Een plein voor Nijn: het Nijntje Pleintje in Utrecht

2012-07-25 2

Eén van de bekendste Utrechters is toch wel Dick Bruna. Geen wonder dat zijn beroemdste creatie dan ook een eigen plein heeft.

Credits: marije

Aan het begin van de Van Asch van Wijckskade, net iets buiten het centrum, staat een standbeeld van Nijntje op het naar haar genoemde Nijntje Pleintje. De gebeeldhouwde Nijntje, gemaakt door Bruna’s zoon Marc Bruna, is al net zo simpel als haar getekende evenbeeld.

Je zou zeggen dat het Nijntje Pleintje een enorme toeristische trekpleister is, maar vreemd genoeg is het meestal uitgestorven als ik er langs fiets. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik het pleintje zelf pas na jaren in Utrecht ontdekte, dus wie weet hebben de toeristen ook wat moeite de weg naar Nijn te vinden. Maar eigenlijk is het wel fijn dat het er zo rustig is. Nu kun je tenminste op je gemak foto’s maken zonder dat je tegen andere fotografen opbotst.

Credits: marije

Nog een leuk weetje: Nijntje heeft niet alleen een eigen plein in Utrecht, maar ook een eigen stoplicht. De stoplichten bij de Lange Viestraat hebben niet de standaard mannetjes, maar heuse Nijntjes die je vertellen wanneer je over mag steken. Hier botste ik overigens wél tegen een fotograferend Aziatisch echtpaar op.

Credits: marije

Ook op bezoek bij Nijntje? Je vindt het Nijntje Pleintje op de hoek van de Van Asch van Wijckskade en de 1e Achterstraat.

written by marije on 2012-07-25 #places #location #netherlands #nijntje #nederland #dutch #holland #utrecht #nld #locatie #nijntje-pleintje #dick-bruna

2 Comments

  1. mrmaart
    mrmaart ·

    dat stoplicht is THA BOMB

  2. nike-liscaljet
    nike-liscaljet ·

    Hier moet ik toch eens naar op zoek gaan. Het Dick Bruna huis (bij het Centraal Museum) is ook zeker de moeite van een bezoek waard.

More Interesting Articles