Mijn eerste stappen op Konstruktor-gebied

2013-08-27

Na een paar eerste rolletjes kan ik zeggen: de Konstruktor en ik moeten nog een beetje aan elkaar wennen. We komen er wel, maar het valt niet altijd mee om mooie foto’s te maken. Als het eenmaal is gelukt, zijn de resultaten gelukkig wel érg fijn.

Credits: stratski

Als je de Konstruktor hebt weten te bemachtigen, zul je het bouwwerk eerst in elkaar moeten zetten voor je ermee op pad kunt. Gelukkig is het knutselen van je eigen camera erg leuk om te doen. Als je ooit van die plastic vliegtuig-bouwpakketjes in elkaar hebt gezet, zul je dit ook zeker kunnen waarderen. De handleiding is wat summier, maar zolang je goed oplet is het allemaal makkelijk te doen. Ik had alleen wat moeite met de doorspoelknop: het tellertje zit los, dus het is een beetje gokken hoeveel foto’s ik nog over heb. Geen ramp. Erger is dat de spoelknop af en toe wat lijkt te klemmen. Hierdoor scheurt de film hier en daar wat bij de sprockets. Ik denk dat ik hem weer even uit elkaar moet schroeven om hem wat bij te stellen. Dat is dan meteen wel weer een voordeel van de Konstruktor: je hebt hem zo uit elkaar en weer in elkaar, want je hemt hem ten slotte zelf in elkaar gezet.

En dan kun je beginnen. De zoeker bovenop is even wennen. Bij rechttoe-rechtaan-foto’s werkt het prima, maar als je een wat apartere hoek wilt, of iets hoger fotograferen of zo, dan is het wel wat lastig. Ook verticale foto’s zijn een uitdaging, want dan zie je het beeld in de zoeker ondersteboven. Erg verwarrend, en bij mij een garantie voor scheve foto’s.

Credits: stratski

Ik weet niet wat er mis met mij is, maar bij elke lomografische camera die ik koop, moet ik heel veel moeite doen om scherpe foto’s te krijgen. Ik denk dat ik zo gewend ben aan camera´s met grote glazen lenzen en snelle sluitertijden, dat ik de relatief langzame sluitertijd van het goedkope lomo-plastic altijd onderschat. Daar wen ik meestal binnen een paar rolletjes wel weer aan…

Aarg! Bewegingsonscherpte!

Maar goed, zolang je niet in een wiebelende kano of in de felle zon staat (waardoor je de zoeker niet ziet) en je geen foto’s uit rare hoeken wil maken, ben je redelijk snel aan de zoeker gewend. Het is een leuke kruising tussen een ‘echte’ spiegelreflex en een simpele compactcamera. Je hebt weinig in te stellen – het diafragma staat vast op f10, en je kan alleen maar kiezen tussen 1/80s en B – maar dat je kan zien of je foto in focus is voor je afdrukt, is wel erg fijn. Ik had dan ook erg de neiging om veel close-upjes te maken, want dat is met een gewone compact altijd een beetje gokken. En tot mijn verrassing is daarbij het ielige plastic loepdingetje boven de zoeker nog echt nuttig ook.

Credits: stratski

Er zit weliswaar geen schroefdraad op de lens waar je een filter op kan schroeven, maar de camera is licht genoeg om gewoon een filter tegen de lens gedrukt te houden met dezelfde hand waarmee je de camera vasthoudt en zo een foto te maken. Dat is goed nieuws, want de Konstruktor werkt uitstekend samen met mijn close-upfilter. De bloemetjes en de bijtjes zijn niet veilig voor mij!

Credits: stratski

Voor lichtere filters, zoals zelfgemaakte kleurfilters of Cokin-filters heb je trouwens zo een filterhouder in elkaar geknutseld.

Net als bij de meeste lomocamera´s kun je supermakkelijk dubbels maken. Da´s niet helemaal mijn ding (ze worden nooit zo mooi als ik me voorstel), maar het kan dan maar wel mooi.

Credits: stratski

Al met al is de Konstruktor een hele leuke aanvulling op mijn collectie.

written by stratski on 2013-08-27 #gear #review #camera #close-up #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #konstruktor

More Interesting Articles