Het LC-Wide avontuur van Lilian

2012-11-05

Professioneel fotograaf Lilian van Rooij raakte bij BNN in aanraking met Lomography. Van het één kwam het ander en nu is ze officieel Lomo Amigo geworden. Met de Lomo LC-Wide in de aanslag heeft ze twee bijzondere series gemaakt.

Vertel de community een beetje over jezelf. Wat doe je in je vrije tijd en verdien je daar ook je brood mee?
Mijn naam is Lilian en ik ben zelfstandig fotograaf. Meestal maak ik portretten voor bedrijven, omroepen en tijdschriften, maar dat hangt eigenlijk altijd af van de klus die krijg. Bij mijn fotowerk probeer ik altijd zoveel mogelijk met kleuren te matchen en de foto te maken van een specifieke plek die bij de geportretteerde past. De achtergrond probeer ik dan te combineren met de persoon.

Ben je al lang een lomograaf (of is dit helemaal nieuw voor je)? 
Tien jaar geleden ben ik op vakantie geweest naar Ljubljana en daar stuitte ik op grote panelen in de stad met teksten erop van Don’t Think, Just Shoot – panelen van Lomography. Die inspireerden me direct. Daarna hoorde ik er wel eens iets over op school van docenten en studenten, maar ik heb nog nooit een camera’tje gekocht. Tot vorig jaar, toen ik uitgenodigd werd bij BNN voor een interview over lomografie. Speciaal voor dat gesprek heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met plastic camera’tjes en xpro fotografie. Maar eigenlijk ben ik gewoon nog een beginner.

Video bevat geen geluid helaas!

Hoe ziet een normale dag in het leven Lilian eruit?
De dag begint eigenlijk altijd met opstaan en mijn mails checken. Kijken wat het plan van de dag is en waar ik precies naartoe moet. Dan pak ik mijn tas in met lenzen en lampen en laad ik nog wat batterijtjes op. Vervolgens ga ik naar de locatie waar ik moet fotograferen – vandaag naar OBA – en zorg ik dat ik ruim op tijd ben. Ik check de locatie en schiet wat testjes op mezelf met de zelfontspanner. Soms krijg ik dan gekke opmerkingen van omstanders zoals “Wat doe jij nou?”. Maar hiermee zorg ik wel dat alles goed staat en ik direct kan beginnen. De mensen waar ik mee werk hebben vaak weinig tijd, en door mezelf goed voor te bereiden stel ik ze direct op hun gemak. Na de shoot ga ik naar huis, en bewerk en selecteer ik de foto’s.

Dat doe je vijf dagen per week?
Nee, gemiddeld 3 dagen per week. De andere dagen doe ik andere dingen zoals vrij werk en exposities. Om daar aan toe te komen maak ik daar ook afspraken voor – net als met dit Lomo Amigo project. Voor mijn vrije werk (documentaire portretseries) kies ik onderwerpen en technieken waarmee ik mezelf blijf inspireren. Het is soms zelfs voor mij een reden om betaalde klussen te laten schieten. Op zijn tijd moet je gewoon iets nieuws doen, want anders heb je de kans dat je op de automatische piloot gaat fotograferen en ontwikkel je jezelf niet meer. Dat werkt absoluut niet in een creatief vak, vrij werk is voor mij dus geen luxe maar noodzaak.

Credits: lilianvanrooij

Je maakt geweldige snapshots! Hoe doe je dat en wil je dit geheim met ons delen?
Ik werd door de uitkomsten van de lomo-foto’s steeds erg verrast. Soms ook wel eens in negatieve zin hoor, dat een foto waar je veel van verwacht per ongeluk dubbel is gegaan over een andere foto. Maar er waren juist ook hele grappige foto’s waarbij je verrast wordt in postieve zin. Aan het begin heb ik de techniek helemaal losgelaten en vielen de foto’s me ietsjes tegen. Daarna ben ik op pad gegaan met met een statief en een gericht plan, om met name de slagingskansen van de nachtfoto’s te verhogen. Dat pakte goed uit. De kleuren van de foto’s verrasten me ook erg. Ze knallen er lekker uit!

Waar zouden wij jou van kunnen kennen?
Misschien het Volkskrant Magazine waar ik drie keer in heb gestaan met een beeldreportage. Ook heb ik in 2008 een Photo Academy Award gewonnen. Verder staan mijn foto’s regelmatig foto’s in tv gidsen en kranten.

Hoe vond je het om met de Lomo LC-Wide te fotograferen en wat vonden je vrienden en fans van je analoge camera en foto’s?
Veel van mijn vrienden waren heel enthousiast en geinspireerd door de sfeer en het idee van Lomografie. Veel meer dan ik verwacht had. Na het interview op BNN is een vriendin zelfs direct op zolder naar oude camera’tjes gaan zoeken. Collega’s waren wat sceptischer, en dat was ik eerst eerlijk gezegd ook enigszins. Maar als je de Lomo’s inzet waar ze goed in zijn en niet wilt vergelijken met de gelikte Canon/Nikon camera’s is het een hele leuke toevoeging aan het fotografie-assortiment. Het mogen lenen van de LC-Wide en de colorsplash flitser voelde echt alsof ik een verjaardagspakketje meekreeg.

Credits: lilianvanrooij

Wat was je raarste, grappigste, of gewoon tofste fotografische/lomografische ervaring tijdens het fotograferen van deze serie?
De eerste avond voor de nacht fotoshoot, draaide het rolletje niet door. Maar ik lette er toen helemaal niet op want de sessie was te briljant. Aan het einde van de avond stond de teller op 39 vroegen we ons af of dat überhaupt wel kan op een rol van 36 opnames. Nee, de rol bleek helemaal niet goed geladen te zijn. Dikke domper, maar omdat we te graag deze shoot wilden doen, hebben we hem later opnieuw uitgevoerd. Met een goed geladen rolletje gelukkig. De foto’s zijn alsnog geweldig geworden.

Credits: lilianvanrooij

Als je moest kiezen, wat is dan je favoriete foto van de selectie en waarom?
Eigenlijk heb ik van elke serie die ik heb geschoten wel een favoriet:

Een foto van een parkeergarage in Utrecht. Eigenlijk een heel lelijk ding, maar het leuke is dat het met een mooi laagstaand winter zonnetje, een redscale filmpje en een subtiele dubbelopname en natuurlijk gezien door de LC-Wide toch ineens een warm en vrolijk beeld is geworden.

Credits: lilianvanrooij

Een foto genomen met statief op de Keulsekade in Utrecht. De rood witte buis vind ik net een zuurstok; het industrieterrein krijgt door deze avond belichting en de felle kleuren van de lomo filmpjes iets pretpark achtigs. Dat had ik niet verwacht, want het wat vrij donker op dat moment en we wilden spannende nachtfoto’s maken. Maar volgens mij maken de Lomo-camera’s de wereld een stukje vrolijker en blijer, dus ik heb me positief moeten laten verrassen door deze uitkomst. Met mijn normale apparatuur gebeurt me dat nooit op deze manier, dan weet ik precies wat ik kan verwachten. Dat is voor opdrachtfotografie natuurlijk erg handig en belangrijk. In deze experimenteerfase vond ik het juist leuk dat er zoiets uitkwam.

Credits: lilianvanrooij

En om deze foto moest ik het hardste lachen!

Credits: lilianvanrooij

Als je foto selectie een soundtrack moest krijgen, wat zou dat dan zijn?
Mijn vriend maakt elektronische muziek die perfect bij mijn industriële foto’s passen. De sfeer van die beelden matchen met zijn muziek. Het is donkere muziek met elektronische beats: Darkscapes van One Man Orchestra | Werner Urban. Deze plaat komt 13 november uit. Mijn Lomography foto is gebruikt voor de albumhoes!

Wat staat er nog meer op je agenda voor de komende maanden? Is er nog iets waar je graag naar uitkijkt wat je met ons zou willen delen?
Op dit moment ben ik bezig met een boek over mensen met een interessante toekomstvisie. Zoals ruimtevaarder Wubbo Ockels, bankdirecteur Matthijs Biermans, advocaten, wetenschappers etc. Stuk voor stuk mensen die op hun vakgebied net even anders denken dan de rest. Daarnaast ben ik net terug van een street-art beurs in Berlijn – de Stroke Urban Art Fair – waar ik filmpjes heb tentoongesteld.

Wat is je advies voor toekomstige Lomo LC-Wide fotografen?
Probeer geen klein kadertje te maken met deze camera. Uiteindelijk komt er altijd meer op de foto dan je vooraf denkt of hoopt. Denk in grote patronen en laat composities of kaders los. De meeste foto’s die ik bij zonsondergang heb gemaakt, waren goed gelukt door het mooie licht. Probeer ook eens recht in de zon te schieten!

Credits: lilianvanrooij

Kan je tot slot nog iets vertellen over de twee series die je hebt geschoten?
De eerste paar rollen heb ik voornamelijk random geschoten. Thuis, bij vrienden of onderweg. Puur om de camera te leren kennen en te kijken wat hij zou doen. De tweede serie beelden waren veel
bewuster geschoten. Ik wilde altijd al industriële locaties vast leggen omdat die wereld normaal gesproken heel hard is, maar met bepaalde lichtinval toch heel kleurrijk en inspirerend kan zijn. De Lomo LC-Wide was perfect voor deze serie. Niet te strak en toch veelzeggende foto’s. Ze waren nooit zo geworden met een digitale camera en dat vind ik het allerleukste.

Credits: lilianvanrooij

Lomo Amigo Lilian heeft haar series geschoten met de Lomo LC-Wide. De Lomo LC-Wide is uitgerust met de nieuw ontwikkelde 17mm Minigon Ultra-Wide Angle lens. Schiet opvallende kleuren, verbazingwekkende verzadiging, enorme contrasten – de Lomo LC-Wide heeft het allemaal. Bovendien is deze camera erg veelzijdig: je hebt keuze uit maar liefst drie beeldformaten. Met de LC-Wide, nu verkrijgbaar in onze Shop, zal je fotografische ervaring nooit meer hetzelfde zijn.

written by mrmaart on 2012-11-05 #videos #people #lomo-amigo #lomoamigo #lc-wide #bnn #lilian-van-rooij

More Interesting Articles