Week 20: Paul en de DoorgeefLomo

2012-10-01

Paul van der Zanden alias Monsieur Plastique is dj, performer, party-organisator en de twintigste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde hij een week lang zijn leven, van maquillage tot Milkshake.

Paul van der Zanden alias Monsieur Plastique, DoorgeefLomograaf #20

Paul van der Zanden (1988) alias Monsier Plastique is de enfant terrible van het Amsterdamse uitgaansleven en de twintigste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Soms was ik meer aan het regisseren dan aan het registreren, maar vaak ging dat ook prima samen, zoals op Milkshake. Ik gil in de microfooon: ‘Ik wil tieten zien!’ en hop, het hele publiek gooit de handjes in de lucht en ik klik een vrolijk fotootje weg.”

“Ik wil tieten zien!” roept Paul en het publiek gooit de handjes in de lucht

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Het was een bizarre week. Eerst tijdens de Amsterdam Fashion Week de show van Bas Kosters lopen, vervolgens draaien op de afterparty van Jan Boelo, de volgende dag door naar Extrema Outdoor om het Rauw-podium te hosten, terug naar Amsterdam en draaien voor Kinky Salon en toen het tweejarig bestaan van The House of Rising, waar ik werk. De volgende ochtend met de hele crew naar Parijs voor een kleine tatoeage en bij terugkomst heb ik twee dagen vrijaf genomen. Ik heb de week afgesloten met Milkshake Festival op het Supertoys-podium. Al met al hysterisch, maar fantastisch. Ik ben heel erg vereerd dat ik dat allemaal mag meemaken.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal waar ik ging! Ik had hem altijd bij me in mijn tas. Het gebeurt me namelijk vaak genoeg dat ik plotseling, zonder het zelf gepland te hebben, in een bizarre situatie beland. Dan zal je maar net die camera niet bij je hebben. Ik heb hem zelfs mee naar bed genomen – maar die foto is mislukt, haha.

In de maquillage voor het volgende feestje

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Het is moeilijk; toffe dingen zijn alweer voorbij voordat je het cameraatje uit je tas hebt kunnen halen. Moet je hem ook nog eens instellen en goed positioneren en dan ben je vaak alweer minuten verder en is het moment voorbij. Je wilt niet zomaar je rolletje vol schieten met verloren kansen. Daarom bedacht ik van tevoren wat mooie momenten zouden kunnen zijn. Soms ben je meer aan het regisseren dan aan het registreren. Maar vaak ging dat prima samen. Bijvoorbeeld bij Milkshake: ik heb die microfoon in m’n handen, gil een keer: “Ik wil tieten zien!” en hop, dat hele publiek gooit de handjes in de lucht en ik klik een vrolijk fotootje weg.

HEisA Jynx en Kitty Pourquoi op Milkshake Festival

Wat voor reacties kreeg je van mensen?
Niet echt bijzondere reacties. Mensen zien mij wel vaker dingen doen waarvan ze denken: “Waar de fuck is hij nou weer mee bezig?” Dan laten ze me vaak maar gewoon mijn ding doen, haha. Veel mensen begrepen ook al dat het voor dit project was, het is best bekend.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Alle dagen behalve de dagen dat ik in bed lag met een kater waar een normaal mens aan zou overlijden. Maar ik denk dat het tripje naar Parijs met mijn werk toch wel het leukst was. En wederom, ook die foto’s zijn niet gelukt, FML.

Backstage bij het Supertoys-podium op Milkshake Festival

Welke van de 7 geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Ik denk dat ik de backstage-foto het leukst vind. Die geeft goed weer hoe een groot deel van mijn leven is; zoveel creatievelingen waar ik mee samenwerk, die ook mijn vrienden zijn geworden en van wie ik zoveel inspiratie krijg. En op de achtergrond alle partygangers die er iedere keer een feest van maken om aan het werk te mogen zijn.

Wat ging er mis?
Ik dacht dat het allemaal wel prima ging en dat ik het ene na het andere pareltje schoot. Achteraf, toen de foto’s terugkwamen uit het lab, bleek dat ik in het begin toch niet goed genoeg had nagedacht over de instellingen. Misschien kwam dat voornamelijk door alle borrels die er in mijn systeem zaten en ik zelf niet eens meer lekker kon focussen, haha.

Goeie vrienden en best friends op Milkshake Festival

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de Lomografie?
Jazeker. Het is toch wel zo dat sommige dingen gewoon beter werken dan andere, die tips zijn er niet voor niks. Natuurlijk probeer ik mijn eigen draai te geven aan hoe ik de foto’s neem, maar het is slim om wel acht te slaan op deze regels.

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Ik vind het een leuk initiatief. Het is grappig om te zien de levens van anderen er totaal anders uitzien dan dat van jezelf. Het is een soort toegestaan voyeurisme, zij het selectief, want je bepaalt zelf wat je laat zien. Ook is het verschil in stijl van fotografie soms opvallend. En ik ben regelmatig verbaasd over foto’s, omdat ik dat nooit achter diegene had gezocht. Erg tof!

Kleding terugbrengen na de Amsterdam Fashion Week

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Niet denken dat toffe dingen vanzelf gebeuren. Klim maar in een boom, maak stiekem een foto van iemand in het toilethokje naast je of onderneem iets wat je nooit hebt gedurfd. Maar vergeet ook niet dat de leukste dingen soms in het allerkleinste schuilen: een oud mannetje dat glimlachend in de zon zit of een vogeltje met een peuk in z’n bek. Het gaat er vooral om dat je goed om je heen kijkt.

Pauls mentor Joost van Bellen en zijn inspiratrix Jodie Harsh

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Week 17: Fotoacademie-medewerkster Julia Willinge
Week 18: Sander den Baas alias extremely fierce woman Lady Galore
Week 19: Textielontwerper en Lomograaf Sjoerd Ebberink
Volgende week: Fotograaf en model Ruben van Schalm
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo

written by doorgeeflomo on 2012-10-01 #lifestyle #amsterdam #doorgeeflomo #week-20 #paul-van-der-zanden #monsieur-plastique

More Interesting Articles