Minolta Dynax 3000i: de SLR voor luie fotografen

2013-02-27

Okay, ik geef het toe: ik vind spiegelreflexcamera’s een beetje eng. Al die instellingen, al die mogelijkheden… Maar ja, die verwisselbare lenzen, het “what you see is what you get” principe, dat vond ik toch wel enorm interessant. Wat doe je dan, als bange SLR maagd?

foto van wycameras.com

Voor alle fotografen die, net als ik, een beetje geïntimideerd zijn door alle instellingen van spiegelreflexcamera’s, bracht Minolta in 1988 de Dynax 3000i uit: de eerste point-and-shoot SLR. Een lomp, zwart apparaat met verrassend weinig toeters en bellen. Een aan- en uitknop, een schuifje om te kiezen tussen automatisch of handmatig scherpstellen en natuurlijk de sluiter. Het doorspoelen van de film gaat helemaal automatisch en dankzij het slimme DX-systeem herkent de Dynax 3000i de ISO-waarde van je film en hoef je die niet zelf in te stellen.

Ik kreeg de camera een weekje te leen van Louke van Foto de Zavel. Zo kon ik er eens mee spelen en kijken of het iets voor me was. Op een vrije middag nam ik het zwarte monster mee naar het park om een rolletje vol te schieten.

Credits: marije

Omdat er op de Minolta een basic zoomlens zat en ik met al mijn simpele compactcameraatjes nooit het plezier van zoomen had mogen ervaren, ging ik helemaal los. Duiven, kippen, blaadjes – ik zoomde overal als een malle op in.

Credits: marije

De camera ligt lekker in de hand, is precies zwaar genoeg en de bediening is inderdaad gewoon een kwestie van richten en schieten. Druk je de sluiter half in, dan stelt de camera automatisch scherp.

Credits: marije

Ook als je niet als een malle aan het zoomen bent, maakt ie trouwens lekkere kiekjes:

Credits: marije

Enige nadeel van de Dynax 3000i is, dat de camera zijn eigen type flitsaansluiting heeft waar alleen Minolta flitsers op aangesloten kunnen worden. Dat wordt dus niet lekker knallen met je Fritz the Blitz of Colorsplash.

Ik was erg aangenaam verrast door de Minolta Dynax 3000i. Okay, hij heeft geen lekkere retrolook of hoge cultwaarde, maar het is een stevig, betrouwbaar ding dat bijzonder fijne, scherpe plaatjes schiet. Bijkomend voordeel: je kan ‘m voor een habbekrats op de kop tikken. Mijn exemplaar (want ja, nadat ik de eerste resultaten had gezien moest ik ‘m gewoon hebben) kostte bijvoorbeeld maar 12 euro!

Ben je een beetje bang voor spiegelreflexcamera’s, of gewoon een luie fotograaf die zich niet druk wil maken om allerlei instellingen, dan is de Minolta Dynax 3000i een puike unit om aan je verzameling toe te voegen.

written by marije on 2013-02-27 #gear #review #slr #minolta #point-and-shoot #spiegelreflex #minolta-dynax-3000i

More Interesting Articles