de wilde en creatieve community in West Berlijn voor de val van de muur. Ze contacteerde de Oostenrijkse band Oehl voor de shoot. Toen de eerste resultaten binnenkwamen zag ze al meteen meerdere creatieve mogelijkheden. Ze vertelde ons:

"De Potsdam Kino film is een snelle film met een tijdloos en klassiek gevoel. Het heeft medium contrast en een consistente korrel. De film geeft verschillende resultaten afhankelijk van de lichtomstandigheden. Als je met weinig licht schiet krijg je ene mooie waas en onder meer gecontroleerde omstandigheden (met bijvoorbeeld een statief of binnen) of tijdens een zonnige dag, worden de foto's super scherp en hebben ze fantastisch detail."

En voor iedereen die geinteresseerd is hoe Ida de films heeft ontwikkeld is hier een korte beschrijving:

"Ik heb de film zelf ontwikkeld. Eerst heb ik de film in een ontwikkeltank gedaan en met een thermometer heb ik ervoor gezorgd dat de vloeistoffen rond de 20 graden bleven. Ik heb de ontwikkelaar voor 7 minuten toegevoegd en de eerste minuut constant geagiteerd. Om ervoor te zorgen dat de hele rol goed ontwikkeld zou worden heb ik daarna elke minuut ongeveer 4-5 keer geagiteerd. Daarna heb ik 30 seconden een stopper toegevoegd, zodat het ontwikkelproces stopt. En om de film te stabiliseren heb ik 7 minuten een fixer gebruikt. Als laatste, om alle chemicaliën te verwijderen, heb ik met water gespoeld en hierna heb ik de negatieven te drogen gehangen."
Modellen: Hjörtur Hjörlässon, Lukas Novak en Verena Maier; Foto's: Ida Tangeraaas (VIE)

Cristian Sicci's Neorealisme

De Siciliaanse fotograaf Cristian Sicci ziet het monochromatische medium als een manier om de ziel te vangen. Met de nieuwe B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film heeft Cristian zijn emoties vertaald naar foto's gemaakt met zijn LC-Wide. Zijn resultaten met de film lijken wel stills uit de Italiaanse Neorealistische cinema. Het is liefde op het eerste gezicht voor Christian en de Potsdam Kino. Hij is vol lof:

"De kwaliteit van de foto's is perfect, de korrel is licht. Ik hou van de sfeer in ieder shot en ik wil deze film echt aanraden! Met deze film kan ik in verschillende lichtomstandigheden schieten, ook met minder licht zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Hierdoor heeft de film een goed bereik; hij kan orden overbelicht zonder dat hij details mist en met behoud van de textuur. De film is geschikt voor verschillende fotografie stijlen. Ik schiet graag portretten met deze film om zijn vintage afwerking. Wat kan ik nog meer zeggen? De toekomst is analoog!"
Foto's: Cristian Sicci (ITA)

Ben je toe aan een artistiek, experimenteel en analoog avontuur in 2019? Bestel dan nu de B&W 100 35 mm Potsdam Kino Film, beschikbaar in de Online Shop.

written by cielsan on 2019-01-17 #gear

Lomography Potsdam Kino B&W 35 mm

Freeze life's most meaningful moments in gorgeous greyscale with this powerful and poetic cine film.

More Interesting Articles