Hoe leg je de sfeer van de winter vast

De frisse lucht, de lange nachten en met een beetje geluk verse sneeuw. Pak je camera en neem hem mee op een winterse wandeling. We hebben een aantal tips die je helpen het beste uit de winter te halen. Vergeet je niet warm aan te kleden want buiten is het koud!

Credits: anarchy

Diepte met winterlicht

In de winter staat de zon een stuk lager wat betekent dat 'blue hour' en 'golden hour' langer duren. Er zijn diepe en lange schaduwen die een dramatisch en driedimensionaal effect aan je compositie toevoegen. Als fotograaf kan je gebruik maken van dit effect, bijvoorbeeld met de Konstruktor F, bekend om zijn scherpe foto's. De Horizon Kompakt is ook een goede keuze als je een winters panorama vast wilt leggen. De koude winterlucht is schoon en maakt objecten in de verte vaak duidelijker en scherper. Winterlicht heeft ook een andere sfeer vergeleken bij het harde zomer zonlicht.

Credits: onkel-m, juliagulia & patrix

Alleen in de open ruimte

Goed nieuws! Aangezien het koude winterweer mensen vaak binnen houdt zijn er minder mensen en objecten voor je lens. Je hoeft je dus niet druk te maken om externe factoren of rekening te houden met drukte. Dit geeft ook meer ruimte in je hoofd om unieke composities te bedenken. Ga naar je favoriete park, straat of buurt en maak de foto die je altijd al hebt willen maken. Vergeet jezelf niet warm te houden!

Credits: vici, antoniocastello, adash, lighthouseblues, zorki & rewd

Sneeuw als blank canvas

Zie de verse sneeuw als een leeg wit vel papier waar je al je ideeën op kan uitwerken. Gebruik of zoek geometrische vormen en felle kleuren om nog meer aandacht op je onderwerp te vestigen. Een goede kleurnegatieffilm zoals de Color Negative 400 geeft je de juiste hoeveelheid toon en levendigheid. Precies hetzelfde als schilderen of tekenen op papier!

Credits: pearlgirl77, artichekt, erikagrendel, lafilledeer & why-yu

Zet de toon in wit

De witheid van de sneeuw geeft je de perfecte kans om te spelen met de witbalans van je foto's. Gebruik een redscale film om de sfeer aan te passen. Als je een romantisch plaatje wilt schieten stel je de camera in op 200 ASA. En stel hem in op 50 ASA voor koelere groen- en blauwtinten, passend bij de ijskoude temperatuur. Je kan ook spelen met de kleurenfilters van je Diana F+ voor makkelijke sfeer bepaling.

Credits: dreamseller, chilledvondub & stouf

Verlichte winterse nachten

In de donkere dagen zijn er overal versieringen en lichtjes, zowel binnen als buiten om mee te spelen en experimenteren. En met de diafragmaplaten die bij de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens of de Petzval 58 Bokeh Control Art Lens zitten krijg je een prachtig bokeh effect.

Credits: peterpan61, cheeso, theblues, bernardofuller & digitalalien

Vergeet niet je winterse foto's te uploaden in je LomoHome!

2018-12-17 #tutorials

More Interesting Articles