Lomografische stijlen ontdekken: Lo-fi

De Lomography Community is geweldig, waar vind je nog zoveel mensen van over de hele wereld die samenkomen voor de viering van analoge fotografie!
Een van de meest interessante aspecten van onze community is de enorme diversiteit, inclusief de vele unieke esthetiek die we in ons enorme archief van afbeeldingen bewaren. Vandaag zullen we de esthetiek verkennen waarmee het allemaal begon - lo-fi! Blijf rondkijken om meer te leren over deze mooie look en de oorsprong ervan.

Credits: cocaneonkamerasutra, hodachrome & neja

Lo-fi-stijlfotografie is een zeer bekende en veel voorkomende stijl bij Lomographers. De naam is ontleend aan de muzikale term low-fidelity, die betrekking heeft op de do-it-yourself-methode bij de geluidsproductie. Lo-fi fotografie wordt onderscheiden door details en effecten die zouden worden beschouwd als 'onvolkomenheden' door de hoge standaard van beeldende kunst of kritische fotografie. Zulke effecten omvatten lichtlekken, oververzadiging, desaturatie, ruwe filmkorrel, bewegingsonscherpte, zachte focus, kleurverschuivingen ... De lijst gaat maar door! Deze onconventionele effecten, of wat sommigen fouten zouden noemen, zijn echter de levensader van de Lomographic-beweging.

Deze stijl zou niet zo populair zijn in de wereld, laat staan onze gemeenschap als het niet voor een voorname ontdekking zo'n 25 jaar geleden was - dus laten we het oorsprongsverhaal van Lomography kort herhalen. Deze lo-fi esthetiek werd populair in 1992 toen twee Weense studenten een handvol vintage Sovjet-camera's kochten in Praag, de Lomo Kompakt Automat. De Lomo Kompakt Automat, beter bekend als de LC-A, is een 35 mm-compactcamera die in 1984 aan het Russische publiek werd voorgesteld. Deze twee footloose studenten stortten zich onmiddellijk op deze creatieve camera - hun experimentele escapade begonnen.

De Lomo LC-A produceerde een unieke visuele esthetiek die onmiddellijk de harten van experimentele fotografen overal ving. De studenten introduceerden op hun beurt de mysterieuze Russische camera op de Oostenrijkse markt en het werd meteen een hit. De Weense krant publiceerde op 5 november 1992 het revolutionaire Lomography-manifest, waarin de10 Golden Rules of Lomography. The news about this young, lively and creative movement even gained government support!

“The Vienna City Council provided the Lomographic Society International with an empty house on Breitegasse in the city’s 7th district, which would soon act as a base for all Lomographic operations! It was here that the very first Lomography exhibition was held. At the exhibition, 700 LOMO LC-As were sold and one of Lomography’s most defining features was born – the LomoWall.” — History of Lomography

Zo werd de Lomographic Movement geboren.

Credits: sye, bccbarbosa, mylatehope & i_am_four-eyes

De lo-fi stijl die Lomography predikt, kan gemakkelijk worden bereikt door de gevestigde 10 Golden Rules. De behoefte aan dergelijke oprechte en oprechte foto's was nog nooit zo belangrijk, vooral in de digitale wereld van vandaag, overspoeld door wegwerpbare afbeeldingen. Hoe meer je experimenteert en de regels van de fotografische wereld buigt, hoe dichter je bij Lomography komt - een afwijzing van conventies en steriele processen op zoek naar iets echt unieks, oprechts en creatiefs. Zorg dus dat u ook een aantal analoge technieken zoals meervoudige belichting of EBS (open aan beide zijden) techniek uitprobeert.

Naast de Lomo LC-A+, een verbetering van de Russische LC-A, is de beste camera om te gebruiken voor de lo-fi-stijl de Diana F+ gemoderniseerde versie van de klassieke Diana camera. Deze schat werd gebruikt door de beroemde fotograaf Nancy Rexroth voor haar veelgeprezen droomlandschappen in de serie Iowa, en is de favoriet van Lomography dankzij de surrealistische en dromerige uitstraling die het produceert. Vignetten, lichtlekken en soft focus komen vanzelf met de Diana F +, geen filters en nabewerking vereist!

We hebben enkele van onze favoriete lo-fi-projecten afgerond met de Diana F +! Check @shoujoai's decades-old expired film of @buckshot's quadrachrome series.

Andere lo-fi tipsters waarvan we zeker weten dat ze je zullen bevallen:

Bekijk voor een dosis inspiratie het verbluffende werk van lo-fi meesters zoals EBS-goeroe @hodachrome, multiple-exposure meester @neja, wanderlust @andrejrusskovskij en Diana F+ darling @orangebird.

Credits: neja, renaishashin, fafascinado, bravebird & lawypop

Ontdek jouw perfecte analogue partner in de Online Shop!

written by cielsan on 2018-11-13 #culture

More Interesting Articles