Kata Tjuta: Die andere grote rots in Australië

2013-04-20

De meeste toeristen in Australië bezoeken Ayers Rock, ook bekend als Uluru. Om één of andere reden hoor je zelden of nooit wat over de andere grote rotsen in de omgeving: de Olgas, oftewel Kata Tjuta.

Credits: stratski

Toen ik Australië bezocht deed ik precies hetzelfde als miljoenen andere toeristen: ik ging naar Uluru. Deze grote rode rots is ontzettend indrukwekkend en ik genoot ten zeerste van mijn bezoek.

Credits: stratski

Toen onze buschauffeur/gids plots zei: “Wacht, er is meer,” en vervolgens een eindje verder reed – was ik een beetje verbaasd. En wat blijkt? Er zijn meer van die dingen! Ik had voorheen nog nooit gehoord van de Olgas of Kata Tjuta, maar uiteindelijk heb ik van dit bezoek nog meer genoten.

Credits: stratski

De Olgas zijn van vergelijkbare afkomst als Uluru: beiden zijn sedimentaire rotsen, blootgelegd door erosie. Veel mensen beschouwen Uluru als de meer bijzondere formatie, omdat het één enkele gigantische rots is in een verder vlakke omgeving. Ik verkies echter de Olgas. De rij steile heuvels vormt een zeer mooie skyline en ze hebben het voordeel dat je er tussendoor kan lopen. Eén rots is indrukwekkend, maar tussen twee grote rotsen staan die zich zeer dicht bij elkaar bevinden is nog indrukwekkender.

Credits: stratski

Wat mijn bezoek nog specialer maakte, is dat we er waren tijdens een natte zomer. Het iconische beeld van een smeulende rots in een dorre woestijn hebben we niet gezien – maar we zagen wel de glinsterende bergen gehuld in mysterieuze wolken. Het was prachtig.

Credits: stratski

Als je ooit de kans krijgt om het rode centrum van Australië en Uluru te bezoeken, ga dan die extra mijl verder en bezoek de Olgas ook. Het is de moeite waard.

written by stratski on 2013-04-20 #places #location #bergen #uluru #ayers-rock #kata-tjuta #olgas #geologie #reizen #gevraagd #ontsnappen-uit-de-stad #australie #selecte-locatie
translated by sandravo

More Interesting Articles