Art Lens Amigo Christiaan: Petzval portretten

Christiaan komt uit Nijmegen en runt de BokehMasters™ website - een ideale kandidaat voor onze Art Lens Amigo rubriek, dachten wij. Speciaal voor Lomography testte hij de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control Lens en schoot een aantal swirly portretten.

Naam: Christiaan Lefering
Stad: Nijmegen
Website: www.bokehmasters.nl
Lens: Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control Lens

Kun je jezelf voorstellen aan de Lomography community?
Ik ben Christiaan Lefering van BokehMasters™, sinds kort run ik een website voor (analoge) fotografie en filmmaking. We coveren analoge fotografie omdat het best hot is maar ook omdat we er zelf veel mee bezig zijn, onder andere met het zelf ontwikkelen van film en experimenteren met film, oude camera's en lenzen.

Wat is het eerste dat in je opkwam toen je de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control Lens zag?
"Oooh... Shiny! Een Petzval Clone! Die wil ik hebben! Ja serieus..." Ik heb nogal iets met vintage camera's, lenzen en apparatuur... En ik heb ook een flinke collectie vintage gear!

Waar heb je foto’s van gemaakt en welke camera heb je gebruikt?
Ik heb de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control op de Sony A7 en A6300 gebruikt vanwege Focus-Peaking en de Electronic View Finder, wat perfect samenwerkt met Manual Focus lenzen. De foto's zijn overal en nergens gemaakt: in het park, bos en in de stad. We hebben vooral portretfoto's gemaakt omdat het subject bij dit soort lenzen gewoon in het midden van het frame moet staan zodat je de "Perfect Swirl" krijgt, maar ook omdat het bij de randen van je frame het onscherp/soft-focused is. Bovendien is alles op f/1.9 geschoten.

Gaf de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control Lens een speciale uitstraling aan je foto? Kun je daar wat meer over vertellen?
Omdat ik zelf helemaal gek ben op hoe oude lenzen het beeld vastleggen (namelijk rendered), paste de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control gelijk al in mijn straatje. Ik fotografeer alleen maar met oude lenzen omdat ze die "speciale uitstraling" geven. Het optiek is niet gecorrigeerd op imperfecties zoals moderne lenzen dat wel doen, dus je hebt allerlei 'problemen', en voor mij is dat kunst. Je speelt met de bokeh, flare, achtergrond en dat geeft een foto in mijn ogen meer karakter, en dat maakt het zo uniek.

Waarom zou men een keer met een speciale lens moeten fotograferen?
Speciaal hoeft het niet zo zeer te zijn. Maar in dit geval ja... Je moet zeker eens een oude camera en of lens weer van zolder halen en er mee experimenteren. Toen ik met de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control aan het fotograferen was ik puur bezig met de swirl, bokeh en flare op de juiste moment vast te leggen. Met de Petzval 58mm 1.9 B.C. was het zo erg dat we tijdens het fotograferen roepen van: "OK! Wait! Lets Make The Perfect Swirl."

Heb je nog tips voor toekomstige Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control Lens fotografen?
Be Creative! Maar dat geldt voor alles... Een lens hoeft niet perfect scherp of de beste optiek ooit te zijn, de Petzval 58mm 1.9 Bokeh Control is dat ook niet. Als jij een goed beeld kan vastleggen op film of digitaal dan is het gewoon goed! Probeer ook te experimenteren met de flare, bokeh en je zult zien dat je een uniek resultaat krijgt.

Kunnen we je ergens volgen?
De website van BokehMasters™ is onlangs vernieuwd dus er staat nog niet heel veel op, maar je moet ergens beginnen! Ik heb zelf ook een Flickr pagina en Instagram met veel vintage camera's, lens collecties, reparaties en 3D printing!

written by anna-lomo on 2016-01-06

More Interesting Articles