De schoonheid van gevonden film

2013-03-25 4

Na regelmatig artikelen te hebben gelezen over “forgotten film”, was het dan eindelijk mijn beurt. Het vinden van een oude film waar al foto’s op geschoten waren en natuurlijk de spanning van het laten ontwikkelen. Blij verrast was ik dan ook met de resultaten die ik terug kreeg.

Bij het bezoeken van de halfjaarlijkse Fotograficabeurs in Nieuwegein viel mijn oog op een Kodak Duaflex camera. Hij zag er nog redelijk goed uit, met een heldere lens en zoeker. Vijftien euro moest hij kosten. Na een kort gesprekje met de verkoper mocht ik hem voor tien euro meenemen, dus die deal was snel gemaakt. Toen ik verder de beurs op liep, bedacht ik me dat ik niet eens aan de binnenkant van het toestel had gekeken naar de conditie van de camera en of de sluiter wel werkte. Toen ik de camera open maakte, was ik aangenaam verrast. Er zat nog een film in die al volgeschoten was.

Ik liet de film zien aan mijn mede-lomografen met wie ik naar de beurs was gegaan en Sibel bood mij aan om ze naar het LomoLab te sturen. Zo gezegd, zo gedaan en afgelopen week kwamen de resultaten binnen. Waanzinnige zwart-wit foto’s in een gave omgeving en van het alledaagse leven. Via wat Facebookconnecties kreeg al snel te horen dat de foto’s gemaakt zijn in België, aangezien De Citadel van Dinant erop te zien is (Ardennen) en ook het kantklossen in Brugge. Aan de auto’s te zien zouden ze zo rond het begin van de jaren ’50 genomen kunnen zijn, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. Tips hierover zijn natuurlijk welkom in de comments.

De foto’s hebben echt die lomo-uitstraling en lijken redelijk uit de losse pols genomen te zijn. Een prachtige vondst! Je begrijpt dat ik op de volgende beurs, rommelmarkt of kringloopwinkel direct op zoek ga naar forgotten film. Overigens vond ik nog twee andere films in een bakje op de beurs, maar die leverden helaas geen beelden op.

Wie weet hoeveel schatten er verborgen zitten in de vele camera’s die nog rond zwerven….

written by bbijlhout on 2013-03-25 #forgotten #black #lifestyle #kodak #belgium #white #duaflex #film

4 Comments

 1. mrmaart
  mrmaart ·

  het blijft briljant. ik wacht met smart op mijn 1e forgotton film ervaring...

 2. filipdr
  filipdr ·

  Ik vermoed dat de tweede foto genomen is in Gent. Het lijkt verdacht veel op het belfort.

 3. noud
  noud ·

  Mooi! Het lijkt inderdaad Gent: goo.gl/maps/ziyQ0

 4. zeewierkoekje
  zeewierkoekje ·

  Ik had ook ooit een camera gekregen waar nog een rolletje in zat. Die was wel minder oud, stonden typische campingfoto's op. :')
  En in de Yashica MAT die mijn opa me gaf zat ook nog een rol, waar een foto van mij op stond van toen ik 1 was!

More Interesting Articles