Week 19: Sjoerd en de DoorgeefLomo

2012-09-24

Sjoerd Ebberink is net afgestudeerd aan de Design Academy en ontwerpt textiel voor interieur en mode. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde hij een week lang zijn leven, van zijn nieuwe huis in Amsterdam tot het Belgische popfestival Dour.

Sjoerd Ebberink, DoorgeefLomograaf #19

Sjoerd Ebberink (1986) is net afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, vers verhuisd naar de hoofdstad, ontwerpt textiel en andere materialen voor interieur en mode en is de negentiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Luister vooral naar niemand die je tips wil geven en zoek het zelf uit – ook al heb je maar één rolletje.”

Presentatrice van OUTTV met de seksgoeroe van Dour

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Ik was net klaar met het in elkaar lussen van het laatste kledingstuk voor de modeshow van een vriend, toen ik het cameraatje op ging halen. Met mijn nieuwe vriendje voor een week en een jurkje waar vier dagen handwerk in zat, stond ik even later in de Apollohal waar de modeshow geturnd zou gaan worden. Meteen een leuk moment voor de DoorgeefLomo, maar die foto heeft de selectie niet gehaald. De dag erop naar mijn atelier in Eindhoven, weer een dag later zat ik onder het stofgruis in de verbouwingsput van het nieuwe huis van mijn vriend en mij en daarna reisden we af naar België voor muziekfestival Dour. We arriveerden in de stortregen, maar dat mocht de pret niet drukken. Met een presentatrice en producer van OUTTV maakten we een special over Dour en over hoe homovriendelijk dat festival eigenlijk is. Bij terugkomst in Amsterdam zat de week er alweer op en heb ik het cameraatje weer ingeleverd.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
De modeshow van Byborre, Atelier Ebberink, verbouwing nieuw huisje en Dour Festival dus.

Sjoerd in een maïsveld langs de snelweg, onderweg naar Dour

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik heb zelf een Diana Mini in dezelfde kleurstelling, dus ik dacht: dat moet wel lukken, het automatisme zit er vast in. Toch was het even wennen om de chemie te vinden met deze ‘kale’ Diana Mini. Zelf gebruik ik soms een flitser of filters en kies ik mijn eigen rolletje. Omschakelen dus. Maar het fotograferen blijft hetzelfde – vooral dus achteraf bedenken dat je nog moest scherpstellen, dat de sluitertijd nog openstond en dat je een vriend pas uitleg geeft nadat hij een foto heeft gemaakt. Kortom: niet denken, gewoon doen. Er was eigenlijk maar één ding wat ik per se wilde fotograferen en dat was die modeshow. Maar die foto’s zijn mislukt, dus zo zie je maar weer…

Dour Festival was een kletsnat modderbal

Wat voor reacties kreeg je?
Veel vrienden kenden Lomo al, doordat ik geregeld met mijn eigen cameraatje rondhobbel. Reacties bleven dus uit, totdat ik ineens met twee van die cameraatjes om mijn nek rondliep. Toen kwamen de vragen overal vandaan. “Waarom twee dezelfde camera’s?” “Nee, ze zijn niet hetzelfde, de ene is van mij, de ander is de DoorgeefLomo!” “De wát?” Na een korte uitleg wilden de meesten meteen zelf meedoen. Toen ik vertelde dat ze dan wel even moesten verhuizen, omdat het een Amsterdams project is, liet ik ze achter met een teleurgestelde blik.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Toen ik op Dour onderuit ging op het terrein, dat door de regen veranderd was in een enkelhoog modderbad. Een vriend wist me net voor de noodlanding op te vangen en behoedde mij én de DoorgeefLomo zo van een modderige metamorfose.

Ontbijtje met een eitje in Bjorns VW-busje op Dour

Welke van de 7 geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Het VW-busje op de backstageparkeerplaats van Dour was onze veilige en droge thuishaven tijdens het kletsnatte festival, en een uitstekende plek om lekker uitgebreid te koken. Een rustmoment met veel verschillende kleuren. Het is net een zoekplaatje, spot jij de pannenkoekenmix?

Wat ging er mis?
Nog voordat het festival was afgelopen en de week om was, haperde het doordraaimechanisme van de DoorgeefLomo. Op zich geen drama, als ik tenminste maar een beetje kon doordraaien – dat levert dan misschien nog zelfs iets moois op. Alleen sprong de teller pas van 23 naar 24 na het maken van tien foto’s over elkaar. Balen dus, want foto’s kwijtgeraakt. Maar verder zijn er geen rare dingen gebeurd.

Katerkoffie bij een tankstation op de Belgisch-Nederlandse grens

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de Lomografie?
Voor mij geldt maar één regel: niet nadenken, gewoon klikken. Want het wordt toch anders dan bedoeld. En volgens mij is dat de essentie van Lomografie, dus zal ik alle regels wel naast me neergelegd hebben of juist gevolgd hebben. Ik heb ze vooral niet gelezen.

Thuis in Amsterdam-Noord, Bjorn rent voor een plotse stortbui

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Ik vind het een superidee, hoewel het me een onmogelijke taak lijkt om een selectie maken uit alle foto’s. Qua ophalen, terugbrengen, ontwikkelen en afdrukken en zo werkt het super. Alleen zegt iedereen die ik erover spreek dat het jammer is dat de DoorgeefLomo niet daadwerkelijk dóórgegeven wordt, zoals bijvoorbeeld de Giel-Mobiel. Dat moet ik stiekem beamen, hoewel ik qua logistiek deze opzet begrijp.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Luister vooral naar niemand die je tips wil geven over de DoorgeefLomo of Lomografie. Zoek het zelf uit. Ook al heb je maar één rolletje.

Sjoerd en Bjorn aan het bier na een dag klussen in hun nieuwe huis

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Week 17: Fotoacademie-medewerkster Julia Willinge
Week 18: Sander den Baas alias extremely fierce woman Lady Galore
Volgende week: Performer, dj en party-organisator Paul van der Zanden alias Monsieur Plastique
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo

written by doorgeeflomo on 2012-09-24 #lifestyle #amsterdam #ontwerper #doorgeeflomo #week-19 #sjoerd-ebberink

We’re fizzing with excitement to introduce our latest Kickstarter project: the Lomo’Instant Square. We’re talking about the world’s first analogue camera to produce square-format Instax pictures. It features a 95mm glass lens for super sharp photos, an advanced automatic mode that takes care of exposure, all of Lomography’s signature creative features — and a compact, foldable design. The Lomo’Instant Square has launched on Kickstarter. Come join the fun and back us on Kickstarter now to save up to 35% on the planned retail price, and scoop all sorts of extra treats. Be sure to snatch up the deals before they run out. Be there and be square!

More Interesting Articles