Eindhoven de coolste! GLOW festival 2012

2013-01-08 1

Al woon ik alweer bijna twee decennia elders, ik ben en blijf een Eindhovenaar. Alleen, ik kwam er eigenlijk niet zo vaak meer. Tijd dus om weer eens terug naar die Heimat te gaan! Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist: Eindhoven is een hele leuke stad, zeker tijdens het GLOW-festival vol lichtkunst.

Credits: stratski

Na mijn bezoek aan de Dutch Design Week was ik weer helemaal enthousiast geworden over Eindhoven. Het GLOW festival was een mooie gelegenheid om nog eens de stad in te gaan. Tijdens dit festival is een week lang door de hele binnenstad ‘s avonds lichtkunst te zien. Installaties, lichtshows, noem maar op. Een mooi voorbeeld van hoe kunst ook grote massa’s mensen kan aanspreken: het was superdruk. Terecht, want er waren prachtige dingen te zien.

Credits: stratski

Er was van alles. Een wandelroute leidde de mensenmassa’s langs statische lichtobjecten, interactieve projecties die door bezoekers konden worden beïnvloed en nog veel meer. Mijn favoriet was een schitterende animatie die op een kantoorgebouw werd geprojecteerd. Het leek wel alsof het hele gebouw stond te pulseren en te dansen, zo perfect was de animatie op het gebouw afgestemd. Ik heb er geen foto’s van, want ik was te druk met kijken. Ook bij de wat simpelere dingen zat veel leuks, zoals de ietwat vervreemdende tableautjes die eruitzagen alsof ze uit uitvergrote computerschermen geknipt waren.

Credits: stratski

Ook mooi: een nevelinstallatie waar laserlicht doorheen scheen dat gave lichtpatronen maakte. Een soort kruising tussen een rave en noorderlicht.

Credits: stratski

Het meeste was buiten, maar hier en daar waren ook kunstwerken binnen te zien. Die waren meestal wat kleiner en minder spectaculair, maar zeker ook de moeite waard.

Credits: stratski

Het was vooral ook leuk om gebouwen waar ik mijn hele jeugd honderden keren ben langsgefiets helemaal getransformeerd te zien door de lichtprojecties. Wat dat betreft was de Catharinakerk wel een hoogtepunt: bij de klanken van een orkeststuk, leek de kerk in vlammen op te gaan en in te storten, om vervolgens weer door de muziek opgebouwd te worden. Niet alleen mooi om te zien, maar ook om naar te luisteren.

Credits: stratski

GLOW is een jaarlijks terugkerend festival, dus zet november 2013 vast in je agenda, want het is de moeite meer dan waard!

written by stratski on 2013-01-08 #places #festival #kunst #glow #location #licht #nacht #eindhoven #art-and-culture

One Comment

  1. maykel
    maykel ·

    Leuk artikel. Ik ben er inderdaad ook geweest met mijn trouwe LC-A RL. Zeker een aanrader!

More Interesting Articles