Het Lomography Potsdam Kino B&W kookboek

2

Of je nou een analoog amateur bent of een doorgewinterde professional, een nieuwe film blijft altijd een uitdaging. Daarom hebben wij het Potsdam Kino kookboek samengesteld – van de eerste belichting tot het ontwikkelen van de negatieven, we hebben een recept voor elk stadium van het fotografische proces.

Foto's door Peter Bedrosian

Net zoals zijn oudere broer, de Berlin Kino, is de Potsdam Kino Film geinspireerd door een Duitse vintage film, van origine ontwikkeld voor cinematografie – en dus met veel unieke kwaliteiten. Deze panchromatische film met gemiddelde snelheid is gebaseerd op triacetaat en gemaakt van een zware zilverhalogenide samenstelling die rijke tonen produceert, een groot dynamisch bereik heeft en veel fotografische flexibiliteit geeft. Een noemenswaardig aspect van de Potsdam Kino film is zijn uitstekende kwaliteit wanneer hij omgekeerd ontwikkeld wordt. Hij is langzamer dan zijn oudere broer en met minder korrel is hij specifiek geschikt voor situaties waarbij de kwaliteit van het beeld belangrijker is dan de snelheid van de film – dit maakt hem uitermate geschikt voor studio-, landschap- en architectuurfotografie.

Schieten

Potsdam is een klassieke panchromatische emulsie, wat betekent dat hij alle lichtfrequenties vastlegt die zichtbaar zijn voor het blote oog. Hierdoor worden de wereld en je foto's in een klassieke monochroom look vastgelegd, met iedere kleur in een andere grijstint. Maar afhankelijk van het tijdstip van de dag, onderwerp of lichtcondities wil je de hoeveelheid kleuren misschien beperken. Dit kan met behulp van filters. Specifiek voor landschappen en portretten kunnen filters het uiterlijk van een foto drastisch veranderen, contrast toevoegen, ruis verwijderen en het toonbereik verschuiven. Zie hieronder onze testen met verschillende filters. We raden een rode filter aan voor landschapfoto's en een groene filter voor portretten.

Filters (van eerste tot laatste): groen, rood, oranje en blauw. Foto's door Yoann Leveque, INTOTHELOSTNIGHTS, Ida Tangeraas en Peter Bedrosian

Licht kan je beste vriend zijn of je ergste vijand. Maar gelukkig werkt de Potsdam Kino Film dankzij zijn grote chromatische bereik in verschillende lichtomstandigheden. Echter, met TL-licht of tungsten adviseren we iets over te belichten of een flits te gebruiken.

Foto's door Daniel Schaefer and INTOTHELOSTNIGHTS

Ontwikkelen

Niks is zo leuk en magisch als het ontwikkelen van je eigen foto's. Voor optimale controle en de beste resultaten raden we aan deze emulsie thuis te ontwikkelen – en voor iedereen die dit wil proberen hebben we een handleiding. Net als emulsies in film zijn er ook verschillende ontwikkelaars – hier zijn onze favorieten en hun effect op jouw foto's.

Ontwikkeld met Kodak HC-110

Kodak HC-110 is een moderne klassieker en zeker een van onze lievelings ontwikkelaars. HC-110 produceert lage contrasten, fantastisch highlight/schaduw retentiedetail en een relatief fijne korrel. Ideaal voor fotografen die een vlakker beeld willen. Dit proces, dat details en een grote tonale latitude bewaart, creëert het analoge equivalent van een RAW-bestand, wat een grote mate van creatieve vrijheid mogelijk maakt bij het eventuele nabewerken.

Ontwikkeld met Kodak D-76

De Kodak D-76 en Rodinal zijn de industrie standaard poeder- en vloeistofontwikkelaars en zijn geweldige opties voor mensen die op zoek zijn naar de snelste weg naar prachtige foto's. Door goed contrast en korrelweergave produceren deze ontwikkelaars aangename resultaten die goed zijn voor algemeen gebruik.

Ontwikkeld met Ilford Ilfosol-3

De duivel zit in het detail en soms ook in de schoonheid van een foto. Voor scenario's die de grootste fijne korrel en vlijmscherpe weergave vereisen, wordt aangeraden Ilford Ilfosol-3 te gebruiken. Als je op zoek bent naar verbluffende scherpte en prachtige korrel, dan hoef je niet verder te zoeken.

Hier is een lijst van ontwikkelaars en de aangeraden ontwikkelingstijd:

 • Kodak HC-110: 1+47 verdunning gedurende 6 minuten (20°C)
 • Kodak D-76: stock (zonder verdunning) gedurende 5.5 minuten (20°C)
 • Ilford Ilfosol 3: 1+9 verdunning gedurende 6 minuten (20°C)
 • Rodinal: 1+25 verdunning gedurende 7 minuten (20°C)
 • Rodinal: 1+50 verdunning gedurende 9.5 minuten (20°C)
 • Xtol: 1+1 verdunning gedurende 7.5 minuten (20°C)
 • Eco Pro: 1+1 verdunning gedurende 8 minuten (20°C)
 • Ilford ID-11: 1+1 verdunning gedurende 7 minuten (20°C)
 • Kodak HC-110: 1+125 (G) verdunning gedurende 65 minutes (20°C) – Agiteer op 50%
 • Rodinal: 1+100 verdunning gedurende 45-70 minutes (20°C) – Agiteer op 50%
 • Rollei Black & White Reversal Kit: Ontwikkelen 1 – 12 minuten, Ontwikkelen 2 – 10 minuten

Geen zorgen als jouw ontwikkelaar niet op de lijst staat. De Potsdam Kino Film kan ontwikkeld worden met veel meer ontwikkelaars en ontwikkeltechnieken. Hier is een volledige lijst met geschikte ontwikkelaars en hun specificaties. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een berichtje naar help@lomography.com, we helpen graag.

Gedurende het ontwikkelproces is het belangrijk om de vloeistof te agiteren, hierdoor maken de verse chemicaliën contact met de emulsie. Agitatie kan het enorm effect hebben op het uiterlijk van je film – van contrast tot korrelgrootte, je hebt alles onder controle! Het veiligst is om de instructies van de fabrikant op te volgen. Maar als je wil experimenteren is dit waar je rekening mee moet houden. Door meer te agiteren krijg je meer contrast. Dit komt door de constante introductie van verse chemicaliën aan de emulsie. Dit kan wel voor licht kwaliteitsverlies leiden. Als scherpte en detail belangrijk zijn kan je minder agiteren maar moet je de ontwikkelingstijd iets verlengen. Tenslotte zal krachtige en heftigere agitatie leiden tot meer en grotere korrel. Fantastisch als je voor de echte analoge look gaat maar als je een fijnere korrel wil raden we aan het agiteren voorzichtiger te doen.

Ben je in een extra creatieve bui? Experimenteer dan met extreme distributies en ontwikkelingstijden en krijg unieke resultaten. Voor subtiele contrasten, zachte korrel en vervaagd zwart dagen we je uit staande ontwikkeling uit te proberen.

HC-110 met distillatie G gedurende 65 mins, een agitatie bij 25min. Foto door Fauligi

Potsdam Kino Film is geïnspireerd door een klassieke Duitse cinema film en heeft daardoor unieke aspecten. Ontwikkeld met de kinematische projectie industrie in ons achterhoofd is hij ontworpen om makkelijk om te keren tijdens ontwikkeling en zo alle voordelen van een negatieffilm in een positief te krijgen, op een projectie vriendelijk formaat.

De voordelen van dit unieke proces zijn inclusief hogere DMAX (denser blacks) en grotere scan kwaliteit. Als je je avontuurlijk voelt dagen we je uit dit proces thuis te testen, of naar een lab te brengen die kan cross-processen. Wij hebben de Rollei Black & White Reversal Kit voor onze films gebruikt. Geïnteresseerd? Check de ontwikkelingstijden in de ontwikkelingstabel.

Printen

Er wordt wel eens gezegd dat fotografie tweeledig is, het nemen van de foto en de prints. Wij zijn het hier helemaal mee eens. Dat is waarom we je uitnodigen om voor de hele analoge ervaring te gaan, en je eigen Potsdam prints te maken.

Foto door Tsutomu Umezawa

Niets is te vergelijken met de magie van de donkere kamer. En met het brede toon- en chromatische bereik van Potsdam Kino Film zal het printen van jouw meesterwerken een fluitje van een cent zijn. Voeg filters toe om het uiterlijk te veranderen en experimenteer met verschillende fotografische papiersoorten om de sfeer van je foto's te versterken. Voor de beste negatieven voor afdrukdoeleinden raden we aan om te ontwikkelen met Ilford Ilfosol-3.

Nabewerking

Een van de vele wonderen van het internet is het potentieel je foto's te delen. Maar wees gewaarschuwd, met sommige scan processen kan je foto iets van zijn analoge charme verliezen.

Foto door Ida Tangeraas

With its wide dynamic range and fine grain structure, your Potsdam snaps are up to the challenge of the digital darkroom. Increase contrast, fade those blacks and add some extra clarity to make your snaps truly ‘insta worthy’. If you’re home developing at home, we recommend using Kodak HC-110 for the best results. We had a play around with one of our shots and absolutely love the results, what do you think?

Met zijn brede dynamische bereik en fijne korrelstructuur zijn je Potsdam-snaps opgewassen tegen de uitdaging van de digitale doka. Verhoog het contrast, vervaag die zwarttinten en voeg wat extra duidelijkheid toe om je snaps echt 'insta worthy' te maken. Als je thuis ontwikkelt, raden we aan Kodak HC-110 aan voor de beste resultaten. We hebben met een van onze foto's gespeeld en zijn helemaal weg van de resultaten, wat vind jj?

Onbewerkt: Left; Bewerkt: Right
Foto door Ida Tangeraas

We hopen dat je het lezen van het Lomography Potsdam Kino B&W kookboek leuk vond! Als je nog vragen hebt, stuur dan een bericht naar help@lomography.com. Upload je eigen zwart-wit foto's op je Lomohome of deel ze via social media met #heylomography – we kunnen niet wachten om te zien wat je gemaakt hebt!

written by sameder on 2019-01-10 #gear #news

2 Comments

 1. gertjan
  gertjan ·

  Hallo! Zodra jullie over het ontwikkelen van een film schrijven, gebruik je steeds het woord "distillatie" als je "verdunning" bedoelt. waarschijnlijk als vertaling van "dilution".
  Er gebeurt veel in mijn doka, maar aan distilleren ben ik nog niet toegekomen.
  Toch maar eens proberen.

 2. miss_madri
  miss_madri ·

  @gertjan We passen het direct aan! Mocht je nog meer verkeerd vertaalde vaktermen tegenkomen, laat het ons gerust weten!!

More Interesting Articles