Lomography Color Tiger 110 film: Stop een tijger in je camera!

2012-12-12 1

Toen ik mijn allereerste cameraatje, een Kodak pocket B-1 camera terugvond, was ik benieuwd of de hiervoor benodigde 110 filmcassettes nog gemaakt werden. Toevallig had Lomography net haar nieuwe 110 films, de zwart-wit Orca en de kleurennegatief Tiger films uitgebracht! Ik besloot eerst een tijger in mijn camera te stoppen.

Credits: wesco

De Kodak pocket B-1 camera is een zeer simpel 110 cameraatje in de vorm van een zwart blokje, met een grote blauwe ontspanknop, een wieltje om de film door te draaien en een schuifje achterop om de filmcassette te verwisselen. Dat is alles, dus fixed-focus, fixed-diafragma, fixed-sluitertijd! Bovenop kun je nog een staaf met flitslampjes insteken, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.

De Color Tiger 110 film heeft een ISO-waarde van 200 en zou dus geschikt moeten zijn voor zonnige en hooguit licht bewolkte dagen. Vanwege het miniscule negatiefformaat van 13 × 17 mm kun je bovendien niet al te veel scherpte verwachten, zeker niet met een low-end cameraatje als de Kodak pocket B-1. Dus met niet al te hooggespannen verwachtingen ging het cameraatje met de tijger mee in mijn dagelijkse leven.

In volle zon krijg je goed belichte foto’s met slechts hier en daar wat overbelichting.

De volle 110-cassette leverde ik in bij de Kruidvat in de buurt, die alles bij CeWe Color in Duitsland laat ontwikkelen en afdrukken. Dat duurde wat langer dan normaal, maar na ruim twee weken was mijn opdracht dan toch gereed en kon ik de resultaten bewonderen. De foto’s worden afgedrukt op een wat afwijkend 10 × 12,7 cm formaat, een beetje tussen vierkant en rechthoekig in.

Helaas waren de negatieven niet ingescand en op CD meegeleverd zoals bij 35 mm rolletjes, dus moest ik de foto’s zelf nog even inscannen. Wie weet zijn de foto’s nog wel op de ouderwetse analoge manier afgedrukt!

Bij bewolking of schaduw worden de kleuren snel minder en wordt de korrel duidelijk zichtbaar als gevolg van onderbelichting door mijn camera.

De resultaten waren ongeveer zoals verwacht, niet spectaculair, maar ze vielen zeker ook niet tegen. In zonnige omstandigheden krijg je een goede kleurweergave met hier en daar wat overbelichting, in licht bewolkte situaties krijg je de meest uitgebalanceerde belichting. Wordt het wat somberder met meer bewolking, of is het wat later op de middag, dan begint de korrel duidelijk zichtbaar te worden en worden de kleuren wat flets en vaag. Een paar foto’s van een zwaarbewolkte, nog iets schemerige ochtend waren zodanig onderbelicht dat ze niet echt meer om aan te zien waren.

Bij lichte bewolking krijg je de meest uitgebalanceerde belichting.

De beperkte scherpte is net acceptabel voor dit formaat afdrukken, maar kan ook komen door het eenvoudige lensje in mijn Kodak cameraatje. Oude foto’s met dit toestel die ik terugvond waren ook niet al te scherp. Maar mogelijk leveren betere 110 camera’s zoals de Pentax Auto 110 wel scherpere foto’s op.

Echt scherp wordt het nergens, maar dat kun je misschien ook niet verwachten met zo’n eenvoudige camera.

Samenvattend ben ik niet ontevreden over de resultaten van de Color Tiger 110 in mijn eenvoudige Kodak cameraatje. Met aandacht voor de juiste omstandigheden voor een goede belichting zijn er leuke foto’s mee te maken. Maar mede door het gebrek aan mogelijkheden (geen dubbele belichtingen, geen instellingen) krijg je er niet vanzelf ‘lomografische’ foto’s uit. Misschien moet ik ook nog eens de zwart-wit Orca en de redscale Lobster 110 films gaan proberen!

written by wesco on 2012-12-12 #gear #review #color #tiger #110 #lomography #kodak #pocket #requested-post #b-1

One Comment

  1. 4br0k3n3rr0r
    4br0k3n3rr0r ·

    Ik heb mijn Lomography Tiger 110 gebruikt op een vrij zonnige dag en eigenlijk waren ze hartstikke scherp! Er komt nog een review over, want ik heb heel grappige resultaten :)

More Interesting Articles