Scan je negatieven zelf

1

Niet iedereen heeft het geld om een flatbedscanner met filmhouders te kopen. Gelukkig kun je ook zonder scanner je negatieven prima digitaliseren. Er zijn meerdere methoden, maar dit is hoe ik het zelf altijd doe. Volg mijn stappenplan en scan je negatieven voortaan zelf!

De benodigdheden voor het scannen zijn:
1. Een lege doos (het liefst een kleine)
2. Een schaar

3. Een bureaulamp bedekt met wit papier of een laptopscherm

4. Een digitale camera (compact/spiegelreflex)

Dit is wat je moet doen:
1. Knip een klein gedeelte uit de voor- en achtekrant van de doos. Ik heb zelf een batterijdoosje gebruikt en het gedeelte dat ik eruit heb geknipt komt overeen met één 35mm filmframe. Als je 120 film wilt scannen, heb je een grotere doos nodig en moet het gedeelte dat je daaruit knipt gelijk staan aan één 120 filmframe.

2. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heb ik naast het uitgeknipte gedeelte twee gleuven gemaakt. Hier kun je de film doorheenschuiven zodat hij tijdens het scannen niet beweegt.

3. Schuif je negatief door de gleuven en plaats de doos voor de bureaulamp of je laptopscherm. Als je je laptop gebruikt kun je het beste even Word openen zodat je een witte achtergrond op je scherm hebt.

4. Als alles goed klaar staat, moet je met je digitale camera foto’s maken van het ‘gescande’ gedeelte. Stel op verschillende manieren scherp zodat je zeker weet dat er een goed resultaat tussen zit.

Voor:

5. Als je met kleurennegatieffilm werkt, moet je de kleuren nog omkeren. Open hiervoor een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop. Als je dit programma gebruikt, ga dan naar afbeelding>aanpassingen>omkeren. Nu zul je de kleuren als het goed is al correct kunnen zien. Je kunt natuurlijk de kleuren zelf in het programma altijd nog een beetje naar je eigen smaak aanpassen.

Na:

6. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je zelfgescande foto’s opslaan en op je LomoHome zetten!

Veel plezier en deel vooral je resultaten!

written by haziqhashim on 2012-08-21 #gear #tutorials #diy #malaysia #scanning #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #scannen #nld #self-scan #maleisie #zelfscannen

One Comment

  1. enfyulfur
    enfyulfur ·

    Ik ben bang dat dit niet voor mij gewerkt heeft, ik heb een lcd scherm en ene halogeen lamp geprobeerd, dit is mijn beste resultaat: fc06.deviantart.net/fs71/i/2012/005/6/1/background_by_enfyu…

More Interesting Articles