Kodak Gold 200: verlopen maar nog vol kleur!

2013-03-13

Laatst kwam ik een oud rolletje Kodak Gold 200 tegen in mijn oude cameratas. Dat zat er al zeker zeven jaar in, misschien nog wel langer, en was dus al minimaal vijf jaar verlopen.

Credits: wesco

Nou stond mijn cameratas al jaren op zolder, en daar wordt het in de zomer altijd behoorlijk warm, dus dat waren niet echt goede omstandigheden om filmrolletjes te bewaren. Omdat ik benieuwd was of het rolletje nog bruikbare foto’s opleverde, stopte ik het in een simpel plastic cameraatje, dat ik ooit van de Postbank kado had gekregen. Vervolgens ging het cameraatje mee op vakantie naar Parijs.

Credits: wesco

Eerst was er wat twijfel of het rolletje goed geladen was, maar alleen het tellertje bleek stuk. Dit had wat fraaie lichtlekkages tot gevolg op de eerste foto’s. Daarna werden er door verschillende gezinsleden foto’s geschoten van de Parijse bezienswaardigheden, en van elkaar.

Credits: wesco

Doordat het bij het maken van deze foto’s nogal bewolkt was en al wat later op de middag, zijn deze foto’s een beetje onderbelicht. Het Postbank cameraatje heeft een vast diafragma en sluitertijd, en dan blijkt iso 200 al gauw zijn beperkingen te laten zien. En verlopen film wordt natuurlijk in de loop der jaren ook wat minder gevoelig voor licht. Maar juist daardoor hebben deze foto’s een bepaalde uitstraling gekregen die goed aansluit bij de relaxte atmosfeer van die middag in Parijs.

Credits: wesco

Terug in Nederland bleek het rolletje nog niet helemaal volgeschoten, en ging het cameraatje mee op een zonnige middag naar het zwembad. Thuis werden er nog een paar familiefoto’s in de tuin geschoten, waarbij onze jongste dochter een interessante compositie wist te maken.

Credits: wesco

Opvallend is dat deze laatste foto’s heel helder en kleurrijk zijn geworden, daarbij natuurlijk geholpen door het zonnetje. Maar zo zie je maar dat een flink verlopen film zeker niet tot slechte resultaten hoeft te leiden. De Kodak Gold emulsie kan zeker tegen een stootje, en levert na vele jaren nog steeds de levendige kleuren waar hij om bekend staat!

written by wesco on 2013-03-13 #gear #expired #review #color #gold #kodak #requested-post #verlopen

Like what you see? Click here for more inspiring, festive articles on our Happy Holidays page. There you can enter an awesome competition to win a Lomography Hamper, take a fun quiz, and find all the latest daily deals!

More Interesting Articles