Het belang van de analoge cultuur en community

Creatieve onafhankelijkheid is geweldig in die zin dat het ons helpt onze eigen vaardigheden en gedachten te trainen wanneer we kunst waarnemen of maken. Maar het wordt nog beter wanneer je dit combineert met een sociale en gemeenschappelijke ervaring. Filmfotografie is nu een nichebelang omdat digitaal tegenwoordig meer gebruikelijk en mainstream is. Wij; creatieve fotografen die de voorkeur geven aan alternatieve technieken, gereedschappen en processen, moeten de analoge kennis en liefde verspreiden en delen.

Credits: lomographygallerystorehk

Fotografengemeenschappen uit het verleden en waarom ze belangrijk zijn

Het definiëren van een fotografengemeenschap is heel eenvoudig: het is een groep fotografen die toevallig dezelfde interesses, doelen en soms stijlen in hun routine delen.
Er bestaan al fotografengemeenschappen sinds de vroege geschiedenis van de fotografie. Een van de beroemde groepen is de Photo-Secession, een groep opgericht door de pionier Alfred Stieglitz en fotograaf F. Holland Day om het picturalisme te promoten. Er was ook de Linked Ring, die dezelfde doelen deelt met Photo-Secession, alleen deze groep was exclusiever en alleen op uitnodiging.

De Boston Camera Club in Massachusetts - opgericht in 1881 om tegemoet te komen aan de belangen van amateurfotografen- is nog steeds springlevend. Er was ook de gerenommeerde f/64, een gemeenschap met zeven leden die op zoek was naar een moderne, scherpe esthetiek bij het vastleggen van West-Amerika. Uit f/64 zijn prominente iconen zoals Ansel Adams, Edward Weston, Imogen Cunningham en Willard Van Dyke voortgekomen. Je onderdompelen in de sociale ervaring binnen fotografie, is hoe je jezelf als fotograaf kan verbeteren, en als je met je analoge camera groter durft te dromen, krijg je meer kansen als je deel uitmaakt van een community.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom analoge shooters meer betrokken zouden moeten zijn bij een community. Als filmfotografen gaan we tegen het digitale tijdperk in. We hebben elke kans nodig die we kunnen krijgen nodig.

Credits: aguigabriela & katya-leontyeva

Welkom bij de analoge club cultuur

Als er iets is dat we onder filmfotografen hebben opgemerkt, is de voortdurende passie om het medium levend en bloeiend te houden. In deze tijd waarin pixels heersen over afdrukken, was het voor het filmmedium een strijd om gelijke tred te houden met nieuwere technologieën. Wanneer je eindelijk je gelijkgestemden in de filmfotografie vindt, zul je meer voelen dat film levend is.

Onze vriend Niklas Porter verhuisde recentelijk naar Stockholm en deelde met ons hoe leuk het was om lid te worden van een fysieke fotografieclub. Zijn club organiseert activiteiten, workshops en biedt toegang tot een uitgebreide donkere kamer. Door lid te zin van een analoge community, buiten social media, heeft hij veel meer geleerd over verschillende technieken, camera's en filmtypes. Een quote:

"... Ik kijk er naar uit om meer tijd door te brengen in de donkere kamer en nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde interesses als ik. De voordelen van een analoge community zijn, vind ik, kennis, verbinding, inspiratie, bronnen, ondersteuning en de mogelijkheid om terug te geven aan anderen. Hetzelfde als elke sterke gemeenschap. Er zijn zoveel mensen die zo gepassioneerd zijn door filmfotografie en ik geloof dat de beste manier om film levend te houden is om deze passie te verspreiden en te delen met iedereen die geïnteresseerd is."

Onze eigen Lomograaf Roxanna, a.k.a. roxannalog is onderdeel van een analoge community in San Diego, Beers and Cameras genaamd. En alhoewel de club 2 uur reizen is, heeft ze hier veel goede vrienden gemaakt. Ze ontmoeten elkaar om de donderdag op een wisselende locatie. Iedereen neemt zijn of haar favoriete camera mee en ze praten over fotografie en film. Ze maken fotowandelingen of ruilen films. Ze vertelde ons dat ze meer informatie krijgt en nieuwe technieken leert door deze meetings. Toen Rozanna haar eigen donkere kamer ging bouwen hebben haar clubleden haar op weg geholpen. Roxanne vertelde ons:

"Ik ben ook een filmfotoclub begonnen op de school waar ik werk. Ik hoop echt dat ik de jongere generatie kan inspireren om film te schieten. Filmgemeenschappen zijn essentieel om de analoge geest levend te houden! Filmfotografen zijn de meest behulpzame en hechte mensen die ik heb ontmoet. Het is moeilijk om informatie te vinden over filmfotografie en een community helpt om de film levend te houden. Ik vind het geweldig om hun werk te volgen, ik vind het heel inspirerend."
Credits: zibili, i_am_four-eyes, waggrad00 & lomographygallerystorehk

Het vinden van de juiste analoge community

Het komt dus neer op het vinden van de juiste analoge community. De beste manier om een fysieke groep in de buurt te vinden is op zoek te gaan naar de meest populaire doka's of filmlabs. Als je daar zelf vaak te vinden bent komt je vanzelf in contact met andere gepassioneerde analoge fotografen. Onze goede vriend Davide, a.k.a. sirio174 vertelt dat hij de meeste filmfotografen ontmoette in een kleine fotowinkel in zijn dorp. Hij vertelt echter ook dat het nog steeds lastig is een analoge community te vinden, zelfs in de grotere Italiaanse steden:

"Hier in Como is er geen reguliere meeting of vaste groep filmfotografen, maar ik ontmoet wel veel filmgebruikers in een kleine fotozaak in de oude stad. Er zijn vooral tieners die thuis een filmcamera vinden en deze willen testen. Er zijn weinig mensen die regelmatig analoog schieten. Een filmcommunity zal zeker helpen de film levend te houden, maar om een groep te creëren heb je mensen nodig en dit is erg moeilijk in Como. Twee weken geleden was ik in Milaan voor een zwart-witfilmwedstrijd georganiseerd door een zeer belangrijke fotowinkel: er waren 25 mensen die meededen, dus als het al zo moeilijk is in een geweldige stad, is het heel moeilijk in een dorp met 100.000 inwoners. Lomography is eigenlijk de beste manier om de analoge liefde te delen."

Het Internet kan erg behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste groep, vooral in kleinere dorpen. We raden aan om je eigen gallery online te zetten – een simpel Flickr of 500px account, een Tumblr blog, een Behance portfolio, een VSCO of Instagram profiel helpt anderen jou makkelijker te vinden. De online exposure zal je helpen bij toevallige ontmoetingen met zowel individuele fotografen als groepen.

Credits: blancarleal, lomographygallerystorehk, lomographysoholondon & lomographynyc

Beter nog - als je een filmexperimentist bent, is het opzetten van een LomoHome echt aan te raden. Hier ontmoet je mede experimentalisten. Filmsoepen, redscale en dubbele belichtingen zijn hier de favoriete technieken. Lomografen zijn tot over hun oren verliefd op de Diana F + en de LomoChrome Purple. Binnen de community heerst een aloude cultuur van ontmoetingen met collega-Lomografen. Lange-afstands-vriendschappen zijn meer dan normaal en wanneer Lomografen de kans krijgen, versterken ze hun vriendschappen door middel van fotowandelingen, samenwerkingsverbanden of filmswaps. Friendship goals voor Lomografen!

De Lomography Community streeft er ook naar het one-stop-knooppunt te zijn van zowel heersende als onaangeboorde analoge kennis. Roxanne noemde ook specifiek de Lomography Community als een behulpzame bron van alles wat analoog is, in het bijzonder het magazine: _ "Ik kan mensen volgen die zo'n geweldige visie en prachtige fotografie hebben. De tutorials zijn ook prachtig. De artikelen zijn zo inspirerend."

De juiste analoge gemeenschap is natuurlijk voor iedereen verschillend en we moedigen introspectie en reflectie aan over wat filmfotografie voor jou betekent. Vraag jezelf, Waarom schiet ik film? Er zijn geen foute antwoorden, dit is voor jou als kunstenaar. Ga voor je passie en voor oneindig veel filmrolletjes en verbind je met jouw analoge community.

Credits: liquorice, lomographygallerystorehk & lomographysoholondon

Ben je er klaar voor onderdeel uit te maken van Lomography? Het is simpel, maak een LomoHome, upload je foto's en bekijk de Community Gallery om soortgenoten te ontmoeten!

written by cielsan on 2019-01-14

More Interesting Articles