Het beste van Lomography in 2018: Een eindejaars review

Credits: hodachrome

Instant-Forward: Lomo’Instant edities en het jaar van de Diana

Het innoveren van de analoge fotografie ervaring is een van de hoofddoelen van Lomography en dit werd bereikt door de creatie van de Diana Instant Square. We namen de surreële esthetiek (denk romerige focus en natuurlijke vignetten) van de klassieke Diana camera en verbreedde de mogelijkheden met de DISQ; een experimentele aanpak op vierkante instant film. De DISQ is er in bruin leer of de iconische blauw/zwart versie van de Diana F+ camera. De DISQ werd gelanceerd op Kickstarter en werd een instant hit met 2,124 backers.

De meest populaire camera's van 2018 waren de Lomo'Instant Automat Glass Magellan Edition, de eerste camera met een groothoeklens, en de Lomo’Instant Square Glass Pigalle Edition, de eerste instant camera voor het vierkante formaat met een glazen lens.

En natuurlijk kreeg de Lomo'Instant ook nieuwe edities! We werden geïnspireerd door het thema avontuur en natuur en dit resulteerde in de Lomo’Instant Automat Riviera, Lomo’Instant Explorer en Lomo’Instant Automat Glass Elbrus.

Creatieve samenwerkingen

Het was een fantastisch jaar voor de analoge community. We werkten samen met Tom Sachs die de Lomo’Instant Automat in een beeldhouwwerk veranderde. Muzikant Conner Youngblood’s maakte een videoclip met de LomoKino voor zijn nieuwe song “12 lbs”. Een andere highlight van 2018.

De Lomographic Society International aan het werk

Voor ons is de toekomst analoog. Daarom organiseerden we verschillende exposities over de hele wereld. De New York Gallery Store was erg druk en verhuisde zelfs van West 8th Street naar studio Brooklyn. Hier zijn wat highlights van onze NYC hub:

Lomography USA: Lomography NYC x Arlo SoHo: Instant and Instagram Photography Workshop; Farewell Party from Lomo NYC in West 8th Street; Solo Exhibition by Sincere

En ook in Londen zijn ze productief geweest. Hier is een terugblik naar de evenementen uit Soho, Londen:

Lomography UK: Lomography Soho x Museum of London: Simple Use Film Camera Workshops; Cult To Culture: Skippy's Archive the Cult of RAINDANCE: A History of Misbehaving 1989 – 2009

Onze Gallery Store in Paris heeft ook een druk jaar gehad, vol met iconische samenwerkingen:

Lomography Paris: Lomography Paris x Ryder the Eagle's Book Launch; Lomo'Instant Square Party at Artazart; LomoWall in Point Éphémère

Ons team in Asia-Pacific heeft maar liefst zeven exposities georganiseerd met unieke thema's. Hier een aantal van onze favo's:

Op nog veel meer exposities in 2019!

Lomography Asia: Lomography Tokyo x Tokyobike Rentals: LOMORIDE; Lomography Hong Kong x Lomo'Instant Family Exhibition; Lomography Taipei x Erinedon; LomoWall Philippines 2018: Happy Childhood Memories

De Lomographer's Digest

On online Lomography Magazine kreeg een make-over met scherpere, interessantere en betere verhalen en tips om je analoge lifestyle nog meer vorm te geven. In 2018 gingen we voor verhalen die je passie voor film zouden aanwakkeren. We spraken Daniel Arnold over zijn NYC verkenningen, de jacht op toevallige ontmoetingen en bijzondere momenten. De community werd erg enthousiast van onze tipster Liquid Lunacy — A Crazy Cocktail Film Soup Experiment!, een filmsoep van zoete thee, rum, perzik en limoensap. Ook gaven Lomografen ons leuke inzichten en meningen naar aanleiding van het artikel Does Your Camera Define Who You Are as a Photographer?. We hopen in 2019 weer leuk analoog nieuws te brengen!

Foto's door Daniel Arnold, Sam Eder, @ryuuuzzz

Actief analoog: LomoAmigos en community leden

We zijn erg trots dat we het analoge moraal hoog hebben gehouden in 2018. We ontmoette de Franse actrice en analoog enthousiast Charlotte Gainsbourg en haar LC-A+.

Fotograaf Daniel Stewart werd een van onze LomoAmigos en we introduceerden Ted Fox Joyce en zijn ambitieuze project Rivers of the World met de Lomo'Instant Wide. Lyn Averson ut SIngapore maakte fashion portretten met de Lomo'Instant Square. De Chinese film enthousiast Li Hui maakte etherische foto's met de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens. En onze wegen kruisden ook met Wong Kar Wai, die zijn foto's gemaakt met de LomoKino, Diana F+ and LC-Wide met ons deelde.

We ontvingen maar liefst 114,341 inzendingen in de 123 competities die we voor de community in 2018 organiseerden! 898 winnaars hebben prijzen gewonnen voor hun grensverleggende en Lomografische aanpak.

Foto's door Daniel Stewart, Ted Fox Joyce, Charlotte Gainsbourg en @antiox

De keuze van de community

De Lomography community blijft maar groeien! Onze analoge familie kreeg er ongeveer 100.000 nieuwe volgers bij op instagram. En 2018 bewees maar weer hoe populair de Lomografische lifestyle is toen we de hashtah #heylomography lanceerden. Meer dan 45.000 foto's werden getagged. We kwamen er ook achter dat Lomografen nogal reislustig zijn, aangezien onze hashtag vaak gepaard ging met de hashtag #travel. De meeste geo-tagged kwamen uit Parijs – de lichtstad is kennelijk een populaire hotspot!

Andere populaire tags waren #filmsoup en #multipleexposures.

De meest bekeken video is onze tutorial om de Simple Use Film Camera opnieuw te laden.

Analoge foto's gemaakt door lomokev, lomographyuk, en albanvanwassenhove werden het meest geliked op social media:

Foto's door lomokev, lomographyuk en albanvanwassenhove

De Art Lens ervaring

In 2018 hebben we ook onze Art Lens collectie uitgebreid en verbeterd! De ultra-wide angle Naiad Art Lens was een we;kome toevoeging aan het Neptune Convertible Art Lens Systeem. De nieuwe 15 mm prime lens werd ontworpen voor de ultieme Lomo look, met felle kleuren, contrasten en vignetten. De Naiad Art Lens was het middelpunt van de belangstelling tijdens Photokina en we vonden het fantastisch hem hier te introduceren.

Ook gaven we de succesvolle Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens een nieuwe gouden coating, samen met een set speciale diafragmaplaten. De nieuwe diafragmaplaten zijn ook goud gecoat en zijn gemaakt om makkelijk te verwissken van scherpe naar zachte focus.

Een make-over voor klassieke en creatieve camera's

Veel van onze klassieke camera's kregen een kleine make-over in 2018. De Lomo LC-A+, Lomo LC-A Wide en Lomo LC-A 120 kregen een nieuwe stijl voor de 25e verjaardag van Lomography. De Fisheye No. 2 kreeg de Caspian Editie, geïnspireerd door de gouden zon in de Kaspische Zee. En de Sprocket Rocket 2.0 kreeg eenteal versie!

Paars regeert, F²/400 in middenformaat en een warm welkom voor een nieuwe zwart-wit film

Het was de meest populaire film van 2017 en ook in 2018 kreeg men geen genoeg van de LomoChrome Purple Film! Om aan de vraag te kunnen voldoen hebben we een nieuwe formule ontwikkeld met nog betere paarse tinten. De film is nu beschikbaar voor preorder, dus zorg dat je hem bestelt dit jaar!

Ook kreeg de Color Negative F²/400 film een follow-up, in de vorm van een middenformaatversie van de emulsie. Erg populair voor de tungsten tonen en het X-pro gevoel met een veel groter en verfijnd canvas.

We lanceerden ook onze nieuwe, op vintage cinema geinspireerde zwart-wit film, de B&W 400 35 mm Berlin Kino en de eerste indrukken van filmfotografen zijn meer dan positief. De Berlin Kino 400 film is uniek!

Foto's door Charlotte Rea, Daniel Stewart, Jacob Chung, Khalil Kwok, Marie Yako, Jacob Howard, and Nick Collingwood

De jaarlijkse Lomography Hall of Fame

We hebben het beste voor het laatst bewaard! Een shout out naar onze Top 10 Lomografen in 2018 . Cheers op een geweldig jaar!

  1. gheinz
  2. klawe
  3. vicccf
  4. oleman
  5. troch
  6. robertofiuza
  7. yago56
  8. why-yu
  9. chromagnon
  10. marcomaestro

En natuurlijk is dit overzicht niet compleet zonder een overzicht van de beste foto's. We eindigen dit artikel met een de Top 10 community foto's:

Credits: montagu, razocharovaniegoda, rik041, grandphilippe, schwarzesauge & andcon

En terwijl we 2018 achter ons laten hopen we dat je ook in 2019 meegaat in onze fotografische reis! We hebben spannende uitvindingen en verrassingen voor je in petto. We proosten op meer projecten, meer mijlstenen en foto's maken met nog meer passie voor film – 2019, here we come!


Begin 2019 door lid te worden van de Lomography community! Bouw je LomoHome en ga op analoog avontuur!

2019-01-03

More Interesting Articles