Lucy en haar Kraken La Sardina: een interview

2013-02-17

Van ontwerp naar uitvoering – Lucy won de NSMBL X Lomography DIY Rumble. Wij stuurden haar de La Sardina DIY, zij paste hem aan en nu is het tijd voor een interview.

Foto door asharnanae

Samen met NSMBL genoten wij van de vele fantastische ontwerpen die wij ontvingen van lomografen wereldwijd. Maar er kan maar één internationale winnaar zijn en dat is asharnanae!

Waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik woon in een dorpje net buiten Cambridge in Cambridgeshire, Engeland. Ik ben kunstenares en docent kunst, gespecialiseerd in keramiek en fotografie. Vier dagen in de week geef ik les in kunst en fotografie op een school voor 11 tot 16-jarigen en één dag in de week keramiekles aan volwassenen. In de weekenden geef ik wel eens cursussen in uiteenlopende materialen zoals de glasoven, linoprints en zeefdrukken, alsmede mijn eigen specialisaties. Ik moet nog steeds een materiaal of techniek vinden dat ik niet leuk vind om te gebruiken of te leren, ik vind ze allemaal geweldig!

Waarom besloot jij mee te doen aan deze wedstrijd?
Ik hou van elke mogelijkheid die ik krijg om mijn artistieke hobby’s te combineren en dit was een perfecte kans. En dat je dan ook nog een camera kon winnen om daadwerkelijk te bewerken was te mooi om te laten liggen.

Hoe lang ben jij lomograaf en wat was je eerste analoge ervaring?
Ik zag mijn eerste Lomography camera toen ik bij een tentoonstelling van Don McCullin in het Imperial War Museum in London was, in de herfst van 2011. Mijn blik viel direct op de Diana in de museumwinkel. Ik wilde altijd al een middenformaat camera hebben, maar tijdens mijn studententijd lagen ze altijd buiten mijn budget. Dus dat is wanneer ik mij bewust werd van lomografie.

Maar als je kijkt naar wanneer ik mijn eerste filmrolletjes ging gebruiken, begon dat eigenlijk al tijdens mijn fotografiestudie, toen ik mijn eerste echte camera, een Pentax K-1000 met 50mm lens, kreeg. Ik heb de camera nog steeds en ben nog altijd trots op de resultaten die ik ermee bereik. De camera is prettig in het gebruik en ik ken ‘m goed omdat ik hem al zolang gebruik. Veel van mijn nieuwe camera’s moet ik nog leren gebruiken, omdat ik daar nog niet zoveel rolletjes in heb gebruikt, maar langzaamaan kom ik er wel.

Welke camera’s heb je en welke is je favoriet?
Ik heb: een Pentax K-1000, een klassieke Lomo Diana F+ en Diana Mini, de La Sardina Belle Star en nu ook de DIY alsmede een Oktomat, azuurblauwe Sprocket Rocket, Spinner 360, de Lomokino, een Vintage Agfa Clack die ik kreeg bij een filmruil met de lieftallige Gauthierdumonde, en niet te vergeten sinds kort ook een baby Diana 110.

Het is moeilijk hieruit een favoriet te kiezen, want ze zijn allemaal geweldig op hun eigen manier. Maar als ik moet kiezen, dan zou het gaan tussen de Pentax en de Diana F+.

Foto door asharnanae

Kun je ons iets vertellen over je ontwerp?
Het ontwerp begin met een lichte obsessie voor inktvissen die ik momenteel heb. Mijn kunst zit in een inktvissige periode. Dus toen ik de wedstrijd zag, met die visthema camera, sloeg mijn fantasie op hol. Daarbij at ik op het moment van ontwerpen ook een Tunnocks Tea Cake en de typische verpakking met die stralen sloot perfect aan bij de inktvis.

Heb je eerst schetsen voor de blauwdruk gemaakt?
Ik ben direct begonnen met het afplakken van de teksten op de Tea Cake verpakking, omdat mijn inktvis over alle tekst heen moest, dus toen ik dat eenmaal af had kon ik bedenken waar ik mijn inktvis wilde hebben. Het zwart rond de randen ontstond doordat ik stukjes verpakking wilde wegstoppen van de flitser, maar toen ik zag dat dat wel leuk stond ben ik het ook gaan toevoegen op de camera zelf.

Toen ben ik wat plaatjes van octopussen en inktvissen gaan bekijken om een goed beeld van de vorm en kenmerken te krijgen. Ik ben gelijk met een kwast witte acryl gaan aanbrengen waar de inktvis moest komen. Pas toen heb ik wat lichte schetsen gemaakt om het ontwerp vast te houden en kon ik de inktvis inkleuren met Copic Marker stiften middels de techniek van pointilisme.

Het eindresultaat is een kruizing tussen een inktvis en een octopus.

Hoe lang heb je aan het ontwerp gewerkt?
Het eerste ontwerp koste mij drie dagen en toen nog een week om het te maken, omdat ik er tijd voor vrij moest maken. Als ik aan één stuk door had kunnen werken en niet voor materiaal op pad hoefde, had ik het waarschijnlijk in 15-20 uur af gekregen.

Hoe was het om je ontwerp te realiseren?
SUPERGAAF! Ik vond het geweldig om de kans te krijgen mijn ontwerp in het echt te maken. Het kiezen van de juiste materialen was interessant, omdat ik wat dingen moest uitproberen. Als kunstenares werk ik veelal met een mix van verschillende technieken en materialen en ik hou ervan om dingen aan te passen, dus dit was echt mijn ding. Omdat ik les geef hou ik minder tijd over om mijn eigen werk te doen, dus het was ook goed om wat tijd in mijn eigen kunstwerk te kunnen steken.

Kreeg je nog leuke commentaren van mensen om je heen?
Ja, mijn familie en vrienden vonden het ontwerp allemaal heel mooi. En mijn studenten op school zeiden het volgende:
‘Dat is zo gaaf, juf. Heeft u dat echt zelf gemaakt?’
‘Dat is geniaal’
‘ahhh, ik wil er één, kunt u er één voor mij maken, juf?’
Dus ja, het is goed ontvangen.

Wat ben je van plan met de La Sardina te gaan doen?
Nou, nu hij af is wil ik met mijn studenten naar Londen, dan neem ik de camera mee en ga ik daar opvallen met mijn Kraken La Sardina.

Kun je een stap-voor-stap handleiding maken van jouw ontwerp?
Ja natuurlijk!

1) Gebruik de meegeleverde schroevendraaier om de camera uit elkaar te halen en bewaar alle onderdelen los van elkaar zodat het makkelijker is om ze straks weer in elkaar te zetten. Ik gebruikte een plastic bakje met deksel voor de kleine onderdelen.

Foto door asharnanae

2) Plak alle delen van de flitser en camera waar je geen lijm of verf op wilt af. Ik gebruikte hiervoor afplaktape op de grotere delen en een maskerende vloeistof op de kleinere delen zoals het flitslampje.

Foto door asharnanae

3) Bevestig de zilverfolie met een fijne spuitbare lijm, omdat smeerbare lijm niet lekker werkt en een lijmstick het niet goed doet op plastic en langzaam droogt. Ik gebruikte een spuitlijm voor foto’s, om de camera onderdelen in te spuiten en daar voorzichtig het zilverfolie op te leggen. Het folie kun je gladstrijken met een klein kwastje en daarna je vingers, om vervolgens overtollige randjes weg te halen. Je kunt ook speciale handwerkmaterialen gebruiken, maar die zijn moeilijker krijgen en gebruiken.

Foto door asharnanae

4) Teken, controleer en snij het ontwerp uit en controleer nogmaals of het past in de stralen op de achtergrond. Ik gebruikte zwaar papier voor de mal en een nieuw mesje om het uit te snijden. Voor een herbruikbare mal kun je ook een dun plastic gebruiken.

Foto door asharnanae

5) Spuit de achterkant voor de mail licht in met lijm, zo licht dat het tijdelijk op de juiste plek blijft plakken, maar niet permanent vast komt te zitten. Dit zorgt er ook voor dat er geen verf aan de onderkant van de mal komt. Schud je spuitverf en gebruik een fijne mistige spuit op zo’n 20-25cm afstand tot het ontwerp egaal gekleurd is. Het is beter om een paar dunnen lagen aan te brengen dan één dikke. Als je het te dik of dichtbij gebruikt zal de verf gaan lopen en onder de mal terecht komen, zodat het langzaam en lelijk opdroogt. Je kunt hiervoor autoverf ofzo gebruiken, maar ik heb ervaren dat deze erg stroperig zijn en niet goed verstuiven. Het beste is om een goede spuitverf te gebruiken zoals Montana Gold, die het geld waard is. Trek de mal eraf zodra je klaar bent met de verf, zodat deze niet verder zal vastplakken.

Foto door asharnanae

6) Schilder je ontwerp op de camera. Ik gebruikte een kunstschilder acrylverf voor mijn Kraken en de zwarte randen. Daarnaast gebruikte ik een spons voor de randen. Ik begon met de donkerste kleuren en werkte naar de lichtere toe. Deze techniek zorgt voor een goede diepte in kleur en meer textuur.

7) Spuit het geheel in met een paar laklagen en probeer ook hier niet te snel en te veel in één laag te willen gaan. Als dat allemaal klaar is kun je de afplaktape verwijderen.

8) Tot slot doe je een klein beetje zwart op de randen van de opwindknoppen en dat zet je de camera weer in elkaar.

Foto door asharnanae

En daar is het resultaat, een “krakend” goede camera :D

written by mrmaart on 2013-02-17 #amsterdam #eigen-ontwerp #lifestyle #nsmbl #winnaar #diy #la-sardina
translated by nike-liscaljet

More Interesting Articles