Radio Kootwijk: betonnen kathedraal op de hei

2012-06-20

Het heeft iets surrealistisch om midden in het niets, tussen heideplantjes en dennebomen opeens een kolossaal betonnen Art Deco-gebouw tegen te komen.

Credits: stratski

Wie denkt dat je op de Veluwe alleen bos, bible belt en wandelende bejaarden hebt, heeft het mis. Je vindt er ook het wat mij betreft meest bizarre gebouw van Nederland. Het radiostation van Radio Kootwijk heeft wel wat weg van een betonnen sovjetpaleis uit de hoogtijdagen van het communisme. Het kolossale Art Deco gebouw doet een tikje megalomaan aan, zo midden op de hei, ver van de beschaafde wereld. Het wordt ook wel de betonnen kathedraal genoemd, en het is niet moeilijk te zien waarom.

Credits: stratski

Het is gebouwd in de jaren ’20, om het radiotelegrafisch verkeer tussen Nederland en Indonesië te onderhouden. De enorme hal achter de hoofdtoren bood onderdak aan de zendinstallatie, die het mogelijk maakte om vanuit Nederland naar (toen nog) Nederlands-Indië te bellen. Het complex heeft een bewogen geschiedenis. In de oorlog probeerden de Duitsers het gebouw te vernietigen door er één van de ruim 200 meter hoge masten op te laten vallen. Het gebouw is echter zo robuust dat het daar wel tegen kon. In de jaren ’50 is er vanuit Radio Kootwijk ook nog wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zonnevlammen en het melkwegstelsel. Toen halverwege de jaren zestig de telecommunicatiesatelieten in opkomst waren verloor het complex zijn functie.

Tegenwoordig is het gebouw vooral populair bij wandelaars, fietsers en fotografen. De betonnen hoeken en richels zijn erg fotogeniek, en doordat het zo vrij op de hei ligt, kun je er ook makkelijk helemaal omheen lopen om het gebouw van alle kanten te bewonderen en vast te leggen.

Credits: stratski

Van buiten valt er weinig van het interieur te zien. De hal ziet er in elk geval uit alsof de portier alleen even koffie halen is in 1957. Maar geen nood, er worden regelmatig muziekvoorstellingen gegeven in het gebouw, waarbij de enorme binnenruimte dan natuurlijk toegankelijk is voor het publiek.

Credits: stratski

Wel altijd vrij toegankelijk is het bijgebouw een eindje verderop (richting de watertoren van het complex die je vanaf het hoofdgebouw ziet staan). Daar zit tegenwoordig een cafe-restaurant, waar het na fotografiesessie goed pauzeren is met een drankje en een punt appelgebak.

Credits: stratski

written by stratski on 2012-06-20 #places #location #netherlands #nederland #dutch #nld #escape-from-the-city #radio-kootwijk-architectuur-beton-art-deco-hei-watertoren-geschiedenis

More Interesting Articles