Color Chronicles: Het ongewone Puce

De kleur puce is paarsrood of donker roodbruin met een interessante geschiedenis - de naam komt van het Franse woord voor lea. De term werd bedacht in 1778 en er wordt gezegd dat dit de kleur is van met bloed besmeurde lakens, een alledaags gezicht in een door vlooien bevolkt huishouden van de dag. Buckle up, de historische achtergrond van deze kleur wordt een beetje vreemd. Je bent gewaarschuwd!

Credits: suizidekid, brettallensmith, blackflower & victoriaschofield

Puce was een trendy kleur aan het einde van de 18e eeuw in Frankrijk, nadat hij in de gewaden van koninklijke personen zoals Marie Antoinette en onder het Hof van Lodewijk XVI verscheen. De kleur werd ook vermeld door schrijver Émile Zola en Victor Hugo in Les Misérables, meestal om de kleur van modieuze gewaden in Parijs te beschrijven.

Volgens het Cabinet Magazine is het een kleur die men met zorg moet behandelen - zijn geschiedenis is ontsierd door nogal vreemde betekenissen:

“...Puce turns out to be the most decidedly sexual and most violent color in the paint box. Puce is about plotting. Puce is about villainy. And it is not just about simple murder, but the emotionally charged and deranged murder usually associated with love—with jealous, overheated love. Think twice about using puce, or at least heed its creepy history.”
Credits: bernardo1 & parinee

Deze griezeligheid komt van niemand minder dan een Franse advocaat met de naam van Monsieur Étienne Pasquier. Monsieur Pasquier staat erom bekend een eigenaardig gedicht te hebben geschreven waarin hij zichzelf vergeleek met een vlok die aan de boezem van Mademoiselle Catherine zat - zijn poging tot liefdesbrief. Hier is onze favoriete regel, _ “Oh flea... thanks to you, Madame is aroused for me. For me she is aroused, and has a flea in her ear.”_ Vanaf dat moment was het Franse woord en de kleur puce sterk geassocieerd met de seksueel geladen brief van Monsieur Pasquier.

Op een minder freaky noot, deze kleur herinnert ons ook aan kersensnoep en fluwelen rozen. Pak je favoriete camera en schuif wat kleurengels erin - en laat je wereld in puce vloeien! Schuif de magenta kleurengel-flitsfilter erin van de Simple Use Film Camera Color Negative 400 of probeer een film soup!

Credits: lullina, ksears119, roquenuevo & atomic_kh

Voeg puce toe aan je palet door meer analoge opnamen te maken met deze unieke kleur.

written by cielsan on 2018-11-01 #culture

More Interesting Articles