Eindhoven de coolste! De Dutch Design Week

2012-12-17

Al woon ik alweer bijna twee decennia elders, ik ben en blijf een Eindhovenaar. Alleen, ik kwam er eigenlijk niet zo vaak meer. Tijd dus om weer eens terug naar die Heimat te gaan, en wel naar de Dutch Design Week! Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist: Eindhoven is een hele leuke stad.

Een stad waarin de supportersvereniging een bejaarde industrieel – wijlen Meneer Frits – als mascotte heeft, daar moet je toch van houden?

Ik ben een Eindhovenaar. Ook na twaalf jaar Amsterdam en vijf jaar Amersfoort ben ik nog voor PSV, eet ik friet in plaats van patat, en knaagt het nog dat Philips jaren gelden het hoofdkantoor naar Amsterdam heeft verplaatst. Alleen, ik kom er eigenlijk maar zelden. Niet echt. Alleen bij familie: trein uit, bus in, stad door, en dan in de huiskamer van broers of ouders zitten. In het kader van het einde van het jaar – toch een tijd van terugkijken op vroeger en vast wat goede voornemens maken – werd het tijd om weer eens echt door mijn stad te lopen. En wat blijkt, Eindhoven is nog veel leuker dan ik altijd al beweerde tegen mijn Randstedelijke vrienden! Goed, het heeft misschien geen charmante oude binnenstad, er valt toch genoeg te beleven.

Mijn eerste uitstapje was de jaarlijks terugkerende Dutch Design Week. Door de hele stad waren exposities en beurzen van designers. Sommige ervaren en beroemd, veel ook jong en net afgestudeerd aan bijvoorbeeld de Design Academy. Bizarre schoenen, mooie meubels, innovatieve en duurzame sieraden en kleding, je kan het zo gek niet bedenken of het was er. Enige nadeel: veel gave ontwerpen zijn nog niet in productie. Zo wilde ik meteen een bouwpakket kopen van Make bags not war, maar dat kan nog niet. En als ze dat wel zijn, dan zijn ze vaak net wat te begrotelijk voor mijn bescheiden beursje. Ik bedoel, de tassenkasten en stoelen van Lotty Lindeman zijn prachtig, maar prijs op aanvraag zegt wel weer genoeg.

Credits: stratski

Het was overigens wel even slikken toen ik allerlei grote nieuwe bouwwerken tegenkwam in mijn oude vertrouwde stad, maar het was wel een verbetering. Ook de herontwikkeling van Strijp S, een voormalig industriepark van Philips, tot verzameling van broedplaatsen en dergelijke is een aanwinst voor de stad. Het is mooi dat die schitterende oude industriële gebouwen nu weer in gebruik zijn, en bij dit soort gelegenheden ook bezocht kunnen worden. Dat Strijp-S leuk is weten ze van de Lomo Road Show trouwens ook.

Credits: stratski

Iets buiten het centrum (maar met een paar goede schoenen nog best te lopen) zit ook de fabriek/winkel/restaurant van Piet Hein Eek. Ook buiten de Design Week is dit zeker een bezoekje waard voor liefhebbers van design, vintage meubels en aanverwante zaken.

Credits: stratski

Nog wat persoonlijke favorieten van de Design Week vind je hier.

written by stratski on 2012-12-17 #places #design #location #eindhoven #art-and-culture #strijp-s #ddw

We’re fizzing with excitement to introduce our latest Kickstarter project: the Lomo’Instant Square. We’re talking about the world’s first analogue camera to produce square-format Instax pictures. It features a 95mm glass lens for super sharp photos, an advanced automatic mode that takes care of exposure, all of Lomography’s signature creative features — and a compact, foldable design. The Lomo’Instant Square has launched on Kickstarter. Come join the fun and back us on Kickstarter now to save up to 35% on the planned retail price, and scoop all sorts of extra treats. Be sure to snatch up the deals before they run out. Be there and be square!

More Interesting Articles