Lightpainting tijdens de LomoRoadShow in het Klokgebouw

2012-10-17 1

Na Utrecht, Den Haag, Ameland, Gent en Groningen was Eindhoven de volgende stop van de LomoRoadShow! Vrijdag 12 oktober was het Klokgebouw in de lichtstad van ons. We blikken terug op een bijzondere analoge middag.

Joeri spacend tussen zijn eigen lichtcreaties.

Om 10:00h verzamelden mrmaart, miss_madri, anna-lomo en joers – de Amsterdamse delegatie van de LomoRoadShow CREW – zich bij de Lomography Gallery Store Amsterdam voor een laatste blik op het draaiboek, een espresso of twee en een auto-inlaad-actie met LomoRoadShow gear: 6 monopods, check. 40 Diana camera’s, check. Ledlampjes en sterretjes, check. 50 fotorolletjes, check.

Lomografen kamiraze, fritssi en counterintelligence counterintelligence haakten in Eindhoven aan. Niels a.k.a. kamiraze in het bijzonder, want deze ervaringsdeskundige gaf het programma een extra dimensie door middel van foto’s, verhalen en uitleg over het fenomeen lightpainting.

Maar eerst even wat over de mooie locatie waar de LomoRoadShow zijn kamp op sloeg: het Klokgebouw. Vroeger onderdeel van het epicentrum van Eindhoven’s trots Philips. Nu nog steeds een behoorlijke binnenkomer als je het NS station Beukenlaan uitstapt. Helemaal boven zit de Torenkamer, die we mochten gebruiken als kick off locatie.

Bij het klaarzetten van de Diana F+ camera’s en attributen (o.a. vingerlampjes in verschillende kleuren), kwamen de eerste deelnemers al binnen wandelen. Even na 14:00h gingen we met een volle bak van ruim 40 enthousiaste lomografen van start.

Na een spoedcursusje ”What the hell is Lomography” en natuurlijk de “Diana F+ workshop”, was het podium even voor onze meegereisde lomografen. Aan de hand van vier slides lieten joers, kamiraze, fritssi en counterintelligence counterintelligence hun
beste en slechtste foto zien en vertelden ze de groep wat zij zo fantastisch aan Lomography vinden.

kamiraze sloeg met één van zijn foto’ s direct een brug naar waar het allemaal om draaide die middag – het schilderen met licht. Maar lightpainting, wat is dat nou eigenlijk? Simpel gezegd: een lange, heel lange sluitertijd, een donkere omgeving, een flinke dosis creativiteit en natuurlijk: licht! Aanstekers, glowsticks, vuur, sterren, de maan, alles kan. Houd de sluiter van je camera open en het tekenen kan beginnen! Een tip van de ervaren lightpainter kamiraze: neem de tijd. Haast je niet. De sluiter staat open zolang jij dat wilt.

Groepsfoto!

Al die verhalen zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar waar was de action? Na het stukje theorie was het hoog tijd om de nieuwe kennis eens uitgebreid te testen. 20 koppels, gewapend met een Diana, statief en twee stuks 100 iso kleurenfilm liepen gestaag zeven etages naar beneden, om uiteindelijk uit te komen bij de enorme hallen beneden in het klokgebouw. Een aan- en afladen van vrachtwagens, podiumlichten en speakers in een enorme reeks hallen: even was het onduidelijk waar we precies moesten zijn. Gelukkig gingen de lichten snel uit en was er slechts duisternis met hier en daar een noodlampje. Het lightpainten kon beginnen!

Dat lieten onze deelnemers zich geen twee keer zeggen: er werd op lost gedanst, gezwaaid, vuurwerk afgestoken, geschreven in letters – niets was te gek. Eén van de deelnemers had zelfs rookbommen meegenomen! Een lekker chaotisch tafereel ontplooide zich met lichtflitsen in alle uithoeken van de hal.

Lightpainten in de grote hallen van het Klokgebouw

Zelf experimenteren met lightpainten is al een avontuur op zich, maar wij vonden het leuk om er een extra speldimensie aan toe te voegen. Voor de lol, maar vooral ook ter inspiratie. Met deze 3 opdrachten in het achterhoofd hebben de deelnemers verschillende kunstwerken getekend.

  1. Schrijf je naam
  2. Teken iets met muziek
  3. Teken je hobby of passie
  4. Bonusopdracht: Teken iets waar LOMOLOVE in terug komt.

Na een grondige selectie van alle beelden is dit de winnaar geworden:

Mark & Hub

Bij deze foto hebben de heren de sluiter van hun Diana camera minuten lang open laten staan. In het pikkedonker zijn ze een grote notenbalk gaan tekenen en de noten stuk voor stuk er in geplaatst. Je ziet aan de foto dat ze geduldig te werk zijn gegaan en dat vinden wij heel tof. Daarom de terechte winnaars van de 15 piggies!

Naast de winnende foto willen we nog een aantal andere briljante tekeningen delen. Omdat ze gewoon waanzinnig mooi zijn geworden.

Een paar foto’s van Frank + Anke:

Een foto van Iris + Tanja:

Een foto van Jeroen + Katja:

Een paar foto’s van Lana:

Nog een aantal andere foto’s van Mark en Hub:

Een paar foto’s van Maurice + Suzan:

Een foto van Sarah:

Een paar foto’s van Senne:

Twee foto’s van Sharan:

Met sluitertijden van 5 minuten of langer vloog de tijd voorbij, en tegen vijf uur moesten we helaas al weer naar boven om de camera’s in te leeren en om nog even na te praten. De spannendste moment was aan het einde van de dag aangebroken – het wachten op de foto’s uit het LomoLab. Wij vonden een enorm geslaagde dag en hopen dat alle deelnemers genoten hebben. Rest ons niks meer dan te zeggen: Eindhoven, we will be back! Datzelfde geldt voor de LomoRoadShow – die zal zich voortzetten. De geruchten gaan dat Antwerpen in december de volgende stop zal zijn, ben je er dan bij?

Strijp

…oja, we hebben stiekem nog even een laatste snapshot van het mooie uitzicht vanaf de Torenkamer gemaakt, voordat we voldaan weer richting Amsterdam koersten. Het terrein rondom het Klokgebouw is te mooi om links te laten liggen. Schiet een rolletje (of twee) vol op dit waanzinnige voormalige industrieterrein: je zal er geen spijt van krijgen.

Of nog beter, schrijf een Lomo Locatie en hengel meteen wat van die heerlijke Piggies binnen. Waar wacht je nog op?

written by mrmaart on 2012-10-17 #news #lightpainting #nederland #dutch #eindhoven #lomoroadshow #klokgebouw #philips #strijp #klokkentoren

One Comment

  1. mrmaart
    mrmaart ·

    dit was de leukste en beste LomoRoadShow van 2012, al zeg ik het zelf :)

More Interesting Articles