Week 29: Daniël en de DoorgeefLomo

2012-12-10

Daniël Bouw verzorgt de communicatie en organisatie van culturele evenementen en is de negentwintigste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde hij een week lang zijn leven, van rode loper tot bejaardenhuis.

DoorgeefLomograaf #29: Daniël Bouw

Daniël Bouw (1957) verzorgt met zijn eigen bedrijf Deneuve Cultural Projects de communicatie en organisatie van culturele evenementen als de Mondriaanlezing, Madness & Arts en Manifesta. Hij nam de DoorgeefLomo mee naar fotosessies, exposities en premières: “Toen ik op de rode loper van DeLaMar een foto maakte, sprongen er ineens allemaal fotografen uit de rij, omdat ze dachten dat er sterren gearriveerd waren. Dat kreeg ik toch maar mooi voor elkaar met de DoorgeefLomo.”

Even pauzeren op het werk met een lichtexperiment

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Het was echt herfst: grijs en grauw. Dat hielp niet mee, maar gelukkig had ik die week een vol programma. Ik organiseerde een perspreview van een programma-onderdeel van het IDFA, NL Doc Next, met dertig doe-het-zelf-films in een Mini Cinema op het Rembrandtplein. Samen met mijn partner Taco werd ik geïnterviewd voor Het Parool en we gingen zoenend op de foto in het Stedelijk, de plek waar wij ooit onze eerste afspraak hadden. Tot ontzetting van een groep schoolkinderen: zoenende mannen en dan ook nog eens in een museum – welkom in Amsterdam, kinderen. De Parool-fotograaf was zo vriendelijk om ook met de DoorgeefLomo een foto te maken, in de zaal met het prachtige kunstwerk van Sol LeWitt, maar die is jammerlijk mislukt. Verder waren er de opening van het IDFA in Tuschinski, de expositie van bevriend kunstenaar Eli Content in galerie Onrust en bij H&M ging de verkoop van de collectie van Martin Margiela van start, waar Taco en ik zo’n beetje de hele mannencollectie wegkaapten. ’s Ochtends trainen in de sportschool, ’s middags inkopen doen op de Ten Catemarkt en wandelen met hond Robbie, en ’s avonds koken en borrelen met vrienden. Eigenlijk een doorsneeweek.

Daniëls schoonmoeder en vriend Taco

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
De camera brandde in mijn tas, maar ik moest me inhouden en mijn vijf foto’s per dag zorgvuldig plannen. Ik had me voorgenomen om het cameraatje op een statief te zetten en een draadontspanner te gebruiken, maar dat bleek gedoe en uiteindelijk heb ik toch vooral uit de losse pols gefotografeerd. Thuis kreeg ik nou eindelijk eens schoonmoeder Anita leuk op de foto, op het terras van de Stadsschouwburg oefenden Taco en vriendin Ilonka hun entree op de rode loper en daarna fotografeerde ik the real thing bij de première van Hij gelooft in mij voor theater DeLaMar, en in Café De Waag evalueerde ik met Joke de Museumnacht. Samen stonden wij in 2000 aan de wieg van de Museumnacht, nu werken we beiden zelfstandig in de cultuursector en regelmatig praten we elkaar bij over onze werkzaamheden. Zaal 1 van Tuschinski was het decor van de openingsfilm van het IDFA, Wrong Time Wrong Place van John Appel. Ik was er alleen en vond een mooie plaats in het midden van het eerste balkon. Want de koningin kwam niet en dus kon ik daar mooi zitten.

Hond Robbie met een muts op zijn kop

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik probeerde me te concentreren op de visueel interessante momenten, maar slaagde daar moeilijk in – omdat het te donker was of omdat het er niet van kwam. Wat overbleef waren de huiselijke, dagelijkse dingen, zoals man en hond. Ik wilde per se fotograferen in goed licht, bij voorkeur buiten in de zon, maar die was er alleen op spaarzame momenten. Zoals toen ik de foto maakte van Taco met mijn schoonmoeder. Ik zei altijd wel iets raars om een vrolijke of verbaasde blik op te wekken, om zo de standaard-ik-moet-leuk-op-de-foto-blik te vermijden.

Wat voor reacties kreeg je?
Mensen vonden het gek dat ik foto’s maakte met een plastic cameraatje, sommigen noemden het een speelgoedcamera. Dat zijn ze niet van me gewend. Er was veel belangstelling voor de Diana Mini; vooral het doordraaien naar de volgende foto leverde hilariteit op. Mensen vroegen of ze dat ook konden doen, een week lang hun eigen leven fotograferen. Waarop ik antwoordde dat dat natuurlijk altijd kan, zij het niet per se met de DoorgeefLomo.

Ilonka en Taco oefenen hun entree op de rode loper

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Toen mijn man Taco met zijn date Ilonka de rode loper van Theater DeLaMar betraden, bij de première van Hij gelooft in mij, maakte ik een foto van ze. Ineens sprongen er allemaal fotografen uit de rij, omdat ze dachten dat er twee sterren waren gearriveerd. Dat kreeg ik dus maar mooi voor elkaar met de DoorgeefLomo.

Daniël valt met een brede grijns op zijn gezicht van het balkon

Welke van de 7 geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Die van mezelf op het balkon, waarop het lijkt alsof ik met een brede grijns op mijn gezicht naar beneden val. Door de stenen van het huis is de foto enigszins vervreemdend. Het duurde een tijdje voordat ik ontdekte dat dat rode ding tussen mijn benen gewoon mijn eigen schoen is.

Wat ging er mis?
In de sportschool, de voormalige Splash op de Looiersgracht, is ’s ochtends bijna niemand te vinden, dus veel lol valt daar als Lomograaf niet te beleven. Om toch een leuke foto te kunnen maken, gebruikte ik een lange sluitertijd en een draadontspanner. Maar die draadontspanner was niet zo ontspannen en deed de camera juist bewegen, terwijl dat niet de bedoeling was.

Heb je je iets aangetrokken van de 10 Gouden Regels van de Lomografie?
Dat heb ik wel geprobeerd, maar omdat je aan zoveel dingen tegelijk moet denken, van scherpstellen en compositie tot sluitertijd en stilstaan, werden die regels in mijn hoofd al snel een bewogen Lomo-foto. Mijn eigen Gouden Regel was: shoot and pray.

Daniël en Taco door niet goed doordraaien toch samen op de foto

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Het mooie van het concept is dat je niet kan terugkijken en, totdat de foto’s terugkomen van het lab, geen idee hebt hoe ze zijn geworden. Met een digitale camera klik je gewoon tig keer en zit er altijd wel wat tussen. Met een analoge camera kan dat niet, dus moet je zo trefzeker mogelijk fotograferen. Een mooi idee dus, dat nóg mooier zou zijn als de weekbezitter de DoorgeefLomo daadwerkelijk zou mogen doorgeven aan een ander creatief persoon in zijn of haar omgeving, al was het maar om mijn vrienden die het ook zouden willen nog enige hoop te geven…

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Regel met Erwin Krol dat de zon de hele week schijnt. En als Erwin dat weigert, fotografeer dan in godsnaam zoals ik aanvankelijk van plan was: met lange sluitertijd, op statief en met draadontspanner. Spontaniteit is dan ver te zoeken, maar statig en geslaagd zullen je foto’s dan wel zijn. Het was een zwaar genoegen.

Rustmoment: Daniël met hond Robbie

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini en één fotorolletje maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uariachi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Week 17: Fotoacademie-medewerkster Julia Willinge
Week 18: Sander den Baas alias extremely fierce woman Lady Galore
Week 19: Textielontwerper en Lomograaf Sjoerd Ebberink
Week 20: Paul van der Zanden alias Monsieur Plastique
Week 21: Model en fotograaf Ruben van Schalm
Week 22: Acteur en theatermaker Joost Gimbel alias Hoax
Week 23: Lowlands-medewerker Job Kootte
Week 24: Lomography-medewerker Maarten Essenburg
Week 25: Reisjournalist en DoorgeefLomo-bedenker Sander Groen
Week 26: Acteur en spreekstalmeester Thomas de Bres
Week 27: Dansgroep Amsterdam-medewerkster Maaike van den Berg
Week 28: Presentator en acteur Mike Starink
Volgende week: Student en zangtalent Jort Spanjer
Lees ook: De horrorverhalen van de DoorgeefLomo en De k(l)iekjes van de DoorgeefLomo

written by doorgeeflomo on 2012-12-10 #lifestyle #kunst #amsterdam #cultuur #deneuve #doorgeeflomo #diana-mini #week-29 #daniel-bouw

More Interesting Articles