Bij oooooons in de Jordaaaaaaaan

2012-11-14

Elke keer als ik naar de Lomography Gallery Store fiets in Amsterdam kom ik er langs. Het meest officieuze plein van Amsterdam; Het Johnny Jordaanplein. Tijd voor een beter kijkje naar een stukje Amsterdamse (muziek) geschiedenis!

Johnny Jordaan

Aan de kop van de Elandsgracht, vlakbij de Lomography Gallery Store in Amsterdam zit een fantastisch pleintje. Officieel heet het plein ‘Elandsgracht’ maar op het moment dat in 1991 het beeld van Johnny Jordaan werd onthuld is het plein door Amsterdammers omgedoopt tot het ‘Johnny Jordaanplein’.

Beelden op het ‘Johnny Jordaanplein’.

Wie is die kerel dan? Zullen sommige mensen (die onder een steen wonen) dan vragen. Nou, Johnny Jordaan is een van de meest bekende Amsterdamse volkszangers. Samen met Tante Leen, Manke Nelis, Jan en Mien en Johnny Meyer is hij verantwoordelijk voor die heerlijke inhakers die je in menig bruine kroeg hoort.

Voor iedereen die geen idee heeft over wie ik het heb hier een guitige robbertje muziek:

✘ Youtube: http://youtube.com/watch?v=jMHpBHhePIM<figcaption>Medley van Johnny Jordaan en Tante Leen</figcaption>

Ik ben geen fan van deze muziek, maar het brengt wel enorm veel nostalgische gevoelens bij me naar boven. Als Amsterdamse (inclusief die lekkere knauwende Jordanese tongval) ben ik opgegroeid in bruine kroegjes (mijn vader was kastelein) en als ik deze muziek hoor moet ik weer terug denken aan spelen met de lego onder de eikenhouten tafeltjes die voorzien waren van een Perzisch tapijtje…

En als je dan toch bij de Lomography Gallery Store bent, dan kun je net zo goed even doorlopen naar dit lieve kleine pleintje. Naast de beelden vind je er ook leuke winkeltjes en heerlijke restaurantjes. Aanradertje!

written by pretletterp on 2012-11-14 #places #music #redscale #street-photography #location #nl #amsterdam #gallery-store #netherlands #nederlands #johnny #centrum #amsterdams #nld #jordaan #art-and-culture #urban-avonturen #elandsgracht #levenslied #sjonnie #tante-leen #jan-en-mien #manke-nelis #inhaken #holadijee

More Interesting Articles