Canon AF35M: de ‘Autoboy’ doet alles automatisch

2013-01-13 6

De Canon AF35M was ‘s werelds eerste volledig automatische compactcamera. Robuust als een tank, zwaar als een baksteen en snel als de bliksem – maar wat maakt ’ie een kabaal.

Mijn Canon AF35M of ‘Autoboy’

“Nog een compactcamera aan de zware kant, de Canon weegt 400 gram. Maar zo gewichtig is hij misschien niet, als je bedenkt dat hij alles heeft wat je je kan wensen: autofocus, automatische belichting, ingebouwde pop-upflitser en automatisch door- en terugspoelen. De prijs van absolute automatisering: 240 dollar.” Dat was alles dat het Amerikaanse tijdschrift Popular Science te melden had in 1979 over de introductie van de Canon AF35M, die in Nederland verkocht werd voor 399 gulden. In Japan kreeg de camera de toepasselijke bijnaam Autoboy, en in de VS het de eerste was van een lange reeks camera’s met de naam Sure Shot.

Amerikaanse advertenties uit 1980 en 1982

Canon beweerde dat hun Autoboy de eerste kleinbeeldcamera met autofocus ter wereld was. Maar was dat wel zo? Nee: concurrent Konica bracht twee jaar eerder de C35 AF uit, met Honeywell Visitronic, een systeem dat mechanisch focuste door met lichtgevoelige sensors de twee beelden in de meetzoeker te vergelijken. De Canon was voorzien van het gepatenteerde Canon Auto Focus System ofwel CAFS, dat een infrarode straal uitzond, die door het dichtstbijzijnde onderwerp terug werd gereflecteerd in de camera. Het ‘passieve’ Visitronic was tamelijk primitief in vergelijking met het ‘actieve’ CAFS, dat meteen de standaard werd voor alle autofocuscamera’s die zouden volgen.

Canons autofocussysteem was vernieuwend, maar nog niet bijster slim. Zolang het onderwerp zich precies in het midden van de foto bevindt, werkt het prima. Maar toen ik tijdens een luie zomerdag in het Vondelpark een foto maakte van twee vrienden die naast elkaar zaten, waren niet zij scherp, maar de bosjes achter hen. De truc om dat te verhinderen is de zelfontspanner, die dubbelt als pre-focus: hendeltje omklappen, camera richten op het onderwerp, ontspanner helemaal indrukken, dan de compositie zoeken die je wilt hebben, de ontspanner nogmaals indrukken en de foto wordt genomen. Dat werkt nogal omslachtig en de handigere manier van scherpstellen door de ontspanner half in te drukken werd niet veel later uitgevonden – door Nikon.

Foto’s van een testrolletje, geschoten tijdens een zomerdag in het Vondelpark

Ik kocht mijn Canon AF35M op Marktplaats voor 20 euro – een beetje te duur naar mijn smaak, maar de accessoires maakten het goed: drie originele opschroeflenzen; twee telelenzen en één groothoeklens. Vooral van die laatste maak ik dankbaar gebruik, alleen is het adaptertje voor de zoeker zoek, dus is het soms een beetje schieten op de gok.

Hoewel de Autoboy in 1980 de Good Design Award van het Japanse Ministerie van Handel en Industrie kreeg, is de camera niet erg oogstrelend. Het is eerder ‘vorm volgt functie’ in de stijl van de jaren 80. De AF35M is helemaal van plastic in de vorm van een grote zwarte baksteen, met raampjes voor het autofocussysteem boven de vaste lens met een rode ring eromheen, als symbool voor kwaliteit. Een draaischijfje voor het instellen van de filmgevoeligheid en knoppen voor terugspoelen en de flitser – die dus naar believen van de fotograaf aan of uit kan worden gezet en ook als invulflits kan dienen. Dat is het; al het andere gaat automatisch.

Foto’s van een testrolletje, geschoten tijdens een weekendtripje naar Brussel

Dan is het meest opvallende kenmerk van de Autoboy nog niet genoemd: hij produceert een enorm kabaal. In het park keken mensen op na elke foto die ik maakte, als de camera doorspoelde naar het volgende frame. En toen de fotorol het einde had bereikt en automatisch terugspoelde, leek het alsof er een squadron straaljagers laag over het Vondelpark vloog. Gelukkig bleven paniek en chaos uit, toen men besefte dat het slechts mijn archaïsche camera was en niet het begin van de Derde Wereldoorlog. Bij Canon waren ze kennelijk ook beducht voor het lawaai en ze voorzagen de camera van de mogelijkheid om het doorspoelen uit te stellen door de ontspanner ingedrukt te houden en terugspoelen gebeurt pas nadat de daartoe bestemde knop is ingedrukt.

Toch is dit nou niet bepaald de camera die je zou willen gebruiken voor stiekeme straatfotografie. Maar het is wel een baanbrekende camera; de eerste met een autofocussysteem dat ook nu nog in moderne digitale camera’s wordt toegepast. En als je hebt uitgevogeld hoe je de pre-focus moet bedienen, schiet hij scherpe en contrastrijke foto’s. Het is een blijvertje.

Enkele pagina’s uit de gebruiksaanwijzing

Specificaties
Lens: Canon 38mm, f/2.8
Filmgevoeligheid: 25-400 ISO, handmatig in te stellen
Sluitertijd en diafragma: automatisch, EV 6 (f/2.8 at 1/8 sec) – 17 (f/16 at 1/500 sec)
Brandpuntsafstand: onbekend
Handmatig laden, automatisch door- en terugspoelen van de film
Ingebouwde pop-upflitser, oplaadtijd: 5 tot 7 seconden
Elektronische zelfontspanner
Voeding: 2 AA-batterijen voor camera en flitser

written by sandergroen on 2013-01-13 #gear #review #canon-af35m #canon-autoboy-sure-shot-35mm-compact-flash-autofocus

6 Comments

 1. miniatuurmensje
  miniatuurmensje ·

  maar wat een practig mooie foto's!

 2. sandergroen
  sandergroen ·

  @miniatuurmensje: Dank je. :) Bedoel je de foto's van de camera zelf of de foto's die eruit zijn gekomen?

 3. miniatuurmensje
  miniatuurmensje ·

  @sandergroen de foto's die eruit zijn gekomen ;)

 4. sandergroen
  sandergroen ·

  @miniatuurmensje: Thanks. :) Het was slechts een testrolletje, binnenkort eens echt mijn best doen, kijken wat er dan uitkomt.

 5. bbijlhout
  bbijlhout ·

  My first film with this nice camera: www.lomography.nl/homes/bbijlhout/albums/1929313-walking-th…

 6. mrmex
  mrmex ·

  My test rolls (several quite outdated rolls) www.lomography.nl/homes/mrmex/albums/1931058-b-and-amp-p-sh…

More Interesting Articles