De DIY multi Diana flash adapter, als één flits op je Diana niet genoeg is.

2013-04-04 3

Iedereen kent ze wel, die momenten dat je midden in de nacht in bed ligt en opeens een goed idee hebt. Toen ik niet kon slapen dacht ik na over hoe ik meer dan één flits op mijn Diana F+ zou kunnen maken.

Het idee was om iets te maken in de stijl van mijn Diana F+ CMYK, met felle kleurtjes: de keuze voor lego was snel gemaakt. Al helemaal omdat je heel makkelijk verschillende vormen uit kan proberen. Uiteindelijk kwam ik op een ronde vorm die om de lens heen gaat en groot genoeg is voor de fish-eye lens.

Wat ik heb gebruikt om de DIY Multi flash adapter te maken:

 • Veel lego!
 • 3 flits adaptertjes
 • Een oude koptelefoon krulkabel
 • Wat kabeltjes om de flitsers met elkaar te verbinden
 • Een ringetje met statiefschroefdraad
 • Secondelijm
 • Erg veel tijd

Het grote obstakel was toen nog hoe de Diana te bevestigen aan het geheel. Ik wist wel dat ik de statiefdraad onderop de camera ging gebruiken. De oplossing bleek uiteindelijk erg simpel. In een kringloopwinkel vond ik een oud handvat van een andere camera met een ringetje en het juiste schroefdraad.

Om de flitsers op de zijkant te kunnen zetten heb ik twee adaptertjes gebruikt die je bij de flits krijgt om ze ook op andere camera’s te kunnen zetten. Bij de lomography gallery store in Amsterdam waren ze zo vriendelijk om er eentje te geven zodat ik twee in het roze had! Om de kabeltjes weg te werken heb ik gaatjes geboord in het lego en door die gaatjes een kabeltje gemaakt die weer gesoldeerd zit aan een zwarte krulkabel die van een oude koptelefoon komt. Aan het andere einde van de krulkabel zit een adaptertje om gewone flitsers op je Diana te gebruiken. Om het geheel stevig te maken heb ik ook alle legoblokjes aan elkaar gelijmd met secondelijm

Bij het eerste rolletje wat ik geschoten heb kwam ik erachter dat ik echt na moet denken over welke kleuren ik in de flitsers gebruik. De leukste foto’s waren met twee verschillende kleuren flits waarbij het onderwerp redelijk dicht bij staat. Hiermee krijg je dat je links en rechts echt de twee kleuren ziet. Als het onderwerp wat verder naar achter staat mengen de kleuren en zie je alleen aan de schaduw (en dekking van het licht) dat er meer dan één flitser is gebuikt.

written by jwbogers on 2013-04-04 #gear #tutorials #diy #camera #lego #tipster #diana-f #multiflash #camera-modification #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #kleurtjes

3 Comments

 1. math0165
  math0165 ·

  Ik ben niet 100% mee, dus je hebt 2 diana+ flashes, met 2 hotshoe adaptors. Je soldeert dan beide op de een of andere manier met de koptelefoonkabel, die je weer met een adaptor verbindt? Of zit ik fout.
  Je eindconstructie ziet er wel episch uit, djeezes :)

 2. jwbogers
  jwbogers ·

  Leuk dat je er naar vraagt! De twee hotshoe adapters heb ik aan elkaar verbonden met een kabeltje en aan één van de hotshoe adaptertjes zit ook de koptelefoonkabel gesoldeerd. Aan het andere eind van de koptelefoonkabel zit weer zo'n contra apaptertje zodat die op de Diana aangesloten kan worden.

 3. kaatjeka
  kaatjeka ·

  Leuk! Dat effect met twee verschillende kleuren in de flitsers is erg gaaf! Maar gaten boren in Lego is natuurlijk onvergeeflijk!!! ;)

More Interesting Articles