De pareltjes van Bos en Lommer

2013-09-28 4

Via de Stofzuigerkoning naar Buurman&Buurman. En voordat we afpilzen bij Cafe de Fluiter halen we nog wat lamskoteletten bij Fikret. Bos en Lommer is the shit. Komt dat zien.

Credits: mrmaart

“Bos en Lommer was van 1990 tot 2010 een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Per 1 mei 2010 is het opgegaan in het nieuwe stadsdeel West. Het stadsdeel telde (in 2003) 30.660 inwoners en had een oppervlakte van 2,71 km².” Aldus wikipedia.

Sinds 2009 woon ik in Bos en Lommer en heb ik iedere dag weer het idee dat de buurt steeds leuker wordt. Kleine barretjes worden geopend, buurtinitiatieven nemen toe en de buurt heeft zelfs een eigen merk gekregen – BoloBoost. Waar men tot 10 jaar terug deze wijk verafschuwde vanwege criminaliteit en regelmatige ongeregeldheden, vindt er op dit moment een transitie plaats waarmee BoLo één van de hipste Amsterdamse wijken is geworden. Het is goed toeven hier.

Neem bijvoorbeeld het Erasmuspark in het midden van Bos en Lommer. Piepklein maar heel fijn. In de winter worden er sneeuwpoppen gebouwd en in de zomer salsa gedanst of massaal geboot-camped (schrijf je dat zo?). Wij kiezen vaak voor een picnic, met of zonder BBQ. En op zaterdag 27 juli 2013 was het park in handen van bijna 3000 bolo’ers die al grillend en bier drinkend salsa stonden te dansen en live genoten van het Buena Vista Social Club concert in het Concertgebouw dat live werd gestreamd op groot scherm in het park. Dat kan gewoon hier. Vet.

Credits: mrmaart

Houd je van lekker eten? Ga dan naar de nieuwe pizza-afhaalplek Buurman&Buurman. Dit restaurantje is onlangs geopend door twee bolo-buurmannen die van de ene op de andere dag besloten zelf goed eten te gaan maken voor de buurt. Prima maaltijden voor een prikkie. Op zondagochtend kan je overigens ook heerlijk Turks ontbijten in Podium Mozaiek.

Credits: mrmaart

Wil je liever zelf koken? Fiets dan langs slagerij Sera van de buurtheld Fikret. Deze man is te goed voor onze wereld. De helft van zijn omzet geeft hij weg aan de daklozen, en onlangs was hij bijna Amsterdammer van het jaar geworden. Wij zweren bij Fikret en zijn mannen, en daarom brengen we hem dagelijks een bezoekje. Al is het maar voor een highfive. Zijn lamskoteletten zijn van een andere planeet overigens, oioioi.

Credits: mrmaart

…en bij de Albert Heijn daar om de hoek kom je soms de allerleukste hondjes tegen.

Credits: mrmaart

Biertjes drinken op z’n Amsterdams doe je in Café ’t Binnenpretje of in de Fluiter. Verwacht tapijtjes op tafel, blauwe sigarettenrook en Ajax op de beeldbuis. Want ja, je bent wel in Amsterdam natuurlijk.

Credits: mrmaart

Shoppen gaat in BoLo op z’n Bolo’s. Een greep uit het rijtje classic toko’s op de Jan van Galenstraat. Van links naar rechts – De Stofzuigerkoning, Het Aquariumhuis en Broodje Daan_.

Credits: mrmaart

Maar ook iets verder richting het Mercatorplein vind je leuke winkels zoals “It’s a shop” – een gezellige 2e hands kledingwinkel. De buurtvereniging Geef om Jan Eef organiseert overigens eens in de zoveel tijd de Mercatormarkt op het Mercatorplein. Stentjes met bio-producten en vintage kleding. Beetje hipsterbedoeling, dat wel…

Credits: mrmaart

Iets verderop bij de Sloterplas kan je in de zomer heerlijk zwemmen en varen. Wij slingeren regelmatig het buitenboordmotortje van ons bootje Penelope aan om koers te zetten naar de plas en daar een duik te nemen.

Credits: mrmaart

Maar over het algemeen is het weer hier toch behoorlijk Nederlands waardoor spelletjes Barricade thuis bij de kachel met een biertje erbij nog altijd de beste keuze is.

Credits: mrmaart

written by mrmaart on 2013-09-28 #places #location #amsterdam #select-type-of-location #bolo #requested-posts #sera #erasmuspark #bos-lommer #urban-avonturen #verzoekjes #bosenlommer #boloboost #defluiter #stofzuigerkoning #fikret

4 Comments

 1. wesco
  wesco ·

  Mooi verhaal en toffe foto's @mrmaart!

 2. mrmaart
  mrmaart ·

  thanks @wesco!

 3. paulus74
  paulus74 ·

  Nice story!!

 4. mrmaart
  mrmaart ·

  thanks @paulus74

More Interesting Articles