Maak kennis met onze nieuwe LomoAmigo: Daniel Stewart

Een tijdje geleden kwamen we bij toeval een aantal Lomochrome Purple foto's tegen die ons stijl achterover deden slaan. We hebben meteen contact opgenomen met de fotograaf en hebben hem voor ons magazine geïnterviewd. Dit fotografische genie uit Chicago schiet vaak met Lomography film en is nu onze nieuwste LomoAmigo. Maak kennis met de getalenteerde Daniel Stewart.

6LACK by Daniel Stewart geschoten op Lomography Color Negative 400 ISO 120 Film.

Hi Daniel! Welkom terug in het Lomography Magazine. We vinden het fantastisch dat je onze LomoAmigo bent! Wanneer ben je voor het eerst met Lomography in aanraking gekomen en wat vindt je zo leuk aan ons?

Toen ik met filmfotografie begon kende ik jullie al maar wist ik niet dat jullie ook film maken! Dus vrij recent heb ik de Lomochrome Purple geprobeerd en ik was meteen fan. Ik had eerder zelf geprobeerd dit effect te bereiken en nu had ik gewoon een film die dit voor me deed. Daarna heb ik de kleurnegatief films geprobeerd en ook hier werd ik erg enthousiast van. De kleuren zijn mooi, het dynamisch bereik is goed en het is GOEDKOOP, wat een grote bepalende factor was.

Wanneer ben je met fotografie begonnen?

Ok, dit vind ik altijd een grappig verhaal. Ik wilde eigenlijk auto ontwerper worden. I tekende altijd auto's en mijn opa 'kocht' deze altijd van me (natuurlijk hield hij het geld zelf om 'veilig' te houden) maar dit leerde me dat het mogelijk is om een kunstzinnige carriere na te streven. Mijn familie steunde mij hier heel erg in. Maar toen ik mijn grootouders beide in één jaar verloor aan kanker stopte ik met tekenen. Ik gaf het op. En zo'n twee jaar later ontdekte ik Instagram. Ik was een beetje een tech nerd maar ook naief want ik dacht dat al die coole foto's met een telefoon waren gemaakt, het was immer een app. Dus ik probeerde coole foto's te maken van auto's met m'n telefoon en kwam er al snel achter dat dit niet het geval was. Dus ik begon uit te vinden hoe de foto's wel werden gemaakt. Mijn moeder gaf me een Canon Rebel analoge camera van de tweedehandswinkel en dat was mijn eerste ervaring met film. Ik liet een goedkoop rolletje ontwikkelen bij de lokale supermarkt en ik vond het resultaat vreselijk. En toen heb ik niet meer analoog geschoten tot een paar jaar geleden, toen ik wist hoe ik moest schieten en hoe ik het het beste kon laten ontwikkelen.

6LACK by Daniel Stewart geschoten op Lomography Color Negative 400 ISO 120 Film.

Wat vind je het leukste aan analoge fotografie?

Persoonlijk vind ik de emotie die in een 6x7 negatief zit ongeëvenaard. Ik gebruik verschillende analoge camera's maar m'n RB67 is favoriet dus ik zal specifiek antwoord geven. Als ik mijn RB67 gebruik zie ik dat mensen kwetsbaar durven te zijn voor de lens, iets wat ik met digitaal nooit op die manier heb meegemaakt. Ik hou van de zachte tonen, ik hou van het dynamisch bereik, en ik hou ervan een persoon voor altijd op een negatief vast te leggen. Het is zo'n ander proces en gevoel. Daarom schiet ik alleen digitaal als een klant er specifiek om vraagt.

Kan je ons iets vertellen over de speciale serie die je vandaag met ons deelt?

Ik was onderweg naar het huis van een vriend, nadat ik wat rolletjes had weggebracht toen ik een DM kreeg van een manager die persfoto's wilde laten maken van een van zijn artiesten. Hij zei er in eerste instantie niet bij wie het was maar het bleek 6LACK’s te zijn. Voor degenen die hem niet kennen, dit is een meeeeega artiest bij Interscope Records. Een paar dagen later kwam hij naar m'n studio en die dag heb ik een aantal van mijn beste foto's ooit geschoten voor zijn nieuwe album “East Atlanta Love Letter”. De foto's zijn gebruikt voor de promotie van het album, tour posters, merchandise, billboards, etc.

Billboard met Daniel's foto van 6LACK geschoten op Lomography Color Negative 400 ISO 120 Film

Als we door je Instagram scrollen valt het op hoe divers je werk is. Zowel de modellen als de esthetiek. Hoe plan jij je shoots?

Ik zal eerlijk zijn: veel van mijn shoots zijn ongepland in de zin dat we geen stylist of visagie hebben. We schieten gewoon. Ik vind mensen die me inspireren en ik maak foto's van ze. Geplande shoots doe ik ook maar vaak met kleine pre-productie. Ik vertel ze wat ze moeten dragen, hoe ik de make-up wil en ik vraag ze welke muziek ze graag willen horen tijdens de shoot.

Wat is je go-to gear?

Mijn RB67 heeft een nieuwe achterwand nodig, dus op dit moment schiet ik het meeste met m'n Mamiya 645AF en m'n Canon EOS 3. Ik ben niet zo'n fan van 35mm maar de EOS 3 is de enige 35mm camera die ik echt fijn vind. Ik had er een die ik heb verkocht toen ik overstapte naar middenformaat. Maar ik kreeg spijt en kon er daarna geen meer vinden voor een redelijke prijs. Maar een aantal weken geleden heb ik er een gekocht van een man uit Litouwen!

Nog een aantal van Daniel's foto's met 6LACK geschoten op Lomography Color Negative 400 ISO 120 Film.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit films, Instagram (je moet de juiste profielen vinden) en m'n vrienden. Ik heb geluk met fantastische vrienden die ook fotograaf zijn. Zij houden me scherp. Mijn vriend Dennis en ik sturen elkaar altijd foto's voordat we ze posten voor elkaars mening en kritiek, en tegelijkertijd vertellen we elkaar ook dat we moeten stoppen met fotografie omdat we te goed zijn. (lol)

Kan je al iets vertellen over je volgende projecten?

Ik heb weer twee shoots met rappers. Een met Saba PIVOT en de andere is Lil Durk. Ik kan zeker wat previeuws van Saba laten zien maar helaas geeft Durk's label de foto's pas vrij nadat het album is uitgekomen. :(

Saba PIVOT door Daniel Stewart geschoten op Lomography Color Negative 400 ISO 120 Film.

We geven je graag de kans om onze internationale analoge community advies te geven. Wat wil je met ze delen?

Laat niemand je vertellen dat je geen Lomography film in a professionele setting kan gebruiken. I heb Lomo 400 and Lomo 800 gebruikt voor een foto die op billboards in LA, New York (inclusief Times Square) en Atlanta te zien is geweest. Ze zijn gebruikt voor tour posters over de hele wereld en ik de album credits voor 6LACK’s East Atlanta Love Letter. En wees niet bang om af en toe een fotografische pauze te nemen. Dit moet ik zelf ook nog leren maar het is ok om niet altijd bezig te zijn. Neem een stap terug, herpak jezelf en ga ervoor als je er klaar voor bent.


Check meer van Daniels fantastische werk op zijn website en volg hem op Instagram.

written by sragomo on 2018-12-05 #culture #news #people

More Interesting Articles