Back to school: Het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden

2013-09-19

De scholen zijn weer begonnen en dat brengt ook herinneringen terug aan mijn eigen middelbare schooltijd op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. De bezetting van de school door de leerlingen, als protest tegen de samenvoeging in een grote scholengemeenschap, is mij toch wel het meest bijgebleven.

Credits: wesco

Hoewel ik niet goed was in Latijn en Grieks vond ik het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden toch een fijne middelbare school. De school zat (en zit nog steeds) in een mooi klassiek gebouw, met hoge lokalen en brede trappen. Het was een kleinschalige school met iets van 450 leerlingen, waar veel mogelijk was en ook veel georganiseerd werd.

Zo was er de Leeuwarder Gymnasiasten Club (LGC) die regelmatig schoolfeestjes organiseerde (fuiven) en een keer per jaar de Grote Fuif in de stadsschouwburg voor leerlingen, ouders en leerkrachten. Daar werd dan meestal een musical en/of een toneelstuk opgevoerd door leerlingen, waarvoor in de kerstvakantie hard werd geoefend in de kantine van de school. Daarna waren er verschillende bandjes, popmuziek voor de jeugd en een dixieland bandje voor de ouders.

Credits: wesco

Daarnaast was er op de zolder van de kantine een heuse dokaclub waar ik op vrijdagavond mijn eigen foto’s afdrukte, onder het genot van een muziekje en een (stiekem) biertje. De geïmproviseerde doka had te veel lichtlekken om er ook je fotorolletjes te kunnen ontwikkelen, dus dat liet ik doen bij de lokale fotohandel. Ilford had toen vrij recent de Ilford XP1 film geïntroduceerd, een 400 iso zwart-wit film die in het C-41 kleurenproces ontwikkeld kon worden. Dus dan had je binnen een uurtje je negatieven terug bij de toen nog overal aanwezige 1-uurs service.

Credits: wesco

In het najaar van 1988 had de gemeente het plan opgevat om het Stedelijk Gymnasium te laten fuseren met het Stedelijk Scholen Gemeenschap. Leerlingen, ouders en leerkrachten waren bang dat hiermee het eigen karakter van de school verloren zou gaan en trokken ten strijde tegen deze snode plannen. Dit leidde tot een bezetting van de school, geheel georganiseerd door de leerlingen, in de week waarin de gemeenteraad moest beslissen over dit plan.

Credits: wesco

De leraren werden verbannen naar de dependance, de lessen vervielen en ouders kwamen eten en slaapzakken brengen. Er werden spandoeken geschilderd en een protestmars naar het gemeentehuis georganiseerd. Uiteindelijk ging de fusie helaas wel door, maar werd er wel een soort van aparte status gerealiseerd waardoor het Stedelijk Gymnasium vrij zelfstandig kon blijven functioneren. Maar de leerlingen hadden met hun enthousiasme en strijdlust laten zien dat ze wilden knokken voor hun school en ik denk dat de meeste oud-leerlingen zich die week nog goed kunnen herinneren.

Credits: wesco

Wat zijn jouw herinneringen aan je oude school of schoolgebouw? Heb jij nog mooie foto’s uit je schooltijd?

written by wesco on 2013-09-19 #places #school #location #netherlands #nederland #dutch #holland #gymnasium #1988 #leeuwarden #requested-post #nld #art-and-culture #stedelijk #bezetting

More Interesting Articles