De tijdloze aantrekkingskracht van zwart-witfotografie

Voor ons Lomografen heeft kleur altijd een speciaal plekje in ons hart. We kunnen ons geen wereld zonder kleur voorstellen. Maar aan het andere eind van het spectrum is een kant van fotografie die tijdloos is en altijd relevant zal blijven — zwart-witfotografie.

Credits: veselyuk, jennson & susielomovitz

Voor veel fotografische meesters zoals Avedon, Cartier-Bresson, Capa en Adams was zwart-wit een keuzen. Zij hebben expres voor dit medium gekozen om hun kunst en stem uit te drukken. Voor deze fotografen was het geen noodzakelijkheid, kleur was ook een optie, dus een nadrukkelijke keuze. En deze overtuiging bestaat tot op de dag van vandaag.

Zwart-witfotografie kan als tijdloos worden gezien om een aantal redenen. Een van die redenen is dat als je zonder kleur schiet, je het fotografische proces nog meer gaat waarderen. Het zorgt ervoor dat je concentreert op andere aspecten in het beeld dat we willen creëren. Je zou het kunnen zien als oefening in het visualiseren van het beeld en wakker zijn gedurende dit proces.

Een andere reden is dat zwart-wit altijd synoniem zal staan aan de woorden Another reason is that black and white will always be synonymous with the words klasse en klassiek. Beeld geschoten in monochroom hebben soms een uitwerking die je met kleur niet kan evenaren. Foto's in zwart-wit hebben meer mysterie. Ze hebben diepte. Kleurenfoto's voelen sneller gedateerd, afleidend en ze kunnen teveel onthullen.

Credits: grazie, ryszardl70, mylatehope, wuxiong & russheath

Monochroom kan herinneringen terugbrengen die soms verder gaan dan beeld. Iedereen die ooit zwart-wit film heeft ontwikkeld zal zich het gevoel kunnen herinneren van het tot leven brengen van de chemicaliën op fotopapier. De geur van de chemicaliën, het fijne rode licht en de beweging van mixen, agiteren en het water in de baden zijn belangrijk voor iedereen die van zwart-witfotografie houdt. Het is een herinnering die altijd in je blijft.

En een aspect van zwart-witfotografie dat we niet mogen vergeten is de uitnodiging om geïnspireerd te worden. Wat je stijl of onderwerp ook is, door zwart-wit kijken we er op een creatievere manier naar. Als kleur je teveel afleid kan je andere visuele elementen gebruiken om het beeld eruit te laten springen. Ook dit is een uitdaging voor de fotograaf; door zwart-wit denk je langer na over het beeld in je lens. Als kleur niet kan uitdrukken wat je voelt kan schieten in zwart-wit soms een stuk logischer zijn.

Schaduwen, licht, contrast, textuur, vormen, patronen — dit zijn een aantal dingen die je kan inlijven in je zwart-wit werken. Waar zouden de meesters aan gedacht hebben toen ze de meest iconische zwart-wit platen schoten? Op een zeker moment en tijd zagen zij zwart-wit fotografie als de meest tijdloze optie. Deze connectie is op zich een goede reden om altijd in zwart-wit te blijven schieten.

Credits: grazie, bravebird, blackbyrd & wuxiong

Zwart-witfotografie is zo tijdloos dat zelfs de digitale wereld het omarmt. Ondanks al het onderzoek om meer accurate kleuren te krijgen in digitale foto's blijven er bedrijven zich specialiseren in middenformaat achterwanden en full-frame digitale camera's waarmee je alleen zwart-wit kan schieten. Dit geeft een idee over hoe deze vorm van fotografie nog steeds relevant is in de digitale wereld waarin we leven. Analoog of digitaal, zwart-witfotografie gaat nergens naartoe.
---

En hoe zit dit met jou? Wat vind jij bijzonder aan zwart-witfotografie? Laat het ons weten in de comments!

Geïnteresseerd in zwart-witfotografie? Onze Online Shop heeft wat je zoekt!

written by cheeo on 2018-12-17 #culture

More Interesting Articles