Instant fotografie: toen en nu

Instant fotografie heeft een lange weg afgelegd, en het is nog steeds even leuk. De wereld van instant bloeit met geweldige ontwikkelingen om instant fotografie fris en fruitig te houden.

Credits: mattydk & roxyvonschlotterstein

Hoe het begon

De inspiratie om de eerste instant camera te creëren gebeurde toen (American physicist en Polaroid-oprichter) dr. Edwin Land's 3-jarige dochter onschuldig een vraag stelde: waarom kan ze de foto die haar vader van haar heeft genomen niet zien? Dr. Land had al eerder experimenten met fotografische apparatuur gedaan. Hij creëerde het polarisatiefilter, waardoor de glans en reflectie van camera lenzen werd weggenomen, dus het idee van de instant camera was niet ver weg. In 1948 werd de eerste instant camera geïntroduceerd. Genaamd de Polaroid 95, het bleek een succes te zijn en was snel uitverkocht.

SX-70 in de '70s

Verschillende modellen zijn ontwikkeld sinds het begin van de Polaroid 95, maar het was pas in 1972 toen een icoon werd geboren: de Polaroid SX-70. Het was een opvouwbare SLR-camera die gebruik maakte van een droog ontwikkelingsproces. Het bleek zo populair dat het bedrijf 5.000 eenheden per dag produceerde.Vijf jaar later kwam er een andere bestseller: de Polaroid OneStep Land, wat een vaste camera was.

Credits: eyecon, minimodi, kruzhkova & ajagee24701

Instant Power in de '80s

Dit is het tijdperk waarin de Polaroid Sun 600 camera en Type 600 kleurenfilm werden gelanceerd. In 1982 besloot Dr. Land het Polaroid bedrijf te verlaten. Ze bleven nog steeds instant fotografische producten ontwikkelen, die tot het Polaroid Spectra-systeem leidden.

Credits: anthonystone, ronailer, tsingtao & nigelk

'90s en de Instax

Twee jaar voor het millennium introduceerde Fujifilm de Instax Camera-serie die gebruik maakte van een ISO 800, een creditcardgrootte daglichtkleurfilm. Een jaar later lanceerde Polaroid de i-Zone, die populair was onder tieners.

Credits: weleasewoger72, dida & okashii

2000 en verder

Fujifilm bleef sterk in de instant fotografie wereld. Lomography's eerste foray inde instant fotografie was toen de Instant Back accessories werd ontwikkeld voor de Diana F+, Lomo LC-A+ en Belair X 6-12 camera's. Door de Instant Back (geladen met Fuji Instax film) te koppelen aande bijbehorende camera, is de gebruiker in staat om instants te schieten met het onderscheidende Lomography effect.

Credits: satomi, reneg88 & somapic

In 2014 begon Lomography via Kickstarter de ontwikkeling van de Lomo'Instant, een instant camera die Fuji Instax Mini film gebruikt. Gelabeld als "'s werelds meest creatieve instant camera", heeft de Lomo'Instant 2 creatieve opnamemodi (zodat het kan worden gebruikt voor standaard dagopnamen en nachtelijke en langdurige belichtingen), en met lenzen als groothoek of fisheye, close-up of portret. Er zijn ook gekleurde gelfilters om te gebruiken voor colorsplashing.

Credits: dream, lomography, tomas_bates & grad

Een jaar later startte de productie van de Lomo'Instant Wide. Het had dezelfde creatieve eigenschappen van de originele Lomo'Instant camera en de lensdop voor de Lomo'Instant Wide werd gemaakt om te fungeren als afstandsbediening voor eenvoudige zelfportretten, groepsfoto's of lange belichtingen. Deze camera gebruikt Fuji Instax Wide film.

Credits: lomographyfrance, klemidesigns, lafilledeer, dop, pinkbutterfly, pearlgirl77 & zonderbar

In 2016 werd de Lomo'Instant Automat geintrodiuceerd. Simpelweg is het een instant camera die alles voor je doet - het diafragma, de sluitertijd en de flitser worden automatisch aangepast voor perfect belichte foto's in elke lichte situatie.

En nu streeft Lomography naar een andere mijlpaal in de instant fotogeschiedenis met de Lomo'Instant Square! Help ons dit speciale project te realiseren door ons te steunen op Kickstarter. De Lomo'Instant Square beschikt over een multi-coated glazen lens, volledig automatische sluitermodus en veel creatieve eigenschappen.

2017-09-07 #news

More Interesting Articles