Week 27: Maaike en de DoorgeefLomo

2012-11-26

Maaike van den Berg werkt bij Dansgroep Amsterdam, De Nieuwe Anita en Stichting Homomonument en is de zevenentwintigste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde ze een week lang haar leven, van thuis voor de buis tot Kutfeest.

DoorgeefLomograaf #27: Maaike van den Berg

Maaike van den Berg (1985) is bureaumedewerker bij Dansgroep Amsterdam, staat achter de bar van cultureel café De Nieuwe Anita en organiseert evenementen op het Homomonument. In de week dat de eerste editie van haar KUTfeest een groot succes werd, was ze de zevenentwintigste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Best kut dat alle foto’s van het KUTfeest mislukt zijn. Hoewel dat ook wel weer ironisch is.”

Repetitie in de studio van Dansgroep Amsterdam

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Het was een bomvolle week met allemaal leuke en verschillende dingen: pornobuttons produceren in club Nyx, een feestje met collega’s, de voorbereidingen voor het KUTfeest, mijn eerste eigen feest in De Nieuwe Anita, het feest zelf, een vergadering met de Stichting Homomonument, werken bij Katie’s Cozy Crafts Corner en afgesproken met vriendinnen. En o ja, tussendoor ook nog gewoon fulltime gewerkt bij Dansgroep Amsterdam.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Ik had de camera steeds in mijn tas zitten, hij ging overal mee naartoe. Ook thuis en op mijn werk lag hij steeds binnen handbereik.

Het Schip, Maaikes favoriete Amsterdamse gebouw

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik probeerde zoveel mogelijk foto’s te ‘regisseren’, zodat ik meer kans van slagen zou hebben. Helaas heeft dat niet goed uitgepakt, want de meeste foto’s zijn mislukt, terwijl ik verwachte dat ze toch echt wél zouden lukken. Ik had niet echt een vooropgezet plan, maar hoopte dat ik een beeld zou kunnen geven van wat ik zoal in een week doe. En ik wilde een paar foto’s van de stad maken om mijn liefde voor Amsterdam te laten zien.

Even gedag zeggen tegen fietsenmaakster Toa

Wat voor reacties kreeg je?
Ik vond het leuk om te merken dat veel mensen het project kennen. Zij reageerden allemaal erg enthousiast. Mensen die de DoorgeefLomo zelf ook een week in hun bezit hadden gehad, waren er erg over te spreken en gaven me tips. En de mensen die het nog niet kenden, vonden het een leuk cameraatje en waren erg benieuwd hoe de foto’s zouden worden.

Wat is je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Ik wilde een remake maken van een foto die eerder met de DoorgeefLomo gemaakt was. Mijn huisgenoot Jasper Groen maakte in week 9 een foto van zijn man John onder de douche. Het leek mij leuk om een vrouwelijke versie van die foto te ensceneren, in precies dezelfde douche. Helaas is het niet uit de verf gekomen, want de foto is mislukt. Toch was het een memorabel moment, want het plan was leuk en we hadden veel lol met de voorbereidingen en het maken van de foto.

Maaike thuis voor de buis met thee en pepernoten

Welke van de 7 geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
De foto van mijzelf, waarop ik met een kopje thee thuis zit. Waarom? Omdat dat zelden voorkomt, haha.

Wat ging er mis?
Behoorlijk veel! Dat kwam onder meer door het slechte weer, het was de hele week bewolkt en regenachtig, waardoor ik veel foto’s ’s avonds en binnen heb gemaakt. Achteraf bezien had ik toch beter op de instellingen moeten letten, dan waren er ongetwijfeld veel meer foto’s gelukt. Best kut dat ook de foto’s van het KUTfeest allemaal mislukt zijn, hoewel dat ook wel weer ironisch is. Maar het was leuk om te doen. De dingen die ik zag of meemaakte, beleefde ik heel anders, omdat ik steeds dacht: ‘Is dit leuk voor de DoorgeefLomo?’

Namiddag op de Singel en nachtelijk verkeer bij CS

Heb je je iets aangetrokken van de 10 Gouden Regels van de Lomografie?
Ik heb ze doorgelezen en vooral de laatste onthouden: ‘Vergeet deze regels’.

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Elke week een inkijkje krijgen in het leven van een andere creatieve Amsterdammer, dat is een geweldig idee! En om dat te doen met een simpel plastic cameraatje, fotograferen met een handicap dus, is superorigineel en grappig.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Als je ergens binnen een foto wil maken: bepaal zelf de sluitertijd. Dan zullen er heel wat meer foto’s lukken dan bij mij.

Katie’s Cozy Crafts Corner in De Nieuwe Anita

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini en één fotorolletje maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uariachi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Week 17: Fotoacademie-medewerkster Julia Willinge
Week 18: Sander den Baas alias extremely fierce woman Lady Galore
Week 19: Textielontwerper en Lomograaf Sjoerd Ebberink
Week 20: Paul van der Zanden alias Monsieur Plastique
Week 21: Model en fotograaf Ruben van Schalm
Week 22: Acteur en theatermaker Joost Gimbel alias Hoax
Week 23: Lowlands-medewerker Job Kootte
Week 24: Lomography-medewerker Maarten Essenburg
Week 25: Reisjournalist en DoorgeefLomo-bedenker Sander Groen
Week 26: Acteur en spreekstalmeester Thomas de Bres
Volgende week: Presentator en acteur Mike Starink
Lees ook: De horrorverhalen van de DoorgeefLomo en De k(l)iekjes van de DoorgeefLomo

written by doorgeeflomo on 2012-11-26 #lifestyle #amsterdam #doorgeeflomo #week-27 #maaike-van-den-berg #dansgroep-amsterdam #de-nieuwe-anita #homomonument

More Interesting Articles