Fotoalbums in FOAM

2012-09-26 3

In het digitale tijdperk verdwijnen de ouderwetse albums en maken ze ruimte voor virtuele versies. Maar waar blijven al die oude albums dan? Erik Kessels weet er wel raad mee! Tot 14 oktober 2012 kun je het resultaat zien in FOAM.

Untitled © Anonymous – uit de collectie ‘Album Beauty’ van Erik Kessels

Als kind zat ik graag bij mijn oma op schoot te bladeren door oude boekjes met plaatjes die afgedekt werden door doorzichtig papier met spinnenwebben er op gedrukt. Het meest onder de indruk was ik van foto’s waarop mijn moeder soms net zo jong leek als ik! Al snel leerde ik dat fotoalbums in mijn familie een must zijn. Ook bij mijn ouders staat de kast vol met verzamelingen van vakantiekiekjes en dagelijkse foto’s. En bij mij thuis? Yup, ook ik ben schuldig. Ik plak nog steeds de beste foto’s in. Maak albums aan de hand van thema’s en schrijf met sierlijke letters naast de kiekjes wie er op staan en wanneer het was.

Untitled © Anonymous – uit de collectie ‘Album Beauty’ van Erik Kessels

Toch verdwijnen fotoalbums tegenwoordig uit de huiskamers en Erik Kessels, verzamelaar van alledaagse fotografie, is dol op deze zaken. Hij gaat bewust op zoek naar de alledaagse verhalen van amateurfotografen en heeft voor zijn verzameling aan fotoalbums heel wat weekeinden doorgebracht op rommelmarkten en in uitdragerijen. Juist de imperfectie aan de foto’s in de albums is hem dierbaar. De ietwat bewogen verjaardagsfoto’s, een dubbele belichting die per ongeluk gemaakt is, of de niet zo heel sexy, maar wel zo bedoelde serie polaroids van een vrouw uit de jaren ’70.

Untitled © Anonymous – uit de collectie ‘Album Beauty’ van Erik Kessels

In de expositie ‘Album Beauty’ zie je enorm veel verschillende foto’s en fotoalbums. Stapels liggen er ter inzage en aan de muren prijken prachtige statige portretten van jongens die het leger in gingen naast foto’s van poedels met bloemenkransen om.

Untitled © Anonymous – uit de collectie ‘Album Beauty’ van Erik Kessels

Voor mij is ‘Album Beauty’ een ode aan de ‘gewone’ foto. Aan het vastleggen van herinneringen voor later en aan de dagen dat ik bij mijn oma op schoot zat om te kijken naar hoe alles vroeger was. Ook gaf het me hoop. Stel dat ik over een jaar of zestig er niet meer ben, dan hoop ik dat er een figuur als Erik Kessels langs komt die mijn zorgvuldig ingeplakte kiekjes ook kan waarderen.

‘Album Beauty’ van Erik Kessels is nog tot 14 oktober 2012 te zien.

FOAM
Keizersgracht 609
1017DS Amsterdam
+31(0)20 5516500
www.foam.org

written by pretletterp on 2012-09-26 #places #art #black-and-white #kunst #foam #expo #analogue-photography #location #nl #portraits #amsterdam #netherlands #nederland #dutch #holland #news #analogue-cameras #exhibitions #coverage #cultuur #tributes #fotoalbum #nld #hollands #city-guides #foto-s #art-and-culture #urban-avonturen #photobooks #35mm-films #120-films #gloriedagen #oude-troep #erik-kessels #kessels #plakboek #album-beauty

We’re fizzing with excitement to introduce our latest Kickstarter project: the Lomo’Instant Square. We’re talking about the world’s first analogue camera to produce square-format Instax pictures. It features a 95mm glass lens for super sharp photos, an advanced automatic mode that takes care of exposure, all of Lomography’s signature creative features — and a compact, foldable design. The Lomo’Instant Square has launched on Kickstarter. Come join the fun and back us on Kickstarter now to save up to 35% on the planned retail price, and scoop all sorts of extra treats. Be sure to snatch up the deals before they run out. Be there and be square!

3 Comments

 1. mrmaart
  mrmaart ·

  peet! wil je deze misschien vertalen naar het engels? :)

 2. pretletterp
  pretletterp ·

  @mrmaart: I'm on it! Inzenden via jou of via de internationale site?

 3. mrmaart
  mrmaart ·

  stuur maar naar direct naar de .com peopletjes

More Interesting Articles