De Belair onder de loep

2012-12-04

Werken voor Lomography heeft zo zijn voordelen. Af en toe krijg je de mogelijkheid om een demo van een nieuw product te testen. Goh wat vervelend. Voila – de Belair onder de loep.

Credits: lomographybenelux

De gloednieuwe Belair is een een bakbeest zoals kamiraze hem omschreef. Hij is groot, stevig en heeft functies waar een gemiddelde middenformaat camera zoals de Diana of Holga maar van kan dromen.

Zoals de waanzinnige 6 × 12 panorama functie. Dat zijn pas grote foto’s! De eerste keer dat ik de middenformaat rolfilm door moest draaien van 1 naar 3 was gek, zoiets verwacht je niet. En na 6 foto’s heb je de rol vol. Ook dat is bizar. Maar dan heb je wel 6 hele dikke foto’s.

Ook de lichtmeter in deze tank is te gek. We kennen hem allemaal uit onze grote liefde – de Lomo LC-A. Maar deze camera heeft iets wat de LC-A niet (of eigenlijk bijna niet) heeft – een bulb modus. Ja, je kan de lichtmeter van LC-A afplakken met tape waardoor je de lichtmeter fopt en de sluiter alsnog open blijft staan. Maar bij de Belair hoef je niet te kloten met tape. Je zet simpelweg het lichtmeterwieltje op de B en de lichtmeter wordt uitgeschakeld. De sluiter blijft open staan zolang je de ontspanknop naar beneden gedrukt houdt. Wel jammer dat we nergens een kabelontspanner in kunnen draaien…

Dit zijn een paar van mijn eerste Belair foto’s. Onder andere geschoten in de Amsterdam ArenA tijdens een potje voetbal.

6 × 12 panorama

Credits: mrmaart

6 × 6 vierkant

Credits: mrmaart

Ook mijn collega’s van de Lomography Gallery Store Amsterdam hebben een testrolletje volgeschoten. Dit waren hun resultaten:

Credits: lomographybenelux

Nice toch? Nu mijn pros en cons:

Pros

 • De 6 × 12 panoramafunctie is dik. Heel dik.
 • De lichtmeter is precies wat je nodig hebt. Niets meer, niets minder.
 • De camera is stevig en houdt fijn vast. Klinkt misschien wat triest, maar wacht maar tot je hem zelf in je handen hebt gehad. Hij ‘schiet lekker’.
 • De sluiter maakt een echte ‘klik’. Ook dat is tof aan een camera.
 • De hot-shoe voor de flitser is fijn. Lekker flitsen in het donker!
 • Twee verwisselbare lenzen en nieuwe lenzen op komst. Nice!
 • Stevig doordraaisysteem, dat is fijn bij het doordraaien van de film.
 • Handige zoeker die je simpel kan verwisselen met 1 korte draai.
 • Voor een 6 × 12 middenformaat camera met lichtmeter is de Belair goed betaalbaar! En nu helemaal met 15% pre-order korting.

Cons:

 • Ik noemde het al – de camera heeft (nog) geen aansluiting voor een draadontspanner. Jammer voor de lightpainters onder ons.
 • De ringflits past niet echt goed op de camera. Er zijn trucjes, maar handig is anders. Zie deze tipster van lomograaf Nout.
 • Het schroefdraadje voor het statief zit niet in het midden onder de camera, maar aan de zijkant. Bij kleine statiefjes is de stabiliteit dan ver te zoeken.
 • Het bellow-systeem blijft niet altijd goed zitten. Maar dat kan aan de demo liggen die ik heb getest.

Heb jij de Belair al getest? Of besteld? Post een reactie en deel je mening!

written by mrmaart on 2012-12-04 #gear #test #review #arena #belair #ajax #belairx612 #testcase

We’re fizzing with excitement to introduce our latest Kickstarter project: the Lomo’Instant Square. We’re talking about the world’s first analogue camera to produce square-format Instax pictures. It features a 95mm glass lens for super sharp photos, an advanced automatic mode that takes care of exposure, all of Lomography’s signature creative features — and a compact, foldable design. The Lomo’Instant Square has launched on Kickstarter. Come join the fun and back us on Kickstarter now to save up to 35% on the planned retail price, and scoop all sorts of extra treats. Be sure to snatch up the deals before they run out. Be there and be square!

More Interesting Articles