Interview met Valerie en haar Maneki Neko La Sardina

2012-12-13

Van ontwerp naar de real deal – Valerie is de grote winnaar van de NSMBL X Lomography DIY wedstrijd. Deze week hebben we haar beter leren kennen. Hoe is ze op haar ontwerp gekomen? Dat lees je hier!

Samen met NSMBL hebben we genoten van de meest fantastische ontwerpen die we wereldwijd van lomografen gekregen hebben. Maar er kan er maar een de echte DIY winnaar zijn: en dat is Valerie van Rooij! We hebben haar bij NSMBL geïnterviewd, waar ze begon aan het design van haar gewonnen camera.

Naam: Valerie van Rooij
Woonplaats: Mariahout, vlakbij Eindhoven
Doorgaanse bezigheid: Ik loop nu stage bij Sandenburg Concept Creation – een bedrijf uit Langbroek, Utrecht. Zij focussen zich op creatieve conceptontwikkeling.

Hoe ben je op de NSMBL je eigen La Sardina wedstrijd terecht gekomen?
Twee vriendinnen tipten mij over het NSMBL x Lomography Expo feestje, en vroegen of ik mee ging. Dat leek me heel leuk, maar toen ik erachter kwam dat het een expo feestje was naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd ben ik meteen begonnen aan mijn design. Want als ik naar dat feestje ga, wil ik wel mee hebben gedaan aan de wedstrijd die erbij hoort!

Ben je bekend met Lomography of is dit helemaal nieuw voor je?
Nou, ik lees NSMBL iedere dag, maar Lomography kende ik nog niet. Dat leerde ik dus via de ontwerpwedstrijd kennen. Mensen in mijn omgeving waren al wel bekend met Lomography, alleen wist ik dat niet van ze. Sommige vrienden blijken ook allerlei camera’s te hebben.

Je hebt dus (nog) geen analoge camera?
Nee, daarom ben ik nu heel blij met mijn La Sardina, mijn eerste analoge camera. Ik ben heel enthousiast geworden over Lomography, door de ontwerpwedstrijd maar ook bijvoorbeeld door die actie met Flo. Die camera had ik ook wel willen winnen.

Welke camera’s zou je nog meer graag willen hebben?
Het effect van de Fisheye camera's vind ik tof, en ook de Diana camera's zijn heel mooi. Als ik deze Sardina camera niet had gewonnen via de NSMBL x Lomography wedstrijd, dan had ik voor kerst een Lomography camera gevraagd!

Credits: mrmaart

Hoe ben je op het ontwerp gekomen?
In het wedstrijdartikel liet ik weten dat ik graag mee wilde doen. Jullie stuurde me de kleurplaat op en toen ik deze had uitgeprint was het duidelijk – ik moest gelijk aan het Chinese gelukskatje denken! Dat komt vooral door de flitser, die net zo’n kattenpootje lijkt. Vanaf dat moment kon ik nergens anders meer aan denken.

Heb je eerste de kleurplaat gecustomized of ben je gelijk voor een 3D ontwerp gegaan?
Omdat ik gelijk het ontwerp op de kleurplaat zag, ben ik direct begonnen met tekenen. Vervolgens heb ik dit aan mijn stagebegeleidster laten zien en die was mega enthousiast. Ik heb haar gevraagd of ik het ontwerp verder uit mocht werken, en dat mocht! Het idee was om het ontwerp in 5 lagen te presenteren, dus dat de camera wel plat is maar toch een bepaalde vorm heeft zodat je hem eruit/eraf kunt halen. Daranaast had mijn stagebegeleidster ook continue ideeën, maar toch ben ik bij mijn eigen ontwerp gebleven.

Credits: mrmaart

Hoelang heb je aan je ontwerp gewerkt?
Ongeveer 40 uur, in één week. Het was heel fijn dat ik er ook op mijn stage aan kon werken, soms wel tot 19h! Thuis heb ik nog het doosje en de flitser gemaakt.

Hoe is het om je ontwerp nu in het echt te gaan maken?
Het feit dat ik bij NSMBL het ontwerp mag loslaten op de echte camera vind ik super leuk. Na de deadline heb ik stiekem alle andere inzendingen al een beetje bekeken en daarop mijn kansen ingeschat. Van alle deelnemers ben ik één van de weinigen die het kleurplaat idee heeft losgelaten. Het maken van de echte camera is tof, maar toch denk ik dat de ontwerpfase het leukste was. Omdat de echte camera nu een vaste vorm heeft waar ik afhankelijk van ben. Daardoor zijn er wat kleine aanpassingen in m’n design nodig – ook omdat ik de camera echt wil kunnen gebruiken natuurlijk!

Heb je al leuke reacties gekregen van mensen om je heen?
Als eerste was mijn stagebegeleidster razend enthousiast. Ze is iemand die meteen begrijpt wat ik bedoel. Ook mijn ouders vonden het leuk en boven alle verwachting begreep mijn vader dat ik de camera goud gespoten wilde hebben. Mijn vriendinnen vroegen de hele tijd of ik foto’s wilde maken van het ontwerpproces.
Toen eenmaal bekend werd dat ik de hoofdprijswinnaar was, kreeg ik heel veel reacties! Zo stuur mijn baas me een persoonlijk mailtje waarin hij liet blijken dat mijn verhaal in hun nieuwsbrief geplaatst gaat worden. Ook mijn opleiding gaat er aandacht aan geven om hun blog, en via Instagram kreeg ik heel veel likes – zelfs uit Amerika!

Wat ga je met de camera doen: foto’s schieten of in een kast zetten? Verkopen? In een museum zetten?
Gebruiken natuurlijk! Daar is hij veel te leuk voor :). In het begin ga ik er zeker heel erg voorzichtig mee zijn. Eigenlijk is het net als een paar nieuwe schoenen: in het begin doe je er heel voorzichtig mee, maar uiteindelijk is dat allemaal niet meer zo belangrijk.

Kom je 21 december naar het openingsfeestje van de NSMBL x Lomography expo?
Jazeker, en ik neem m’n eigen ontworpen La Sardina camera mee!

The Making of…

Valerie heeft donderdag 13 december de hele dag op het kantoor van NSMBL zitten knutselen. Check hier hoe ze stap voor stap haar Maneki Neko La Sardina heeft gemaakt. De foto’s zijn gemaakt door de dames van NSMBL.

Stap 1 – Maak met een scherp mesje of een zaagje een opening in het bijgeleverde plastic frontje, zodat je ’m over de lens kunt schuiven. Beplak het plaatje met goudkleuring papier.

Stap 2 – Knip gele en gouden randjes uit en plak ze op het frontje.

Stap 3 – Print de rode tekens uit op goud papier. Snijd ze uit en plak ze op een stukje geel papier. Plak dit onder de flitser.

Stap 4 – Gebruik knoopjes voor de ogen en strookjes papier om ze een katachtige vorm te geven. Met een perforator maak je makkelijk kleine rondjes van wit papier. Gebruik die als pupillen en als versiering aan de onderkant.

Stap 5 – De laatste stap is voor de snorharen. Je zou je vast kunnen lijmen, maar Valerie kiest ervoor om ze als versiering te gebruiken. Je kunt ze er dus gewoon afhalen! Wel zo praktisch.

Klaar!

Wij zijn supertrots op Valerie en haar geweldige ontwerp. Ze is de terechte winnaar. Wil je haar design in het echt zien? Kom dan vanaf 21 december naar de Lomography Gallery Store Amsterdam. Op de eerste verdieping worden alle ingezonden designs tentoongesteld.

written by anna-lomo on 2012-12-13 #lifestyle #diy #amsterdam #winnaar #la-sardina-diy #nsmbl #nsmbl-je-eigen-la-sardina

More Interesting Articles